Lämpimän sävyiset valot ovat KK:n kyselyn vastaajien suosikkeja. ”Olen aurinkoihminen ja syksyisin voisin mennä talviunille. Valot ja lyhdyt kynttilöineen pelastavat”, yksi vastaajista sanoo.
Lämpimän sävyiset valot ovat KK:n kyselyn vastaajien suosikkeja. ”Olen aurinkoihminen ja syksyisin voisin mennä talviunille. Valot ja lyhdyt kynttilöineen pelastavat”, yksi vastaajista sanoo.

Vilkkuvat vai vaatimattomat? KK:n jouluvalokysely selvitti, millaiset ovat kaikkein rakastetuimmat kaamosvalot.

Joko nyt saa ripustaa jouluvalot?

Ilman muuta, sanoo 82 prosenttia KK:n valokyselyn vastaajista. Lähes kolmasosa kyselyyn osallistuneista on ripustanut kaamosvalot jo, ja lisäksi toinen kolmannes aikoo tehdä sen pian.

”Kaunis valaistus parvekkeella ja pihalla houkuttelee menemään ulos. Ilman valaistusta tulisi nökötettyä paljon enemmän sisällä”, yksi vastaajista sanoo ja iloitsee ihanasta tunnelmasta, jonka valot pimeyden keskelle luovat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Valot tuovat lämpimän tunteen, muistoja lapsuudesta. Kun ei ollut katuvaloja ’salolla’ asuessa, kynttilät ja myrskylyhdyt loivat valoa pimeyteen”, muistelee toinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituinta on puhua tunnelmavaloista

Suurelle osalle vastaajista tärkeintä kaamosvaloissa onkin tunnelma. Tai millä nimellä niitä nyt kutsuisi: jouluvalot ne ovat 34 prosentille vastaajista, tunnelmavalot sitäkin useammalle eli 44:lle prosentille. Vain noin yksi kymmenestä liputtaa kaamosvalojen puolesta.

”Valot luovat tunteen, että siellä on kotini.”

Eräs heistä kuvailee, kuinka musta asfaltti imee tähän vuodenaikaan kaiken valon, ja jos vielä sataa, on sysipimeää.

”On ihanaa, kun parvekkeella lyhdyt palavat ja pihassa pensaat ovat saaneet valohunnun päälleen. Koko piha toivottaa tervetulleeksi kotiin”, hän kertoo.

Samanlaista iloa tuntee toinenkin vastaajista kotia lähestyessään.

”Se tunne, kun kuljet aavalla maaseudulla pimeässä ja näet ne valot, jotka loistavat kutsuvasti pimeyden syleilyssä! Se on ihaninta. Valot luovat tunteen, että siellä on kotini.”

Vilkkuvilla on vähän faneja

Suurin osa kyselyn vastaajista aikoo ripustaa ulos kirkkaat valot, väriltään joko lämpimän keltaiset tai puhtaan valkoiset. Moniväristen valojen kannalla on vain kymmenesosa vastaajista, vilkkuvien ainostaan kaksi sadasta.

”Taloyhtiön asukastoimikunnan virittämät vilkkuvat värivalot ällöttävät.”

”Valot antavat kauneutta ympärilleen ja sitä kautta oman sielun syövereihin. Inhoan värivaloja ja vilkkuvia valoja, mutta hyväksyn ne jollakin ikkunassaan, koska ne tuovat iloa omistajilleen. Ei ole minun tehtävä tuomita, kunhan niitä ei ilmaannu omaan kotiini”, muuan suvaitsevainen vastaaja sanoo.

Useimmat eivät keskustele valoista naapureiden kanssa – vaikka joskus tekisi kyllä mieli.

”Olen valojen kanssa hillitty: less is more. Taloyhtiön asukastoimikunta on virittänyt vilkkuvat värivalot, jotka ällöttävät. En ole asiasta maininnut. Onneksi eivät näy meidän ikkunoista”, paljastaa eräs ajatuksensa. Toisen mielestä hänen naapureillaan on rumat ja tökeröt valot: ”Ottaisin puheeksi, jos valot vilkkuisivat ja räpsyisivät sirkuksena.”

Yksi vastaajista on joskus suunnitellut valaistusta yhdessä naapurinsa kanssa.

”Laitoimme samantyylisiä valoja, kun asuimme rivarissa. Nyt kerrostalossa en ole puhunut muuta kuin ’juorunnut’ vastapäisen talon räikeistä valoista naapurini kanssa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla