Kesän somekuvien klassikko: paljaat varpaat maisemassa.
Kesän somekuvien klassikko: paljaat varpaat maisemassa.

Kodin Kuvalehden Ihana arki -sarjassa vuorossa olivat kesävarpaat. Lukijoiden kuvat todistavat: lomatunnelmaan pääsee parhaiten paljain varpain!

”Tästä alkoi loma monta vuotta: skumppa kylmässä vanhan omenapuun haarassa. Nyt puu on kaatunut vanhuuttaan, eikä riippukeinu keinu enää. Piha on tallella ja uusi puu kasvamassa.” Jane61

 

”Useimmiten varpaani ovat söpöt ja värikkäät ja auttavat minua kulkemaan minne ikinä haluan. Välillä kuitenkin vihaan harvoja ja rumia varpaitani. Silloin lisää niihin uuden kerroksen lakkaa ja lähden kävelylle – ilman kenkiä. Kesällä se on parasta.” Kesätyttö

 

”Jalkahoitolan kautta uimarannalle aurinkoisena ensimmäisenä lomapäivänä!” Lomalla

 

”Pienten lapsenlasten kesävarpaat. Willa 4 v ja Hilla 8 kk.” Mummu

 

”Kesä alkaa, kun isäni aikoinaan ylioppilaslahjaksi saama mahonkivene saadaan vesille: liplatus laitoja vasten on parasta musiikkia.” Kerstin

 

”Sini-puna-valkoisilla kesävarpailla kelpaa lähteä kauan odotetulle kesälomamatkalle Amerikkaan!” Nailartist

 

”Auringon lämmittämällä kalliolla saaristossa kelpaa tuulettaa varpaita.” Saaristolaiselämää

 

”Helteen polttama pihanurmi ja vasta geelatut varpaat virkistyvät.” Hiltsu

 

”Jalkani kipuilivat koko kevään, joten ostin kesäksi tosi hyvät sandaalit. Nyt on hyvä olla!” Helppoo

 

”Juhannus ulkosaaristossa, Korppoossa. Sateesta huolimatta kesävarpaat pääsivät aistimaan kallion, varvikot ja lätäköt.” Jopo

 

”Mamma ja pienet poikientyttäret iloitsevat lakatuista varpaankynsistä kesäpäivänä!” Ihanat kesävärit kaikilla

 

”Pallomahaisen kesävarpaat.” Mamma

 

”Rentouduttiin Kroatiassa villan uima-altaalla ja vertailtiin kynsilakkoja. Sattumalta löytyi samoja sävyjä.” Sanna

 

”Töiden jälkeen pihakahvit ja varpaat pääsivät kengistä vapauteen.” Nina

Ihana arki -sarjan uusi aihe on aamupala:

Retrokesä-sarjassa muistellaan menneitä. Päätoimittaja Minna McGill kokee lämpimiä tunteita aina, kun hän avaa kesämökin astiakaapin.

Voi mökkiä ja sen ihania nostalgisia aarteita! Osa niistä löytyy astiakaapista.

Siellä ne ovat vieläkin, 1960- ja 70-luvun arkilasit, joissa alun perin myytiin silliä, sinappia ja sulatejuustoa.

Joka kesä, kun avaan mökin astiakaapin, siirryn heti muistoissa 70-luvulle. Mummo kantoi kaupasta silliä, sinappia ja sulatejuustoa lasipakkauksissa. Sulatejuusto oli ihanan pehmeää ja sitä siveltiin leivän päälle. Silliä mummo ja pappa söivät perunoiden kera, me lapset emme tuosta makuparista paljoa perustaneet.

1960- ja 70-luvulla ei vielä sanaa kierrätys tunnettu. Silti monet kotien ja mökkien arkilasit olivat kierrätettyjä.

Sulatejuustoa myytiin vihreissä laseissa, joissa oli erottuva keltainen muovikansi.

Kolme noiden vuosikymmenten suosittua arkilasia menee helposti muistoissa sekaisin. Jouduin itsekin oikein selvittelemään, missä lasissa myytiin mitäkin.

Silliä myytiin läpinäkyvässä lasipurkissa, jonka kuviointi muistutti pyramidia. Siksi laseja kutsuttiin aikoinaan myös pyramidilaseiksi. Niistä on juotu lukematon määrä mansikkamehua lapsuuskesien helteillä.

Viola-sulatejuustoa myytiin vihreissä laseissa, joissa oli erottuva keltainen muovikansi. Vihreissä sinappilaseissa taas myytiin Jalostajan sinappia.

Nyt keräilijät keräilevät näitä suosittuja arkilaseja 60- ja 70-luvuilta. Ehkä sinunkin mummolastasi tai mökiltäsi löytyy muutama?

Mitä lapsuuden astioita muistelet kaiholla? Mitkä tuovat lapsuuden makumuistot kielen päälle? Osallistu keskusteluun alla olevassa kommenttikentässä 30.7. mennessä. Yhteystietosi jättämällä voit voittaa kesäkirjan ja suklaapatukan!

Laastaria haavoihin! Muista varsinkin mätäkuussa.
Laastaria haavoihin! Muista varsinkin mätäkuussa.

Heinäkuun lopulla alkaa vanhan kansanperinteen mukaan mätäkuu. Kaikki mätänee tavallista helpommin, niinkö?

Mätäkuu ei ole pelkkää puhetta, vaan se oli kauan merkitty jopa suomalaiseen almanakkaan. Mätäkuu alkoi 23.7. ja päättyi 23.8. Merkintä poistettiin almanakasta vasta 1990-luvulla.

Käytännössä oli huomattu, kuinka lämpimän ja kostean loppukesän aikana bakteerit lisääntyivät ja taudit levisivät tavallista nopeammin. Naarmut tulehtuvat ja ruokakin pilaantuu helteellä herkemmin.

Monissa maissa mätäkuuta kutsutaan koirakuuksi tai koiranpäiviksi. Tämän kumman nimityksen puolestaan selittää yötaivaalle nouseva Sirius-niminen tähti, joka vanhalta nimeltään oli Koira tai Orionin koira.

Sairaalaan laskettiin tulevan enemmän tulehduspotilaita kuin muulloin.

Mätäkuun todellisuutta on myös tutkittu. Helsinkiläisessä Töölön sairaalassa tehtiin 2000-luvulla vertailututkimus, jossa todettiin, että mätäkuussa on todella perää: sairaalaan laskettiin tulevan mätäkuussa enemmän leikkaushoitoa tarvitsevia tulehduspotilaita kuin muulloin. Myös leikkauspotilailla todettiin olevan selvästi muita aikoja suurempi riski saada leikkaushaavaan tulehdus.

Mätäkuuhun liittyy myös vanha sanonta ”mätäkuun juttu”. Sillä taas tarkoitetaan juttua, joka saa tärkeämpien asioiden puutteessa huomiota, mutta jonka todenperäisyys on kyseenalaista. Nyt taas uutisten ääressä valppaana!