Antti Tuisku, 37, päätti muuttaa talveksi Lappiin, jotta saisi hiihtää sielunsa kyllyydestä. Samalla hän on päässyt viettämään vihdoinkin kunnolla aikaa Tuula-äidin ja Markku-isän kanssa. Vanhempien sohvalla on puhuttu myös elämän hauraudesta ja kuolemasta. 

Joulukuun alussa 2020 Antti Tuisku pakkaa autoonsa koiran, vaatteita ja dvd-levyjä ja lähtee ajamaan kohti Rovaniemeä.

Tie on niin liukas, että on pakko pysähtyä ja soittaa isälle.

”Iskä sanoi, että tulet nyt ihan rauhassa ettei tuu mittään vahinkoa.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ranuan kohdalla alkaa tuntua, että matka on voiton puolella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yle Rovaniemen iltapäivässä radiojuontaja kertoo, että laulaja Antti Tuisku on muuttamassa Rovaniemelle. Hän lukee radiossa Instagram-tekstiä, sitä samaa, jonka Antti kirjoitti, kun pysähtyi Heinolaan tankkaamaan.

Ajan myötä kaipuu kotiseudun maisemiin on kasvanut kasvamistaan. Sen hiljaista, vaimeaa ääntä ei ole saanut sammumaan edes se, että mulla on ollut aina mahdollisuus reissata kotona pohjoisessa aika ajoin...

”Juontaja sanoi, että toivotetaan Antti tänne tervetulleeksi. Nauratti. Ajattelin, että voi kun tuo tietäisi, että mie kuuntelen ja olen ihan oikeasti tulossa.”

Onnellinen hiihtäjä

Nyt Antti seisoo Ounasvaaran harjalla, Rovaniemen keskustan kupeessa. Yleensä hän kävelee tätä reittiä iltaisin otsalamppu päässä. Silloin edessä juoksee Antin 9-vuotias ranskalainen vesikoira Viljo, jota Antti kutsuu vanhaksi herraksi.

Antti osoittelee reitiltä avautuvasta maisemasta tärkeitä paikkojaan. Tuon ison savupiipun lähellä on Kuukkelintien lapsuudenkoti. Siellä valkotiilisen rivitalon päätyasunnossa Antti kasvoi 18-vuotiaaksi asti.

Sen lähellä on Lapin keskussairaala, jossa Tuula-äiti on töissä sairaanhoitajana.

 

”Tunturissa seisoessani ajattelin, että vihdoinkin tuntuu, ettei tarvitse kaivata mihinkään muualle tai kenenkään seuraan.” Lue Antti Tuiskun Lapin-arjesta Kodin Kuvalehdestä 5/2021!
”Tunturissa seisoessani ajattelin, että vihdoinkin tuntuu, ettei tarvitse kaivata mihinkään muualle tai kenenkään seuraan.” Lue Antti Tuiskun Lapin-arjesta Kodin Kuvalehdestä 5/2021!

 

Ja tuolla kauempana, Pöyliövaarassa, Antti hiihti nuorten maajoukkuehiihtäjä Remi Lindholmin kanssa kolmenkymmenen kilometrin lenkin parinkymmenen asteen pakkasella. Parivaljakko oli miettinyt, onko liian kylmä keli hiihtää, mutta kun pertsan monoon mahtui villasukka ja oli oikea varustus, hyvin sujui ja luisti, Antti selittää.

Kun Antti puhuu hiihtämisestä, hän näyttää kertakaikkisen onnelliselta. Hiihto on iso syy siihen, että Antti on nyt pohjoisessa. 

Perhe ilman salaisuuksia

Rovaniemellä asuminen on tuntunut hyvältä myös siksi, että on ollut aikaa tavata perhettä niin paljon. Viljo-koiran, äidin ja isän lisäksi Antin perheeseen kuuluu Oulussa asuva, röntgenhoitajana töitä tekevä isosisko Henna ja Hennan kolme lasta.

Talvipäivinä on mietitty tulevaa kesää.

”Isän kanssa meillä on toive, että ensi kesänä purettaisiin mökin rantasauna ja rakennettaisiin isompi saunatupa. Sitä me ollaan nyt aika paljon suunniteltu.”

Antti ei ole hyvä nikkaroija, mutta kun tarkasti sanotaan mitä pitää tehdä, onnistuu kyllä.

”Tottelen ja olen ahkera.”

Saunaprojektista puhuessa on puhuttu isommistakin asioista.

”Iskä sanoi, että on kiva alkaa tehdä saunaa, kun sitä on pitkään haikailtu ja haaveiltu eikä vuosia välttämättä ole ihan hirveästi jäljellä. Kysyin, että iskä, kuinka usein sie mietit vanhenemista ja kuolemaa. Iskä sanoi, että joka päivä.”

Antista se kuulosti surulliselta.

”Sanoin että oikeastiko, onpa ahdistavaa. Iskä sanoi, ettei se ole ollenkaan ahdistavaa vaan ennemminkin hän saa kiinni tästä hetkestä, kun ymmärtää, ettei haaveita voi jatkuvasti lykätä tulevaisuuteen.”

Antti sanoo nostavansa isälleen hattua siitä, että hän puhuu niin avoimesti. Siksi myös isälle on turvallista puhua mistä vain.

”Meidän perheessä kaikesta on voitu puhua, ei ole salaisuuksia.”

Mistä Antilla ja vanhemmilla on eri käsitys? Miten Antti pääsi eroon läheisriippuvuudesta? Millaista Antin arki on Rovaniemellä? Miten Uuno Turhapuro liittyy Antin iltarutiineihin? Miksi Antti on hävennyt lappilaisuuttaan? Missä asiassa Antti ja Tuula-äiti ovat ihan samanlaisia? Mihin Antti pyysi apua ystävältään, hiihtäjä Krista Pärmäkoskelta? Lue koko haastattelu Kodin Kuvalehdestä 5 / 2021 tai digilehdestä.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla