Kesällä 2016 entinen huippuvoimistelija Jari Mönkkönen neliraajahalvaantui. Kodin Kuvalehdessä hän kertoo, kuinka on selvinnyt sen jälkeisestä vuodesta ja mikä on vaikeinta, millainen mies hän oli ennen ja on nyt.

Makuuhuoneen tapetointi ehti onneksi tulla valmiiksi.

”Ehdin maalata yläkerran portaiden vierestä paneloinnin valkoiseksi, mutta yläkerran listat jäivät laittamatta”, Jari Mönkkönen, 43, sanoo.

Vuosi sitten heinäkuun puolivälissä Mönkkösen perhe oli tullut mökiltä Asikkalasta kotiin Helsinkiin. Rasmus, nyt 10, pelasi jalkapalloa Helsinki Cupissa, Jari otti kuvia kenttien laidalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Heinäkuun 20. päivä uutisissa kerrottiin Anttila-kauppaketjun konkurssista ja Helsingin Uimastadionilla kiellettiin Pokémon Gon pelaaminen. Sanna Mönkkönen, 42, kasasi kotona tavaraa Ikea-kasseihin. Jari vei Sannan, Moonan, 14, ja kirppistavarat autolla Hietalahden kirpputorille ja jatkoi liikuntakeskukseen kaverinsa kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jari oli voimistellut 30 vuotta. Rekillä oli tullut euroopanmestaruushopeaa ja maailmancupin osakilpailun voitto ensimmäisenä suomalaisena.

Jari ei pystynyt olemaan voimistelematta, koska nautti siitä niin.

Kilpauran päättämisestä oli kymmenen vuotta, mutta edelleen Jari urheili kaksi kertaa päivässä. Hän ei pystynyt olemaan voimistelematta, koska nautti siitä niin.

Kaksoisvoltti takaperin on vaikea liike, ja kaksoisvoltti takaperin paikaltaan tehtynä on vielä vaikeampi. Jarille se ei ollut vaikea.

”En ottanut uran päättämisen jälkeen nelikymppisenä enää mitään riskejä. Tuplavoltti taaksepäin oli minulle ihan tavallinen liike.”

Jari seisoi ilmavolttiradalla, ponnisti ja lähti pyörittämään volttia.

”Kuulin rusahduksen. Tiesin heti, että nyt kävi pahasti."

”Kuulin rusahduksen. Tiesin heti, että nyt kävi pahasti. Sen ei olisi pitänyt olla mitenkään mahdollista.”

”Tarvitaan yksi sekunti, vilkaisu kännykkään autoa ajaessa tai liukastuminen portaissa, ja kuka vain voi olla tässä. Silloin asioiden ei pitäisi mennä näin.”

Jari Mönkkönen kertoo ensimmäisestä vuodesta neliraajahalvaantumisen jälkeen Kodin Kuvalehdessä 14/2017. Millaista elämä on nyt? Mikä on pielessä ja turhauttaa? Millaisia unelmia hänellä on, ja missä asioissa hän on entistä parempi mies? 

Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla