Pieni, kaunis ja vielä niin herkullinenkin!
Pieni, kaunis ja vielä niin herkullinenkin!

Vuohenputkesta saa hirveän hyvän muhennoksen pienellä vaivalla.

Vuohenputken versot ovat parhaimmillaan aivan pieninä, vasta avautumassa olevina. Pitkistäkin saa syötävää, mutta saalista kannattaa ennemmin keräillä lähellä maanrajaa.

Parista desistä vuohenputken versoja saa mainion pikku muhennoksen tarpeet, eikä sen laittaminen ole edes vaikeaa. Valmista muhennos näin:

Huuhtele kerätyt versot ensin siivilässä juoksevan veden alla.

Keitä kattilallinen vettä ja heitä sitten versot noin minuutiksi kiehuvaan veteen.

Valuta vedet pois ja anna vähän jäähtyä.

Puserra vedet pois, jolloin jäljelle jää pieni, tummanvihreä keko. Pilko sitä vielä vähän pieneksi.

Laita paistinpannulle voita ja kuullota siinä ensin vähän sipulia. Ota sipulit pois pannulta ja paista sitten voissa vuohenputket.

Sekoita lopuksi samassa paistinpannussa vuohenputket, sipuli, ranskankermaa ja hiukan tavallista kermaa. Iltapala tai lisuke ruualle on valmis!

Keräillessä opettele tuntemaan vuohenputket, koska myrkkykeiso-niminen kasvi on samannäköinen. Vuohenputken lehtiruoti on kourun mallinen. Lehdissä on kolme sormea, ja sellaisia kolmisormisia lehdyköitä on aina kolme.

Tuottiko kasvimaa satoa? Kesäkurpitsa sopii niin grillattavaksi, hillopurkkiin kuin pastan sekaan. 

Kesäkurpitsa on suosittu kasvimaan herkku, joka tuottaa monille runsaasti satoa. Kodin Kuvalehti keräsi yhteen parhaat kesäkurpitsareseptit.

Uuniin

Uunissa kesäkurpitsa muuttuu moneksi. Täytä koverretut kurpitsat jauhelihalla ja pavuilla päivälliseksi tai ruokaisaksi iltapalaksi. Siivuta kesäkurpitsa vuokaan sipulin, munien ja tomaatin kanssa, niin saat ihanan Provencen kesäkurpitsapaistoksen. Myös broileri ja kesäkurpitsa rimmaavat loistavasti parina: tässä ohjeessa kanasuikaleet peitetään herkullisella kesäkurpitsa-purjogratiinilla.

Grilliin

Halloumin lisäksi kesäkurpitsan kanssa voi grillata yhtä lailla fetaa tai mozzarellaa, mutta muista seurata juuston sulamista. Mausteeksi lorautetaan balsamicoa! Kokonaisten grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi sopii sienimuhennos ja oheen hauska gribiche-kastike. 

Pastaan

Parmesanjuusto sulaa ihanan suolaiseen kesäkurpitsaspagettiin. Herkullinen pasta syntyy myös, kun yhdistät kesäkurpitsan ja vuohenjuuston. Pehmeänsuloinen basilika-kesäkurpitsapasta saa potkua raikkaasta yrtistä ja valkosipulista. Kurpitsasta syntyy juustohöylällä nuudeleita, jotka sopivat erinomaisesti yhteen itämaisten makujen kanssa.

Hillopurkkiin

Kesäkurpitsa sopii myös hillottavaksi. Kesäkurpitsa-omenahillo maustetaan kardemummalla, tämä hillo puolestaan saa piristyksen mintusta. 

Iltapalaksi

Tämä sitruunasta raikkautta saava kesäkurpitsa-minttupiirakka syntyy helposti, jos käytät apuna valmispohjaa. Pikkunälkään maistuu peruna-kesäkurpitsapiirakka, jonka makua voi muunnella tuorejuustoa vaihtamalla.

 

 

 

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.