Katsokaapa tätä: pissaan yhtä korkealle kuin saksanpaimenkoira!
Katsokaapa tätä: pissaan yhtä korkealle kuin saksanpaimenkoira!

Koira pissaa mahdollisimman korkealle, jotta vaikuttaisi muiden silmissä isolta ja kovalta jätkältä. Mutta kakassa se kieriskelee ihan vain huvikseen. Listasimme viisi koiramaista tapaa, jotka ihminen helposti tulkitsee väärin. 

1. Koira on kohtelias: ”Päivää, uusi kaveri, nuuhkinpa ensin takapuolesi.”

Kun koira tapaa uuden koirakaverin, se esittäytyy kääntämällä takapuolensa toisen nuuskittavaksi.

Takamuksen haistelu on koirien kesken suuri kohteliaisuus. Koiran hajuaisti on yli 44 kertaa ihmisen hajuaistia tarkempi, ja takamuksessa on hajua erittäviä rauhasia. Parilla nuuhkaisulla koira saa uudesta kaveristaan selville kaiken olennaisen.

Todella hienotunteinen koira lähestyy toista sivulta ja nuuhkaisee takapuolta lyhyesti. Vasta sitten se siirtyy haistelemaan päätä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vain röyhkeä, riitaa haastava koira esittäytyy tuijottamalla kaveriaan heti suoraan silmiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Takapuolen haistelu on verrattavissa kättelyyn ja kevyeen small talkiin. Jos koirilla olisi Linnan juhlat, ne nuuhkisivat toistensa takapuolia jonossa. Naaman haistelu vaatii jo hieman syvempää luottamusta ja pitkäaikaisempaa ystävyyttä.

2. Koira nauttii: ”Menenpä kieriskelemään taas kakkaan, se tuoksuu niin ihanalta.”

Koirat tykkäävät kieriskellä pahanhajuisissa asioissa, kuten kakassa.

Se on meidän ihmisten mielestä niin hämmentävää, että olemme yrittäneet keksiä asiaan järkevän kuuloisia tieteellisiä selityksiä.

Niitä ei ole löytynyt.

Jotkut tutkijat väittävät, että taipumus periytyy susilta. Sudetkin kieriskelivät ties missä, todennäköisesti peittääkseen omaa hajuaan ja harhauttaakseen siten vihollisiaan. 

Toinen teoria väittää näin: koirat kieriskelevät kakkaläjissä ihan vain huvikseen, silkasta ihastuksesta. Kakka tuoksuu niistä niin ihanalta!

Tätä teoriaa pidetään paitsi kiusallisena, myös todennäköisenä, sillä ulosteläjissä piehtaroidessaan koirat näyttävät hehkuvan mielihyvästä.

3. Koira pönkittää itsetuntoaan: ”Pissaan tosi korkealle, niin vaikutan kovalta jätkältä.”

Oletko ihmetellyt, miksi pieni koirasi pissaa luonnottoman korkealle?

Moni pienikokoinen koira nostaa pissatessaan takajalkansa niin ylös, että melkein kellahtaa kumoon.

Selitys on ihmismaailmastakin tuttu: pienen uroksen syndrooma.

Pikkuruinen chihuahua pinnistelee pissatakseen mahdollisimman korkealle, jotta muut koirat luulisivat sitä isokokoisemmaksi kuin se onkaan – ehkä jopa cockerspanieliksi.

Pissajälki on muille koirille viesti: tästä minä kuljin ja näin iso ja kova jätkä olen.   

4. Koira pönkittää lisää itsetuntoaan: ”Kakattuani kuopsutan maata, jotta upea tuoksuni leviää mahdollisimman laajalle.”

Koirilla ei ole tapana vähätellä itseään.

Ne eivät pidä matalaa profiilia edes kakalla käydessään. Ulostettuaan koira haluaa tiedottaa muille koirille mahdollisimman näyttävästi, kuka tällä pientareella on ollut asioimassa.

Niinpä se kuopii tarmokkaasti maata. Kuopimalla koira varmistaa, että sen haju leviää mahdollisimman laajalle.

Mitä laajemmas koira hajujälkensä saa levitettyä, sitä vahvemman kuvan se itsestään muille koirille antaa.

5. Koira matkii esi-isiään: ”Pyörin paikallani ennen kuin käyn makuulle, koska öööö... niin on ollut ja niin on aina oleva.”

Sitten viimeinen ja ehkä omituisin tapa.

Ennen kuin koira menee makuulle, se pyörii paikallaan ympyrää.

Tapaan ei ole löydetty yhtään tolkullista selitystä, mutta todennäköisin on tämä: koira pyörii, koska sen esi-isätkin pyörivät.

Pyöriminen on tapa, joka tulee jostain syvältä koiran selkärangasta. Juurensa se juontaa todennäköisesti kaukaa historian hämäristä, jolloin villit koirat elivät laumoissa. 

Lähde: Sophie Collins: Miten tulkitsen koiraani? (Gummerus)

Vierailija

Niin, koirien tapa pyöriä paikallaan ennen makuulle menoahan juontuu siitä, että ennen muinoin varmistivat sen, ettei koira mene maate käärmeen tai muun purevan tai mahdollisesti vaarallisen eläimen päälle. Tamppaamalla alue ensin pelotellaan mahdolliset vaaratekijät pois.

Aika laiskasti kopioitu artikkeli.

  • ylös 19
  • alas 2
Vierailija

Koira petaa itselleen mukavan kolon maate mennessään, sen takia se pyörii paikoillaan. Ihan samalla tavalla ihminen nukkumaan mennessään siellä sängyssä asettautuu patjalle kiehnäten itselleen sopivan asennon.

  • ylös 12
  • alas 5
Sisältö jatkuu mainoksen alla