Esa ja Dan Holappa ovat asettuneet Ouluun. Dan viihtyy Suomessa, vaikka kaipaakin perhettään, joka asuu Kiinassa.
Esa ja Dan Holappa ovat asettuneet Ouluun. Dan viihtyy Suomessa, vaikka kaipaakin perhettään, joka asuu Kiinassa.

Esa Henrik Holappa rakastui Daniin ensisilmäyksellä, mutta pelkäsi menneisyytensä uusnatsina tuhoavan suhteen. ”Dan todella avasi silmäni sille, ettei taustoillamme ole merkitystä.”

Esa: Vaimossani Danissa kauneinta on sydän. Hänellä on uskomaton kyky nähdä hyvää ihmisissä, eikä hän koskaan tuomitse ketään. Onhan hän toki täydellisen kaunis muutenkin.

Danin tapaaminen on ollut elämäni käännekohta. Rakastuin ensisilmäyksellä. En ajatellut yhtään, millaiset ovat hänen juurensa, mikä on hänen hiustensa väri, kansallisuutensa tai äidinkielensä. Hän oli heti täydellinen, minulle se oikea.

Vaikka olin jo ennen tapaamistamme luopunut rasistisista aatteistani ja järjestöistä, Dan todella avasi silmäni sille, ettei taustoillamme ole merkitystä. Se ratkaisee, mitä meillä on sydämessämme ja mielessämme.

Dan: Esa kierteli pitkään, ennen kuin kertoi minulle menneisyydestään Pohjoismaisen vastarintaliikkeen johdossa. Luulen, että häntä pelotti tunnustaa olleensa uusnatsi.

”Häntä pelotti tunnustaa olleensa uusnatsi.”

Esa: Kohtasimme ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten nettifoorumilla, jossa oli tarkoitus oppia englantia. Keskustelumme kääntyivät nopeasti syvällisiksi pohdinnoiksi ihmisen ytimestä. Kielen oppimisesta tuli sivujuonne.

Dan: Olimme molemmat tuohon aikaan Ruotsissa. Esa asui siellä, ja minä olin tullut sinne kotimaastani Kiinasta lomalle äitini kanssa.

Esa: Päätimme tavata. Se tietysti jännitti vähän molempia. Mietin, olisiko Dan oikeasti niin kiehtova kuin keskusteluista voisi päätellä.

Selvisi, että hän oli paljon enemmän. Pulppuava ja elämäniloinen.

Dan: Esa on meistä ujompi, minä taas räiskyvämpi. Selitän ja elehdin. Joskus saan pitkiä katseita – minun kai pitäisi olla hillitympi.

Esa: Vietimme ensimmäisillä treffeillä kahvilassa tuntikausia. Lopuksi Dan halusi viedä minut katsomaan tähtiä, sillä oli kirkas pakkasilta.

Dan: Koska oli myöhä, Esa vei minut autolla kotiin. Tuntui hienolta, että hän halusi niin huolehtia. Hän oli todellinen herrasmies.

Tapasimme uudestaan heti seuraavana päivänä. Kun muutaman päivän jälkeen palasin Kiinaan, seurustelu jatkui etäsuhteena. Kirjoittelimme paljon sähköpostia.

”Halusin vain päästä eroon kaikesta menneestä.”

Esa: Siinä vaiheessa en ollut vielä kertonut menneisyydestäni. Ajattelin, että Dan ei ehkä halua enää olla kanssani, jos kerron perustaneeni uusnatsistisen järjestön. Halusin vain päästä eroon kaikesta menneestä.

Luovuin rasistisista ajatuksista monesta syystä. Kasvoin aikuiseksi ja kysyin itseltäni, haluanko todella kasvattaa tulevat lapseni osaksi tällaista järjestöä tai maailmaa. Halusinko, että lapseni elävät yhtä sulkeutunutta elämää kuin minä ja näkisivät vihollisia kaikkialla?

Ajattelin aikaani natsiliikkeessä ja tajusin, että homma on ollut ihan hullua. Väkivalta ja sen ympärillä koheltaminen oli minusta typerää.

 


”Meillä ei ole miesten ja naisten kotitöitä, vaan se, joka ehtii, keittää perunat tai imuroi. Yleensä tosin Dan.”
”Meillä ei ole miesten ja naisten kotitöitä, vaan se, joka ehtii, keittää perunat tai imuroi. Yleensä tosin Dan.”

 

Dan: Esa lähetti minulle sähköpostin, jossa hän kertoi taustastaan. En vastannut viestiin ihan heti. Minun piti saada miettiä.

En ollut järkyttynyt. Ajattelin, että Esalla on hyvä sydän ja olin ylpeä hänen avoimuudestaan. Muutoksellaan hän on osoittanut olevansa hieno ihminen. Minä rakastan häntä, ja vain sillä on merkitystä.

Esa: Minulle oli helpostus, kun sain asian kerrottua. Tietysti olin jännittänyt. Oli se vaikea paikka.

Suhteemme on edennyt nopeasti. Vain puolen vuoden päästä tapaamisestamme olin matkalla Kiinaan tutustumaan appivanhempiini. Muutin kolmeksi kuukaudeksi Danin ja hänen vanhempiensa luokse Danin huoneeseen. Siihen verrattuna tämä nykyinen yksiömme tuntuu isolta.

”Isä kapsahti Esan kaulaan ja alkoi valtava kälätys, vaikka yhteistä kieltä ei ollut.”

Dan: Olisittepa nähneet Esan ilmeen, kun hän tapasi lentokentällä isäni! Esa odotti, että vanhempani olisivat jäykkiä ja muodollista, mutta he olivatkin kaikkea muuta. Isä kapsahti Esan kaulaan ja alkoi valtava kälätys, vaikka yhteistä kieltä ei ollut.

Esa: Nyökyttelin sujuvasti yes, yes kaikkeen, mitä kuulin. Danin isä teki samoin, vaikka hän ymmärsi englantia vain vähän.

Dan: Meille oli selvää, että haluamme muuttaa yhteen. Kiina ei kuitenkaan tuntunut hyvältä vaihtoehdolta, sillä kiinan oppiminen on Esalle vaikeampaa kuin suomen oppiminen minulle. Päätimme asettua Esan kotimaahan Suomeen.

Arvostan suomalaista koulutusta ja Suomen puhtautta. Opiskelen nyt tradenomiksi valmentavassa koulutuksessa. Rasismia en ole kohdannut. Se johtuu ehkä siitä, että olen kiinnostunut yhteiskunnasta ja haluan kotiutua tänne.

Esa: Suhteessamme ei ole ollut vaikeuksia, vaikka meillä on ollut haasteita löytää Suomesta ystäviä, töitä ja kunnon koti. Nyt asumme Oulussa pienessä yksiössä. Senkin vuokraaminen oli vaikeaa, sillä no, nimeni tunnetaan ja ihmisten on vaikea luottaa minuun.

”Toisaalta voin olla ylpeä, että olen kasvanut pois vihasta ja epäluuloista ja oppinut kunnioittamaan ihmisiä.”

En syytä heitä, ehkä itsekin toimisin samalla tavalla. Myöskään työnhaussa menneisyyteni ei ole ollut etu. Onneksi pääsin nuoriso-ohjaajaksi ja saan kertoa tarinaani koululaisille. Voin ehkä vaikuttaa siihen, että he eivät tee samoja virheitä kuin minä.

Olen tehnyt tyhmiä ratkaisuja. En voi pyyhkiä menneisyyttäni pois, vaikka haluaisin. Toisaalta voin olla ylpeä, että olen kasvanut pois vihasta ja epäluuloista ja oppinut kunnioittamaan ihmisiä. Muutosta edelsi peiliin katsominen. Ja tietysti Danin kaltaisen ihmisen kohtaaminen.

Dan: Kielillä ja kulttuureilla ei ole sinänsä merkitystä meille. Ihmisyydellä on ja itsensä ja toisten arvostamisella.

Vapaa-aikanamme luemme, kokkaamme ja puhumme paljon. Yhteisistä kävelyistä on tullut meille tapa. Rakastan suomalaista tähtitaivasta, sillä Kiinassa taivas on harvoin niin selkeä, että tähdet näkyvät.

