"Olen aika onnekas. Minulle ei ole tapahtunut mitään muuta hirveää kuin se, etten saanut kasvaa vanhempieni luona", Janette Grönfors sanoo.
"Olen aika onnekas. Minulle ei ole tapahtunut mitään muuta hirveää kuin se, etten saanut kasvaa vanhempieni luona", Janette Grönfors sanoo.

Janette Grönfors kasvoi suomalaisena ja romanina, lastenkodissa ja kasvattiäidin luona. Hän on erilainen molemmissa kulttuureissaan mutta tietää, minne kuuluu.

Herran tähden, miten valkoisia lapsia täällä on! 7-vuotias Janette Grönfors yrittää katsoa joka puolelle yhtä aikaa, vaikka katsoessa on pakko juosta. Vaalea nainen kävelee niin kamalan kovaa, kun hän taluttaa Janettea pitkin jalkakäytävää.

Ennen tätä Janette on nähnyt läheltä vain kaksi yhtä valkoista lasta. He olivat johtajan tyttäret Mustalaislähetyksen lastenkodissa Sipoossa. Kaikki muut kaverit lastenkodissa olivat samanlaisia kuin Janette, tummia.

Janette Grönfors asui lapsenakin Helsingin Käpylässä. "Vanhemmat käpyläläiset muistavat minut jo siltä ajalta, kun olin villi lettipäinen tyttö."
Janette Grönfors asui lapsenakin Helsingin Käpylässä. "Vanhemmat käpyläläiset muistavat minut jo siltä ajalta, kun olin villi lettipäinen tyttö."

Mutta tämä onkin Helsinkiä ja Käpylää, niin vaalea nainen on sanonut. Täällä kaikki on erilaista. Janette ei edes tiedä sanoja kaikelle, mitä hän näkee.

"Onko noille isoille taloille joku nimi? Mikä tuo pitkä auto on?" hän kysyy ja kuulee ensimmäistä kertaa sanat kerrostalo ja raitiovaunu.

Ja tuossa on taas sellainen lapsi! Tukka niin valkoinen, että silmiin sattuu, ja silmät veden väriset. Janette on kompastua jalkoihinsa, kun hän kääntyy katsomaan.

"Ei saa tuijottaa!" vaalea nainen toruu.

"Mun on pakko katsoa, että mä näen."

"Mun on pakko katsoa, että mä näen", Janette vastaa.

Naisellekin on olemassa pitkä, vaikea sana, mutta sen Janette on jo oppinut. Se on kasvattiäiti.

Pakko pärjätä paremmin

Ensimmäiseksi aamulla Janette Grönfors, 50, haluaa hiljaisuutta. Ei yhtään ihmistä eikä äkkinäistä ääntä. Kello kuusi ei Puu-Käpylän kaduilta kuulu edes autojen murahduksia.

Jääkaapista yksi banaani. Yhdet uutiset televisiosta. Yksi tai kaksi pyyhkäisyä pöytärätillä, vaikka keittiön pöydällä ei näy murustakaan.

"Olen aina tykännyt, että kotona on puhdasta", Janette selittää.

Raitiovaunu pysähtyy aivan kodin vieressä ja vie työpaikalle Punaiseen ristiin.
Raitiovaunu pysähtyy aivan kodin vieressä ja vie työpaikalle Punaiseen ristiin.

Raitiovaunussa matkalla töihin on hyvää aikaa lukea sähköpostit. Aika aikaisin sinulta tulee viestejä, ovat työkaverit Punaisessa Ristissä sanoneet, mutta Janette ei halua odotuttaa. Hän vastaa posteihin heti, kun on ne avannut.

Ensi vuonna Janette tulee tehneeksi täydet 30 vuotta työtä vähemmistöjen puolesta. Hän on työskennellyt muun muassa Suomen pakolaisavussa, Romaniasiain neuvottelukunnassa, virkanaisena opetushallituksessa ja konsulttina Lontoossa. Viisi viime vuotta hän on koordinoinut Punaisen Ristin Ei rasismille -hanketta.

Kun seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkue kerää ennätysmäärän osallistujia tai kun poliitikko pilkkaa tummaihoista virpojalasta, toimittajat soittavat Janetelle ja pyytävät kommenttia.

"Jos joku herättäisi minut keskellä yötä ja kysyisi, mitäs tutkimuksia Suomessa on tehty rasismista, vastaus käynnistyisi heti", Janette sanoo ja puistaa päätään.

Romanin pitää pärjätä kaikessa kaksi kertaa paremmin kuin muut, jotta hän olisi yhtä hyvä.

"Aika usein tuntuu, että elämään pitäisi mahtua muutakin kuin työtä. Mutta kun haluan tehdä kunnolla sen, minkä teen."

Kukaan ei ole sitä hänelle ääneen sanonut, mutta tältä Janetesta on aina tuntunut: romanin pitää pärjätä kaikessa kaksi kertaa paremmin kuin muut, jotta hän olisi yhtä hyvä.

Tuhma joutuu pimeään

23. syyskuuta 1966 on syyspäiväntasaus. Johonkin aikaan sinä päivänä romaniäiti synnyttää Kätilöopistolla kuudennen lapsensa, pienen tytön.

Syntymä on seksin seurausta, eikä romani puhu seksiasioista vanhempiensa kanssa.

Isona tyttö haluaisi tietää syntymänsä kellonajan, mutta se jää salaisuudeksi. Syntymä on seksin seurausta, eikä romani puhu seksiasioista vanhempiensa kanssa.

Muutenkin menee monta vuotta, ennen kuin tyttö pääsee tutustumaan äitiin ja isään. Nämä antavat hänelle nimen Janette, mutta kotiin he eivät häntä vie. Janette on kaksiviikkoinen, kun hänet kannetaan Kätilöopistolta Sipooseen Mustalaislähetyksen lastenkotiin.

"Varhaisimmat muistoni ovat sieltä, mutta kovin katkonaisia ne ovat. Asuin siellä lähes seitsemän vuotta", Janette kertoo.

Lapsia on paljon, sen Janette muistaa varmasti. On isojen puoli, jossa on teinejäkin, ja pienten puoli, jonne moni tulee Janeten tapaan vauvana. Kun isot isottelevat, pienet puolustavat toisiaan.

"Luulen, että sieltä minulle tuli niin voimakkaana heikomman puolustaminen ja puolensa pitäminen. Oikeudenmukaista pitää olla."

Joskus yöllä Janette pissaa sänkyyn, ja yöhoitaja hätistää hänet lakananvaihdon ajaksi käytävälle. Siellä on pimeää ja yksinäistä.

Jos Janette teki väärin, hän joutui pimeään vessaan.

Vielä pimeämpää ja yksinäisempää on vessassa, kun hoitaja panee oven lukkoon ulkopuolelta ja sammuttaa lampun. Niin käy, jos Janette on ollut tuhma. Vessaan tuo valoa vain seinälle ripustettu fosforoitu krusifiksi.

"En muista, mistä minua rangaistiin. En edes ymmärrä, mitä rangaistavaa niin pieni pystyi tekemään."

Janette inhoaa pimeyttä vielä aikuisenakin.

Oikeat ja väärät romanit

Iltapäivällä on kokous vihapuheen vastustamisesta, mutta milloin olikaan Etnisten suhteiden neuvottelukunnan seminaari? Sähköinen kalenteri on synkronoitu työpuhelimeen, mutta Janette ei kuule sen hälytyksiä.

"Koska puhelin on aina äänettömällä", hän sanoo.

Hän karsastaa kovia ääniä muulloinkin kuin aamulla. Lastenkodissa Janette huusi äänihuulensa rikki, jotta sai äänensä kuuluviin, ja kasvattiäidin kodissa komennettiin huutamalla. Kasvattiäiti käytti häntä kaksi vuotta puheterapiassa, ennen kuin käheä puhe kirkastui.

"Moni on kysynyt, miten suhtaudun siihen, että romanit puhuvat niin kovaa. Vastaan, että samalla tavalla kuin muutkin suomalaiset: katson tosi vihaisesti."

"Moni on kysynyt, miten suhtaudun siihen, että romanit puhuvat niin kovaa. Vastaan, että samalla tavalla kuin muutkin suomalaiset: katson tosi vihaisesti", Janette sanoo ja nauraa.

Hänen naurunsa on kirkas mutta hillitty.

On Janette vängännyt ääneenkin toisten romanien kanssa, mutta silloin on ollut kyse vakavammista asioista. 1990-luvulla hän työskenteli opetushallituksessa ja koulutti romaneita tuntemaan ihmisoikeuksia. Kaikki meni hyvin siihen asti, kunnes Janette alkoi puhua seksuaalivähemmistöjen oikeuksista.

"Kurssilaiset kysyivät, miten edes kehtaan väittää, että romaniväestössä olisi sellaisia. Meni pitkälle toistakymmentä vuotta, ennen kuin asenteet alkoivat muuttua."

90-luvulla jotkut romanivaikuttajat olivat sitäkin mieltä, etteivät lastenkodissa kasvaneet olleet oikeita romaneja. Se suututti Janettea, vaikka totta oli, ettei romanikulttuuri ollut näkynyt lastenkodissa mitenkään.

"En minä siellä tiennyt olevani romani. En tiennyt edes, mikä romani on."

Liian äänekäs kasvatiksi

Janeten vanhemmat eivät käy lastenkodissa yhtään kertaa, ainakaan hän ei sellaista muista. Ei Janette osaa heitä kaivatakaan. Kun jonkun lapsen luona käy sukulaisia, nämä tuovat karkkia kaikille. Se riittää hyvin.

Kerran Janette pääsee yöksi vauraan espoolaispariskunnan luokse. Pariskunta harkitsee kasvattilapsen ottamista mutta haluaa kokeilla ensin.

"He jättivät minut nukkumaan yksin isoon huoneeseen. Huusin koko yön niin lujaa kuin keuhkoista lähti, ja seuraavana päivänä he palauttivat minut", Janette muistaa.

Keväällä 1973 Janettekin saa vieraita. Kaksi serkkumiestä tulee käymään nuoren vaaleahiuksisen naisen kanssa. Nainen on umpisuomalainen mutta serkkujen perhetuttu. Vierailun jälkeen mikään ei ole niin kuin ennen.

"Serkut kai pyysivät, että nainen ottaisi minut kesälapseksi. Niin hän sitten haki minut kesän alussa."

Kesän päätyttyä Janette ei palaa lastenkotiin. Hän jää asumaan naisen luokse Käpylään.

Janette on kehystänyt seinälle lastenhuoltojaoston päätöksen, jolla hän pääsi asumaan kasvattiäidin luo.
Janette on kehystänyt seinälle lastenhuoltojaoston päätöksen, jolla hän pääsi asumaan kasvattiäidin luo.

Lopultakin kotona

"Manne! Smugu!"

Ensin kasvattiäiti pani Janeten pieneen yksityiseen kansakouluun. Siellä tyttö oli yksi lapsista, elohopeamaisen vilkas mutta samanarvoinen kuin muut. 10-vuotiaana Janette aloitti ison kunnallisen oppikoulun, ja hänestä tuli mustalainen.

"Kolme poikaa haukkui ja retuutti minua joka päivä koko oppikoulun ajan. Kukaan ei puuttunut kiusaamiseen."

Kasvattiäidin luona Janette oli oppinut, että hän on romani ja se on hyvä asia. Koulussa hän oppi, ettei siitä kannattanut huudella. Kun tuntemattomat aikuiset päivittelivät hänen tummuuttaan, Janette kertoi nopeasti, että hänen isänsä oli italialainen.

Kotona oli rauha. Rahaa riitti vain tarpeelliseen, koska äiti oli freelance-näyttelijä ja tulot epäsäännöllisiä, mutta ei Janette mitään pyytänytkään.

Lapsena Janette soitti Käpylän musiikkiopistossa klassista kitaraa. Kotona hän kuunteli kasvattiäidin levysoittimesta Beatlesia ja Horttokaaloja.
Lapsena Janette soitti Käpylän musiikkiopistossa klassista kitaraa. Kotona hän kuunteli kasvattiäidin levysoittimesta Beatlesia ja Horttokaaloja.

"Arvostin kotia ja omaa rauhaa, kun ne kerran olin saanut."

Kodin säännöt olivat tiukat. Janette oppi nopeasti, että kynnyksille ei astuta, huoneesta toiseen ei huudella eikä vanhempien puhetta keskeytetä.

Oppi hän muutakin. Kasvattikodissa asui myös kasvattimummu, joka saattoi Janetten raitiovaunupysäkille joka kouluaamu. Jos pysäkin penkillä istui humalainen, mummu istahti hänen viereensä ja kysyi, miten voit. Kerjäläisille mummu antoi rahaa aina.

Joulun alla mummu ja Janette pohtivat yhdessä, millaisesta lahjasta joku köyhä tyttö ilahtuisi. Sitten he käärivät joulupaperiin piirustuslehtiöitä ja värikynäpakkauksia ja veivät paketit Pelastusarmeijan padan luo. Pata kolisi kumeasti, kun Janette pudotti sinne markkoja itse säästämistään joulurahoista.

Kasvattikodin mummu antoi aina rahaa kerjäläisille.

"Sillä tavalla mummu minua kasvatti."

Joilla ei ole, niille annetaan. Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita. Oppi oli sama kuin lastenkodissa.

Isä tulee käymään

Eräänä päivänä kasvattikotiin tulee villatakkiin ja suoriin housuihin pukeutunut mies. Hänen mukanaan on tummasilmäinen tyttö, joka tulee reippaasti esittäytymään.

"Minä olen Aila, sinun isosisko. Tämä on isä", tyttö kertoo Janetelle.

Selvä, Janette toteaa.

Hän ilahtuu enemmän siskosta kuin isästä. Hän on kaivannut tummia lapsia.

Sen jälkeen isä ja Aila käyvät monta kertaa. He tuovat lahjojakin: turkin, föönin ja ihania koruja. Myös biologinen äiti käy, mutta siitä Janetelle ei jää muistikuvaa. Ehkä äiti ja kasvattiäiti puhuvat silloin adoptiosta.

Kasvattiäiti haluaisi Janeten omaksi lapsekseen, mutta biologinen äiti ei anna lupaa.

Kasvattiäiti haluaisi Janeten omaksi lapsekseen, mutta biologinen äiti ei anna lupaa.

14-vuotiaana Janette on tarpeeksi vanha ja rohkea. Hän kävelee Käpylästä viereiseen Vallilaan biologisten vanhempien luo ja kysyy, miksi nämä olivat jättäneet hänet ventovieraisiin.

Miksi juuri hänet? Janetelle on selvinnyt, että isosiskokin oli ollut vähän aikaa samassa lastenkodissa, mutta hänet oli haettu takaisin kotiin.

"Elämä oli silloin niin vaikeaa", äiti vastaa.

Lastenkodissa otettu kuva Janetesta kulki biologisen äidin kukkarossa tämän kuolemaan saakka.
Lastenkodissa otettu kuva Janetesta kulki biologisen äidin kukkarossa tämän kuolemaan saakka.

Isä alkaa itkeä.

Jälkeenpäin Janette on koettanut ajatella, että perheen elämä oli 1960-luvulla oikeasti kovaa. Maaseutu tyhjeni kaupunkeihin, ja kaikilla oli vaikeuksia löytää asuntoa. Erityisen vaikeaa se oli romaneille, joita valtaväestö ei halunnut naapureikseen.

"Mutta oikeasti en keksi syytä, jonka takia oman lapsen voisi jättää pysyvästi vieraille ihmisille, kun eletään rauhan aikaa ja yhteiskunta tukee", Janette sanoo.

Rauhallisesti, kirkkaalla ja hillityllä äänellä.

Takaisin omaan sukuun

Janette on 15-vuotias, kun kasvattiäiti menee naimisiin. Vuotta myöhemmin kasvattiäiti saa oman lapsen.

Janette on 17-vuotias, kun hän pääsee kasvattiäidin kanssa kylään Kalliolan tyttöjen asuntolaan. Perheen tuttu käy siellä töissä, ja se on hieno paikka: kaunis kartanomiljöö, kivoja ihmisiä ja joka tytölle omat huoneet. Siellä kasvattiäiti kysyy Janetelta, että mitäs jos sinä muuttaisit tänne.

Se ei ole hyvä hetki.

"Mutta joutua nyt pois sen takia, että kotiin saataisiin lisää tilaa. Kun heillä nyt oli oikea perhe."

"Kysymys tuli minulle yllätyksenä. Vastasin, että no joo, sillä tiesin pärjääväni, olin hyvin itsenäinen. Mutta joutua nyt pois sen takia, että kotiin saataisiin lisää tilaa. Kun heillä nyt oli oikea perhe."

Janette ei puhu aiheesta enempää.

Vuosien kuluessa hän lukee ylioppilaaksi, opiskelee rakennuspiirtäjäksi, lasten- ja nuoriso-ohjaajaksi ja nuorisosihteeriksi, sosionomiksi ja humanististen tieteiden maisteriksi. Kaikki työn ohella.

Samaan aikaan hän viettää yhä enemmän aikaa biologisten siskojen ja veljien kanssa. Hän kuulee, että nämä ovat aina laskeneet hänet mukaan sisarusparveen. Neljä poikaa, kolme tyttöä, yksi tytöistä Janette.

Puku vai ei?

"En ikinä. En en en."

Niin Janette vastaa, kun häneltä kysyy, onko hän koskaan harkinnut pukeutuvansa romaninaisen asuun.

"En olisi pystynyt tekemään töitä tai opintoja, jos minulla olisi romanipuku. Valtaväestö kohtelisi minua niin eri tavalla."

Ei suku ole pukua vaatinutkaan.

"He ovat antaneet minun olla mukana niissä asioissa, joissa haluan, ja pitää muuten niin paljon etäisyyttä kuin minusta tuntuu hyvältä."

Nämä romanitavat ovat Janetelle tärkeitä: Kodin pitää olla siisti. Lasten ja nuorten pitää kuunnella vanhempia, puhua heille kauniisti ja huolehtia heistä, kun he ovat vanhoja. Vanhempia ihmisiä teititellään. Puhuessa katsotaan silmiin.

 Kodissa ei ole pyykkikoneliitäntöjä. "Vähintään kerran viikossa vietän laatuaikaa pyykkituvassa."
Kodissa ei ole pyykkikoneliitäntöjä. "Vähintään kerran viikossa vietän laatuaikaa pyykkituvassa."

"Ne ovat myös suomalaisia hyviä tapoja. Opin ne kasvattikodissa."

Näitä tapoja Janette ihmettelee: Miksi nuorten romaniäitien pitää vielä nykypäivänä hävetä ja piilotella vauvojaan vanhemmilta romaneilta? Entä mitä paheksuttavaa on siinä, jos romaninaisella ei ole omaa perhettä eikä lapsia? Janetella ei ole kumpaakaan.

Jos Janette on aina ollut erilainen pääväestön joukossa, on hän erilainen romaninaisenakin. Hän on käynyt kouluja, tehnyt enimmäkseen töitä pääväestön kanssa ja harrastanut intohimoisesti rajuja urheilulajeja kuten karatea.

"Romanit ovat kokeneet sen uhkana perinteille. Nyt he jo kuuntelevat minua ja arvostavat pitkää kokemustani, mutta 20 vuotta sitten kaikesta tuosta seurasi monenlaista mustamaalausta."

Janettea se jostain syystä vain kannusti.

"Olin entistä valmiimpi puolustamaan heikkoja, syrjipä heitä valtakulttuuri tai heidän omansa."

On valtaväestönkin tavoissa monta sellaista, joita Janette oudoksuu: lasten annetaan puhua vanhempien päälle, ja koko perhe käy yhdessä saunassa. Janette halusi jo pikkutyttönä kylpeä yksin.

Äidin silmät

Äidillä on musta romanihame ja kauniisti kirjailtu röijy. Janetellakin on hame kunnioituksesta äitiä kohtaan. Äiti ja aikuinen tytär kävelevät Käpylän sokkeloissa ja puhuvat, mutta eivät kipeästä menneisyydestä.

Janette seuraa sivusta, miten luontevasti äiti juttelee kaikenlaisille ihmisille ja hankkii elantoa povaamalla.

Povaaminen vaatii hyvää ihmistuntemusta, ja sitä äidillä oli.

"Povaaminen vaatii hyvää ihmistuntemusta, ja sitä äidillä oli. Hän osasi lukea ja jonkin verran kirjoittaakin, mutta valtavan tietomääränsä hän oli kerännyt olemalla ihmisten kanssa", Janette kertoo.

Janette ja äiti alkavat tutustua toisiinsa kunnolla vasta 2002, isän kuolinvuonna. Kun äiti kahdeksan vuotta myöhemmin kuolee, Janetelle jää ikävä.

Joskus Käpylässä tulevat vastaan myös kasvattiäiti ja hänen aikuiset lapsensa. Silloin Janette pysähtyy ja juttelee pitkään. Välit ovat kunnossa, mutta he ovat oma perheensä. Janette on hyväksynyt sen.

Portaikossa on taas kuva Janetesta ja kasvattiäidistä.
Portaikossa on taas kuva Janetesta ja kasvattiäidistä.

"Romanisuku on se, johon kuulun oikeasti", Janette sanoo ja alkaa kertoa viimekeväisestä romanipäivän juhlasta.

Siellä tuntematon romaninainen purskahti itkuun Janeten nähdessään. Sinun täytyy olla Seijan tytär, nainen sanoi. Olet ihan kuin Seija, samanlaiset silmätkin.

Janettea hymyilyttää.

Tuntuu ihmeen hyvältä olla tumma. Ihan niin kuin oma porukka.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 15/2017.

Janette Grönfors

50-vuotias yhdenvertaisuustyön ammattilainen asuu Helsingin Puu-Käpylässä lähellä lapsuutensa kasvattikotia. Töiden jälkeen hän haluaa ennen kaikkea olla kotona, paitsi perjantaisin. Silloin on päästävä pelaamaan jalkapalloa Punaisen Ristin joukkueessa.

Jyrki Karvo, 47, on reissussa 150 vuorokautta vuodessa. Ilman mukana kulkevia koiria illat olisivat tyhjiä ja hiljaisia.

”Tuossa ne aina ovat, Erin ja Jeze. Ilman niitä en osaisi olla.

Olen työni vuoksi tien päällä 150 vuorokautta vuodessa. Illat hotellihuoneissa ovat pitkiä ja tyhjiä ja hiljaisia.

Ilman koiria tulisi sellainen hotellikuolema: voisi kuvitella olevansa yksin maailmassa, ihan missä tahansa kaupungissa, lakanatkin tuoksuvat aina vieraalta pesuaineelta.

Kun Erin ja Jeze ovat mukana, hotellihuone tuntuu ihan erilaiselta. Siellä on elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.

llalla lähden koirien kanssa lenkille katselemaan vieraita kaupunkeja, ja pysyn kunnossa itsekin. Muuten vain tekisin töitä ja menisin nukkumaan.

Kun aamulla herään, Erin on sänkyni jalkopäässä ja Jezekin jossain lähellä.

”On elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.”

Virallisilta nimiltään koirat ovat Sushin Erin ja Sushin Bessi. Ne ovat länsisiperianlaikoja, eivät mitään pieniä räksyttäjiä, vaan kunnon kokoisia käyttökoiria.

Eerin ja Jeze viihtyvät autossa. Minä ajan, niillä on takana oma osasto, on juomat ja luut ja kaikki.

Jos koirat eivät ole mukanani vaan hoitopaikassa, niin totta tosiaan niitä on ikävä. Koitan olla soittelematta hoitajalle, että miten siellä menee, mutta aika usein soitan kuitenkin.

”Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen.”

Näillä vuodessa ajetuilla kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta. Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen, katsovat ja vaativat rapsutusta.

Tällaisella kulkuriluonteella ystävyyssuhteet jäävät usein pinnallisiksi. Pari ihmistä elämässäni on, mutta kun minulla on koirat, joku on aina kanssani.”

Onnellinen mies

Jyrki, 47: ”Näillä kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta, mutta koirat rakastavat ilman ehtoja”

Täällä myös Jyrki ja 2 kpl Itäsiperianlaikaa -reisumiehen elämää vietetty -vaikeinta on olla erossa näistä karvakamuista . Toki elämässäni hyviä ystävyyssuhteita mutta nää on sydämessä ja mielessä,aina hyvällä päällä ja hyvin vähäänkin tyytyväisiä.Siltikin koirani paremmassa kunnossa kun ne tarha-juoksunarukoirat ..
Lue kommentti

Evaa vähän nolottaa kertoa, millainen rahankäyttäjä hän aikaisemmin oli. ”Haluan muistuttaa, että keskituloinenkin voi joutua vaikeuksiin raha-asioissa – ja onneksi saada ne järjestykseen.”

Säästötilillä oli parikymmentä euroa, se tili oli varattu hätätilanteita varten. Laskuja oli maksettavana reilusti enemmän. Eivätkä ne laskut olleet hätätilanteessa syntyneitä, vaan tavallisessa arjessa.

Ruokakauppa, bensatankkaus, capuccino, lounassalaatti.

