
Tässä kymmenen helppoa ohjetta joulupöydän jämien hyödyntämiseksi.
Kinkku
Kinkkucarbonara
Keitä 400 g pastaa paketin ohjeen mukaan.
Leikkaa 200–300 g kinkkua pieniksi kuutioiksi. Kuori ja silppua sipuli.
Kuullota kinkkua, sipulia ja mustapippurirouhetta öljyssä pannulla viitisen minuuttia.
Sekoita kulhossa 3–4 dl kuohukermaa, 5–6 keltuaista ja 150 g voimakasta juustoraastetta, esimerkiksi parmesaania tai emmentalia. Sekoita kermaseos ja kinkku napakaksi kypsyneen, valutetun pastan joukkoon.
Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Tarjoa heti.
Hernekeitto
Huuhtele 500 g kuivattuja herneitä juoksevan, kylmän veden alla.
Kaada herneet kattilaan, jossa on 3 litraa vettä ja anna liota yön yli huoneenlämmössä.
Keitä herneitä liotusvedessään pienellä lämmöllä puolitoista tuntia.
Lisää 300 g kuutioitua kinkkua, 1–2 silputtua sipulia ja 1–3 paloiteltua porkkanaa. Keitä vielä tunti puolitoista.
Mausta sinapilla, suolalla ja meiramilla.
Kinkkupasteijat
Sulata 1 pkt lehti-, voi- tai torttutaikinalevyjä.
Leikkaa 200–300 g kinkkua pieniksi kuutioiksi. Sekoita kinkun joukkoon 1–2 dl riisipuuroa, 1–2 dl juustoraastetta, 2–3 rkl sinappia ja 1 dl persiljasilppua. Mausta mustapippurilla.
Laita taikinaneliöiden keskelle 1–2 rkl täytettä. Voitele reunat munalla ja taita neliöt kolmion mallisiksi.
Paina reunat kiinni haarukalla. Voitele munalla ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Vinkki! Pasteijat voi tehdä myös ilman puuroa.
Rosolli
Paistetut juurekset
Laita ylijäänyt rosolli voideltuun uunivuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla.
Lisää hunajaa tai siirappia sekä yrttimausteita ja kääntele juureksia hyvin. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 30–40 minuuttia.
Tarjoa esimerkiksi broilerin kanssa.
Juuressosekeitto
Kuullota 0,5 l rosollia, 3 jauhoista, paloiteltua perunaa ja 1 paloiteltu sipuli voissa kattilassa.
Lisää 1,5–2 litraa vettä ja 3 kasvisliemikuutiota ja keitä kasvikset kypsiksi.
Soseuta keitto.
Lisää kattilaan tuorejuustoa tai sinihomejuustoa ja kuumenna, kunnes juusto on sulanut. Tarkista maku, lisää suolaa tarvittaessa.
Vinkki! Muskotti ja erilaiset yrtit sopivat keittoon hyvin. Juuston voit korvata ylijääneellä kermalla tai kookosmaidolla. Keittoon voi lisätä myös kermavaahtoa.
Imelletty perunalaatikko
Jauheliha-perunalaatikko
Sekoita 1–1,5 l perunalaatikkoa, 400 g ruskistettua, suolalla ja pippurilla maustettua jauhelihaa, 1–2 dl dl kermaa tai kerma-maitoa ja 2 munaa.
Silppua sekaan yrttejä.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Lohi
Lohta intialaisittain
Laita lohifilee voideltuun uunivuokaan. Purista päälle sitruunamehua ja ripaus suolaa. Levitä tandooritahnaa kalan päälle.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin puoli tuntia.
Sekoita tällä välin kastikkeeksi maustamatonta jogurttia, raastettua kurkkua, tilliä, sinappia, sokeria, suolaa ja minttua, mikäli sitä on.
Vinkki! Lohen voi kuorruttaa myös pestolla tai teriyakikastikkeella ja ripotella pinnalle siemeniä.
Lohitortillat
Leikkaa kylmäsavulohta paloiksi tai paloittele lämminsavulohta.
Paloittele melonia ja sekoita lohen kanssa. Mausta limetti- tai sitruunamehulla ja pippurilla.
Paahda tortillalettusia kuumalla, kuivalla pannulla.
Kääräise tortillojen väliin salaattia, lohta ja melonia, maustamatonta jogurttia, oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja ja juustoa. Myös tuore paprika ja ohuet sipuliviipaleet sopivat hyvin. Tarjoa heti.
Leipä
Panzanella eli leipäsalaatti
Paahda pannulla 4–5 leipäviipaletta ja kuutioi ne.
Kuutioi 3–4 tomaattia ja puolikas kurkkua, leikkaa 1 sipuli suikaleiksi.
Silppua yrttejä, esimerkiksi basilikaa ja persiljaa. Leikkaa 10 cm varsiselleriä ohuiksi siivuiksi. Sekoita kulhossa muut aineet paitsi leipäpalat.
Sekoita eri kulhossa 0,5 dl oliiviöljyä, 0,5 dl punaviinietikkaa, suolaa, mustapippuria ja ripaus sokeria. Kaada salaatin sekaan ja sekoita.
Anna maustua jääkaapissa vajan tunnin. Lisää leipäpalat salaattiin juuri ennen tarjoilua.
Vinkki! Myös mausteiset pähkinät ja kaprikset sopivat joukkoon hyvin.
Omenat
Omenaherkku
Halkaise 4 omenaa, poista siemenkodat ja leikkaa omenat lohkoiksi.
Sulata pannulla voita ja paista paloja pienellä lämmöllä, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää pannulle pähkinä- tai mantelirouhetta, sokeria ja kanelia.
Paista, kunnes sokeri on sulanut.
Tarjoa vaniljajäätelön tai mascarpone-kermavaahdon kanssa.