 


”Tietysti myös riitelemme, yleensä aika perusasioista: kotitöistä tai siitä, miten huonekalut pitäisi sijoitella.”
”Tietysti myös riitelemme, yleensä aika perusasioista: kotitöistä tai siitä, miten huonekalut pitäisi sijoitella.”

 

Esa: Olen ylpeä Danin positiivisesta elämänasenteesta. Hän jaksaa kannustaa minua silloinkin, kun en itse usko onnistuvani.

Suhteessamme parasta on luontevuus ja tasa-arvo. Meillä ei ole miesten ja naisten kotitöitä, vaan se, joka ehtii, keittää perunat tai imuroi. Yleensä tosin Dan.

Dan: Minä siivoan heti, kun Esa taas mielellään siirtäisi hommia tuonnemmaksi. Hän on siinä suhteessa laiskempi kuin minä. Tietysti myös riitelemme, yleensä aika perusasioista: niistä kotitöistä tai siitä, miksi tietokone taas jumittaa tai miten huonekalut pitäisi sijoitella.

Esa: Enemmän väittelemme. Viimeksi siitä, pitäisikö minun hankkia uusi kännykkä. Danin mielestä se on tätä päivää, itse en ajatellut sitä tarvitsevani.

”Rakkautta osoitamme olemalla paljon lähekkäin. Pussailemme ja halaamme.”

Dan: Rakkautta osoitamme olemalla paljon lähekkäin. Pussailemme ja halaamme. Lisäksi Esa ostaa minulle yllätyslahjoja. Viimeksi hän osti mustan tyylikkään juhlamekon.

Esa: Minusta lahjojen antaminen on rakkauden ja kunnioituksen osoittamista. Ne kuuluvat avioliittoon.

Menimme naimisiin maistraatissa joulukuussa 2015. Häissä olivat läsnä vain vanhempamme.

Dan: Avioliitto on meille arvokas ins­tituutio. Se lähentää paria.

Esa: Ja lisää vastuuta puolisoiden välillä. Naimisiin meneminen saa ymmärtämään, että suhde on yhteinen hanke.

Dan: Siitä lähtien, kun kohtasimme, maailma on meistä ollut parempi paikka elää.

Esa: Ehkä meistä on jonkinlaiseksi esimerkiksi siitä, miten ihminen voi muuttua ja että taustoilla ei ole merkitystä.

 Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 2/18.

ME KAKSI

Esa Henrik Holappa, 35, ja Dan Holappa, 27, asuvat yksiössä Oulussa. He ovat olleet yhdessä kolme vuotta ja naimisissa kaksi. Dan opiskelee, Esa on nuoriso-ohjaaja. Iltaisin he pohtivat, katsotaanko televisiosta Stranger things vai Hell’s Kitchen. Esa kuului uusnatsistisen vastarintaliikkeen keulahahmoihin Pohjoismaissa, mutta on irtisanoutunut aatteesta. Hän on kirjoittanut muutoksestaan kirjan Minä perustin uusnatsijärjestön.

 

Laulaja Juha Tapiolta ilmestyi huhtikuussa levy Kuka näkee sut. Juha esiintyy ympäri Suomea elokuun loppuun saakka.
Laulaja Juha Tapiolta ilmestyi huhtikuussa levy Kuka näkee sut. Juha esiintyy ympäri Suomea elokuun loppuun saakka.

Laulaja Juha Tapio tuntee, että itsellekin tulee hyvä olo, kun sanoo toiselle jotain hyvää. Hänen voimasanansa ovat sanoja, jotka kertovat välittämisestä.

”Nykyisin lähetetään paljon viestejä, ja minulle merkitsevät niissä olevat pienet sanat. Se, kun joku kirjoittaa ”veli” tai ”bro”. Tai viesti, jossa lukee ”kulta”. Viimeksi Michael Monroe kirjoitti ”rakas ystävä”.

Sekin on minulle voimasana, kun pojat huutavat ”isä”. Toiset ihmiset rakentavat sitä, keitä me olemme.

”Kyllä teinikin pitää siitä, jos sanon, että sä oot hyvä jätkä.”

Jos hyvin käy, toisten sanoista viisastuu itsekin. Ymmärtää, että tekee hyvää, jos sanoo muillekin jotain hyvää. Teinipoikien isänä mietin välillä, enkö osaa muuta kuin huomautella. Kyllä teinikin pitää siitä, jos sanon, että sä oot hyvä jätkä.

Joskus sanoja voi korvata kuvalla. Eilen sain viestin ystävältä, jonka isä oli nukkunut pois. Laitoin hänelle pienen lauseen ja sydämen. Sieltä tuli takaisin sydän. Ne ovat pieniä juttuja, mutta niillä on väliä.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 10/2018.

Kirsi Airosen koti ja koko olemus ovat muuttuneet KonMari-oppien avulla. Samalla hän on saanut enemmän aikaa niille asioille, joita hän arvostaa.
Kirsi Airosen koti ja koko olemus ovat muuttuneet KonMari-oppien avulla. Samalla hän on saanut enemmän aikaa niille asioille, joita hän arvostaa.

Voiko joku todellakin toteuttaa KonMari-filosofiaa näin perinpohjaisesti! Porilainen Kirsi Aironen on reilun vuoden kuluessa ”marittanut” ensin tavaransa, sitten ruokavalionsa ja lopulta vieläpä ajankäyttönsä.

Iloa tuottavia asioita. Juuri niitä eikä mitään muuta Kirsi Aironen tajusi haluavansa elämäänsä, kun hän joulun alla 2016 tarttui Marie Kondon huippusuosittuun KonMari-kirjaan.

Filosofia upposi otolliseen maaperään, sillä Kirsin motivaatio elämänmuutokseen oli jo valmiiksi valtava.

Vuosia oli kulunut aivan toisenlaisissa tunnelmissa. Kirsille oli pikkuhiljaa kertynyt monenlaisia painolasteja ja riippuvuuksia. Pahimpia niistä oli syöminen: lihavimmillaan hän painoi jo 132 kiloa.

Kirsi osti ja söi. Eikä ostaminen ja syöminen silti tehnyt elämästä hyvää.

Myös shoppailu oli karannut käsistä. Kirsi kertoo, että hänellä oli esimerkiksi valtavasti vaatteita, joka paikassa.

”Niissä saattoi roikkua vielä hintalaputkin. Tilasin myös verkkokaupoista tavaraa enkä välttämättä edes avannut paketteja. Enkä jaksanut palauttaa vaatteita, vaikka ne eivät olisi mahtuneet päälle.”

Nyt hän ajattelee, että jotain sairaalloista siinä kaikessa oli: että oli jokin tarve, johon hän osti ja söi. Eikä syöminen ja ostaminen silti tehnyt elämästä hyvää.

Kirjan luettuaan Kirsi päätti ”marittaa” vaatteensa ja tavaransa.

”Siellä oli konkreettiset ohjeet, joiden mukaan rupesin toimimaan.”

Vaatekaapista tuli Kirsin näköinen. Meikeille on oma, kaunis astia.
Vaatekaapista tuli Kirsin näköinen. Meikeille on oma, kaunis astia.

Ensimmäisenä valmiiksi tuli vaatekaappi. Puolessa vuodessa tuli maritettua kaikki muukin: Kirsi karsi paljon astioita, liinavaatteita ja koriste-esineitä, jopa kodinkoneita.

Nyt Kirsin ja hänen kolmen lapsensa kodissa on avaraa ja siistiä.

”Tiedän jokaisen tavaran, joka on kodissani.”

”Minusta kotona pitää viihtyä. Ennen en viihtynyt, vaan olin mielelläni sieltä poissa. Nyt tiedän jokaisen tavaran kodissani. Enkä tilaile enää mitään mistään.”

Kirsi on kauneuden rakastaja. Tavaran vähentäminen tuki myös tämän piirteen pääsyä esiin.
Kirsi on kauneuden rakastaja. Tavaran vähentäminen tuki myös tämän piirteen pääsyä esiin.

”Näytän vain itselleni, en muille”

Puoli vuotta myöhemmin, elokuussa 2017, vuorossa oli ruokavalion marittaminen. Siitäkin Kirsi halusi karsia kaiken, mikä ei tuottanut hänelle iloa.

”Otin käyttöön iloisen ruokavalion, jota nyt noudatan. Karsin valmisruuat, sokerin ja valkoiset jauhot minimiin.”

Iloisesta ruokavaliosta tuli samalla terveellinen ruokavalio, johon sopii myös terveellinen määrä herkuttelua. Iloisella ruokavaliolla Kirsin kilotkin alkoivat karista vauhdilla.

”Minusta on poistunut 21 kiloa sen jälkeen, kun aloin toteuttaa KonMarin filosofiaa ruokavaliossani. Vielä lähtee ehkä tämän vuoden aikana toiset 20 kiloa.”

Kirsi jakaa mielellään sosiaalisessa mediassa kuvia elämänmuutoksestaan kannustuksesi muillekin.
Kirsi jakaa mielellään sosiaalisessa mediassa kuvia elämänmuutoksestaan kannustuksesi muillekin.

Kirsi puhuu mieluummin painon putoamisesta kuin laihduttamisesta. Hän on saanut paljon myös kirjasta Vähennä kaloreita ilman dieettiä. Pelkkä toive kilojen lähtemisestä ei hänestä auta: on tehtävä päätös ja pysyttävä sinä.

Ensimmäiset viikot olivat taistelua, jossa Kirsi sanoo tarvinneensa sekä tietoa, taitoa että asennetta.

”Sellaista asennetta, että näytän vain itselleni enkä muille. Alkuun tarvittiin valtavasti selkärankaa. Nyt kaikki on jo selvää. Ja kyllä tuntuu hyvältä.”

”En osannut edes perunoita kuoria”

Ennen iloista ruokavaliota Kirsi Aironen kävi usein ulkona syömässä. Ravintolat saattoivat olla ”mättöpaikkoja”, joissa sai syödä paljon, mutta ruoka ei välttämättä ollut erityisen herkullista. Nyt Kirsi käy ravintolassa harvoin mutta hyvissä, kalliimmissa paikoissa.

”Rakastan ruokaa. Ystävänikin huomioivat minua sillä.”

Kirsi sisustaa myös jääkaappia. Nyt sieltä löytyy aina kasviksia, yrttejä ja hyviä juustoja.

Kotikeittiössä uusi ruokavalio muutti paljon. Kirsi heitti hyvästit valmisruuille ja opetteli kokkaamaan. Uuden ruokavalion tueksi tarvittiin myös uusia taitoja.

”Ennen olin ihan kädetön kokki. En osannut kuoria edes perunoita. Opettelin tekemään munakkaita, keittoja ja uuniruokia.”

Kirsin jääkaappi näyttää ihan toisenlaiselta kuin ennen: hän sanoo ”sisustavansa” sitäkin. Nyt jääkaapista löytyy aina muun muassa kasviksia, yrttejä, broileria ja hyviä juustoja. Myös kalaa perheessä syödään useamman kerran viikossa.

 Kauniita ja värikkäitä Kirsi tekee myös keitoista: hänen suosikkeihinsa kuuluvat tomaattikeitto ja juusto-jalopenokeitto.
Kauniita ja värikkäitä Kirsi tekee myös keitoista: hänen suosikkeihinsa kuuluvat tomaattikeitto ja juusto-jalopenokeitto.

Munakkaat ovat yksi Kirsin uusista suosikkiruuista. Sekaan tulee aina jotain lihaa ja yrttejä.
Munakkaat ovat yksi Kirsin uusista suosikkiruuista. Sekaan tulee aina jotain lihaa ja yrttejä.

Aterioiden ulkonäöllä on Kirsille nyt ihan eri lailla merkitystä kuin ennen. Hän jaksaa nähdä niiden eteen vaivaa.
Aterioiden ulkonäöllä on Kirsille nyt ihan eri lailla merkitystä kuin ennen. Hän jaksaa nähdä niiden eteen vaivaa.

Kirsi myös kattaa kauniisti kaikki omat ja lastensa ateriat. Pöydässä on servietit, usein kukkia ja kauniita värejä. Inspiraatiota iloiseen ruokavalioon hän on löytänyt esimerkiksi Marina Ekroosin kirjasta Silmänruokaa.

”Rakastan taidetta. Nyt ruokakin on minulle taidetta.”

