Tim Walker elää neljättä vuotta Suomessa suomalaisen vaimonsa kanssa. Nämä asiat hän on oppinut täällä.

1. Hiljaisuus on ihan ok.

"Alussa tervehdin kaikkia kollegoitani työpaikallani suomalaisessa koulussa monta kertaa päivässä. Pikkuhiljaa huomasin, etteivät suomalaiset tee niin. Yksi kerta päivässä riittää. Suomalaiset olivat tietenkin aivan liian kohteliaita huomauttaakseen asiasta minulle.

Opin myös, että on ihan ok istua työpaikan kahvihuoneessa ja juoda kupillinen höpisemättä koko ajan vierustoverin kanssa. Suomalaiset osaavat olla hiljaa yhdessä niin, ettei se ole kenenkään mielestä epäkohteliasta tai outoa."

2. Pimeys vaatii luonnetta.

"Alussa ihmettelin suomalaisten intohimoista suhtautumista aurinkoon. Heti kun vähänkin pilkahtaa, suomalaiset rynnivät rannoille. Keväällä, kun ensimmäiset aurinkoiset päivät tulevat, koko kansa tuntuu heräävän eloon. Nyt, elettyäni Suomessa kolme talvea, en ihmettele tätä enää ollenkaan. Pimeys ottaa oikeasti koville. Etenkin näin marraskuussa, kun talvi on vasta alussa."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3, Käytännöllisyys on hyve.

"Suomalainen yhteiskunta on täynnä fiksuja pieniä keksintöjä, jotka helpottavat arkea. Astiankuivauskaappi on lajin klassikko. Samoin pitkät kalsarit talvella. Ihailen myös esimerkiksi kassahihnojen kapuloita, jotka erottavat asiakkaiden ostokset toisistaan. Samoin jonotuslappu-järjestelmiä, joita suomalaiset noudattavat tunnollisesti. Yhdysvalloissa ne ovat paljon harvinaisempia kuin täällä."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Lätkä ei ole leikin asia.

"Suomalaiset suhtautuvat lätkään intohimoisesti. Rakkaus lajiin on tarttuvaa. Keväällä seurasin tiiviisti Helsingissä pidettyjä jääkiekon nuorten maailmanmestaruuskilpailuja. Suomen voittomaalin jälkeen olin haljeta ylpeydestä." 

5. Sanojen takana pitää seistä.

"Alussa saatoin täällä tokaista jollekulle ohimennen, että mennään joskus syömään tai kahville. Myöhemmin vaimoni valisti minua, että jos suomalaiselle sanoo noin, hän todennäköisesti odottaa tapaamisehdotustani pitkään.

Samoin on laita jenkkikulttuuriin kuuluvan tervehdyksen: How are you? (Mitä kuuluu?) Kun amerikkalainen kysyy toiselta amerikkalaiselta noin, oikeastaan ainoa mahdollinen vastaus on: Fine thanks. (Kiitos hyvää). Suomessa Mitä kuuluu? -kysymys on aito keskustelunavaus tuttavien tai ystävien välillä. Enää en hoe sitä esimerkiksi kaupan kassoille ja tarjoilijoille."

 

Tim Walker, 29, tunnetaan Taught by Finland -blogistaan ja tänä syksynä ilmestyneestä kirjastaan Lost in Suomi (S&S).

Sisältö jatkuu mainoksen alla