Vuohenputkesta saa hirveän hyvän muhennoksen pienellä vaivalla.

Vuohenputken versot ovat parhaimmillaan aivan pieninä, vasta avautumassa olevina. Pitkistäkin saa syötävää, mutta saalista kannattaa ennemmin keräillä lähellä maanrajaa.

Parista desistä vuohenputken versoja saa mainion pikku muhennoksen tarpeet, eikä sen laittaminen ole edes vaikeaa. Valmista muhennos näin:

Huuhtele kerätyt versot ensin siivilässä juoksevan veden alla.

Keitä kattilallinen vettä ja heitä sitten versot noin minuutiksi kiehuvaan veteen.

Valuta vedet pois ja anna vähän jäähtyä.

Puserra vedet pois, jolloin jäljelle jää pieni, tummanvihreä keko. Pilko sitä vielä vähän pieneksi.

Laita paistinpannulle voita ja kuullota siinä ensin vähän sipulia. Ota sipulit pois pannulta ja paista sitten voissa vuohenputket.

Sekoita lopuksi samassa paistinpannussa vuohenputket, sipuli, ranskankermaa ja hiukan tavallista kermaa. Iltapala tai lisuke ruualle on valmis!

Keräillessä opettele tuntemaan vuohenputket, koska myrkkykeiso-niminen kasvi on samannäköinen. Vuohenputken lehtiruoti on kourun mallinen. Lehdissä on kolme sormea, ja sellaisia kolmisormisia lehdyköitä on aina kolme.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.