Kirsi kokkaa mielellään esimerkiksi ”maailman kauneinta munakasta”, johon tulee kermaa, yrttejä ja aina jotain lihaa kuten kebabia tai broileria. Sitten hän syö sen aamiaiseksi yksin kynttilänvalossa.

”Aamiaisella voin syödä myös jugurttia, johon tulee marjoja, pähkinöitä ja koristeeksi sitruunamelissaa. Se on minulle suuri nautinto.”

Viikonlopun herkuksi Kirsi saattaa ostaa mätiä tai koota juustotarjottimen.
Viikonlopun herkuksi Kirsi saattaa ostaa mätiä tai koota juustotarjottimen.

”Yksi tavallinen ruokani on broileri ja uunikasvikset. Teen ruuista hiukan erilaisia versioita lapsille erilaisten tarpeiden mukaan.”
”Yksi tavallinen ruokani on broileri ja uunikasvikset. Teen ruuista hiukan erilaisia versioita lapsille erilaisten tarpeiden mukaan.”

”Mietin, miksen minäkin voi olla kaunis”

Uusi tapa ajatella toi Kirsi Airoselle myös halun muuttaa ulkonäköään, panostaa siihen aiempaa enemmän. Kirsi muistaa, kuinka häntä on kilojensa vuoksi haukuttu valaaksi ja vaikka miksi.

”Mietin, että kun koti on kaunis, miksen minäkin voi olla kaunis. Häpeä hiiteen ja ilo tilalle! Nykyisin pukeudun tosi tiukkoihinkin vaatteisiin.”

Kirsi ostaa enemmän meikkejä, hoitaa ihoaan ja laittaa hiuksiaan. Hän myös kokeilee mielellään uutta ja harjoittelee meikkauksessa asioita, jotka ovat ennestään vieraita.

”Ostan kaikki muut vaatteet paitsi alusvaatteet kirpputorilta.”

Muillekin hän vinkkaa pari kirjaa, joista löytyy ideoita tyylin uudistamiseen: Olet ihana -tyylikirja ja Hyvän mielen vaatekaappi.

”Hiuksiin olen laittanut uusia värejä ja malleja. Kaveritkin tekevät niitä minulle, koska en halua kuluttaa tähän kaikkeen paljon rahaa.”

Kirsi on alkanut inhota shoppailua ja ostaa nyt vain tarpeeseen. Ja saa vaatteista myös iloa, toisin kuin ennen.

”Ostan kaikki muut vaatteet paitsi alusvaatteet kirpputorilta. Nytkin päälläni on kolmen euron hame ja neljän euron paita.”

”Yhtään en ole kaivannut kaikkea, minkä hävitin”, Kirsi sanoo.
”Yhtään en ole kaivannut kaikkea, minkä hävitin”, Kirsi sanoo.

”Ajankäyttö on valinta”

Ajankäyttö on pitkälti omissa käsissä, Kirsi on todistanut. Aivan samoin kuin elämään voi jättää vain iloa tuovia ruokia tai vaatteita, siitä voi karsia myös aikaa vieviä asioita, jotka eivät tuo iloa.

”Ajankäyttöhän on valinta. Tein ennen kolmea työtä. Jätin pois kaksi ja nyt olen päätoiminen opettaja. Vapaa-ajallakaan en enää kulje jatkuvasti kaikenlaisissa kissanristiäisissä.”

Samalla Kirsi on saanut enemmän aikaa asioille, joita hän arvostaa ja jotka tuovat iloa. Hän iloitsee siitä, että ehtii tekemään lastenkin kanssa nyt vaikka mitä.

”Se on minulle kaikkein tärkeintä.”

Jopa ihmisiin ulottuu sama filosofia kuin kaikkeen muuhunkin: Kirsi haluaa ympärilleen iloa tuottavia ihmisiä.

”Tai jos ei nyt vain iloa tuottavia, niin ainakin elämäntapaani tukevia ihmisiä. ”

Neljähenkisen perheen koti pysyy nyt siistinä. ”Mutta ei tämä koti ihan steriili ole”, Kirsi naurahtaa.
Neljähenkisen perheen koti pysyy nyt siistinä. ”Mutta ei tämä koti ihan steriili ole”, Kirsi naurahtaa.

Ennen Kirsi oli aktiivinen urheilun harrastaja. Seuraavaksi hän haluaisi vielä lisätä arkeensa liikuntaa – ja silloinkin vain sellaista, joka tuottaa iloa. Nyt hän käy toisinaan uimassa ja on satunnaisesti mukana työpaikan lentopalloporukassa.

”Ennen en olisi ikinä osallistunut sellaiseen, nyt olen täysillä verkolla. Haluaisin elämään vielä lisää arkiliikettä. Puhun ennemmin liikkeen enkä liikunnan lisäämisestä.”

Myös liikuntaan liittyy Kirsin mielessä visuaalinen puoli. Turkoosissa vedessä uimiseen liittyy kauneutta. Hänen suuri haaveensa on oppia vielä joskus jäätanssia.

Kirsi kirjoittaa ajatuksiaan pieniin muistikirjoihin ja tekee niistä värittämällä kauniita. Myös toisten kirjoittamia mietelauseita hän lukee mielellään.
Kirsi kirjoittaa ajatuksiaan pieniin muistikirjoihin ja tekee niistä värittämällä kauniita. Myös toisten kirjoittamia mietelauseita hän lukee mielellään.

”Vaihdoin häpeästä iloon”

Koko elämän marittaminen – sellaiseksi Kirsi Airolan elämänmuutosta voisi sanoa. Hän nyökkää: minäkuva on ihan toisenlainen kuin ennen.

”Moni on tullut sanomaan, että nyt sä olet oma itsesi. Jätin teeskentelyn ja vaihdoin häpeästä iloon. Joku sanoi, että olen siksi myös maailman paras innostaja.”

Kirsi ei halua tuputtaa ajatteluaan muille, mutta rohkaisee mielellään muitakin tarttumaan omiin ongelmiin kuten ylipainoon. Ylipainosta voi hänestä tulla muuri, jonka taakse voi jäädä piiloon häpeämään itseään.

”Syvimmiltäänhän tässä mennään arvoihin. Jouduin kysymään itseltäni, mitä arvostan ja mistä haluan pitää kiinni.”

”Kysy, haluatko olla vapaa vai haluatko koko ajan hävetä itseäsi. Syvimmilläänhän tässä mennään siihen, mitä itse arvostaa. Olen joutunut kysymään, mitä arvostan ja mistä haluan pitää kiinni.”

Kirsi ajattelee, että omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen kannattaa panostaa siksikin, että koskaan ei voi tietää, mitä elämässä tulee eteen.

”Mistä me sitten saamme voimaa, jos tulee vielä jotain oikein pahaa?”

Eero

”Syön vain iloa tuottavia ruokia” – Kirsi maritti koko elämänsä ja laihtui 20 kiloa

Hieno juttu Kirsi! Olet tehnyt sen mistä monet vain puhuvat. Ainoa mikä jäi mietityttämään on, miten iloa voi tuoda sellainen ruoka, jonka vuoksi joku toinen (yleensä eläin) on ilmiselvästi kärsinyt. Tuntuu että saadakseen lihasta, munista ja maitotuotteista iloa on suljettava silmänsä eli petettävä itseään. En usko sen voivan tuoda aitoa pulppuavaa vapautunutta iloa, sillä totuus on aina taustalla läsnä, vaikka ruoka on kuinka kauniisti esillä. Minulle täysin kasvipohjaiseen ruokavalioon...
Lue kommentti
Vierailija

”Syön vain iloa tuottavia ruokia” – Kirsi maritti koko elämänsä ja laihtui 20 kiloa

Eero kirjoitti: Hieno juttu Kirsi! Olet tehnyt sen mistä monet vain puhuvat. Ainoa mikä jäi mietityttämään on, miten iloa voi tuoda sellainen ruoka, jonka vuoksi joku toinen (yleensä eläin) on ilmiselvästi kärsinyt. Tuntuu että saadakseen lihasta, munista ja maitotuotteista iloa on suljettava silmänsä eli petettävä itseään. En usko sen voivan tuoda aitoa pulppuavaa vapautunutta iloa, sillä totuus on aina taustalla läsnä, vaikka ruoka on kuinka kauniisti esillä. Minulle täysin kasvipohjaiseen...
Lue kommentti