Kolme vuotta sitten Eva Haapala, 55, valvoi öisin ja mietti raha-asioitaan.

Eva tiesi: tuleepa rahaa enemmän tai vähemmän, niin kaikki menee.

”Vaikka yritin olla miettimättä, kun en halunnut ajatella sellaisia. Yrittäjän tulot vaihtelivat. Minulla ei ollut selvää käsitystä siitä, paljonko rahaa kuukaudessa tulee, ja kuinka paljon sitä kuluu.”

Oikeastaan Eva tiesi vain yhden asian: Tuleepa enemmän tai vähemmän, niin kaikki menee.

Hävetti ja ahdisti.

”Kuka tahansa voi joutua vaikeuksiin raha-asioidensa kanssa, eivät pelkästään nuoret tai vähävaraiset.”

Eva on keski-ikäinen ja keskipalkkainen kolmen aikuisen lapsen äiti.

En kuitenkaan tajua numeroista mitään

Joskus aikaisemmin Eva oli yrittänyt saada raha-asioitaan järjestykseen.

”Kävin kursseillakin, mutta joku mielen blokki sai aikaan sen, etten ottanut oppeja käyttöön. Ajattelin vain, etten kuitenkaan tajua numeroista mitään enkä ole koskaan tajunnutkaan.”

”Ostin tasaisesti vähän kaikkea arkista, liikaa ja ajattelematta, mutta en mitään isoa ja ylellistä.”

Eva miettii, että yksi syy tilanteeseen oli se, ettei hänelle lapsena tai nuorena koskaan puhuttu talousasioista. Säästämisestä, rahan arvosta ja merkityksestä.

Toinen syy oli se, että kaikki kuitenkin sujui jotenkuten. Laskut saatiin maksettua, vaikka luoton joutui ylittämään ja välillä ottamaan uutta, että pääsi vanhasta eroon. 

Velkaneuvonnat tuntuivat olevan niille, joiden elämä on romahtanut. Tai niille, jotka tuhlaavat holtittomasti, vaikkapa kalliisiin vaatteisiin ja matkoihin.

”Minä ostin tasaisesti vähän kaikkea arkista, liikaa ja ajattelematta, mutta en mitään isoa ja ylellistä.”

 ”Koko ajan tuntui siltä, että on vaikea hengittää, eivätkä asiat ole enää omissa käsissä.”

Voiko kahvilaan mennä näin paljon rahaa?

”Sitten yhtenä päivänä päätin, että nyt pitää saada talous kuntoon. Maksan laskut ja luottokorttivelat pois, eikä ikinä tarvitse enää pelätä, saako niitä maksettua”, Eva sanoo.

Evaa alkaa naurattaa. Saman päätöksen hän oli tehnyt kymmeniä kertoja aikaisemmin.

”Välttelin budjetin tekemistä. Mutta luvut on pakko tietää, että niitä voi alkaa muuttaa.”

Nyt kaksi asiaa oli kuitenkin toisin kuin aikaisemmin.

Päätös ja sitoutuminen.

Lopulta Eva teki ensimmäistä kertaa elämässään budjetin. Hän keräsi kuitit ja selvitti, mihin rahat kuukauden aikana kuluvat. Asumiskulut, lainat, velat, ruoka?

”Ajattelin, ettei enää koskaan tällaista tilannetta.”

”Se oli kamalaa ja pelottavaa.”

”Vähän samalla tavalla kuin ennen laihduttamista välttelee menemästä vaa'alle. Mutta luvut on pakko tietää, että niitä voi alkaa muuttaa.”

Eniten yllätti, miten paljon rahaa kului vaatteisiin, kirjoihin ja kahviloihin.

Nyt kaikki oli luettavissa omin silmin paperilla.

”Taas hävetti. Ajattelin, ettei enää koskaan tällaista tilannetta. Päätin, että tällä kertaa tämä nainen ei anna periksi.”

Haluanko vai tarvitsenko?

Esimerkiksi näitä asioita Eva vähensi:

Kahvilakäynnit. ”Olen enemmän kutsunut ihmisiä kotiini ja keittänyt kahvit kuin lähtenyt Helsingin keskustan kahviloihin.”

Ravintoloissa syöminen. ”Teen enemmän ruokaa kotona kuin tilaan lounaita ravintoloissa.”

”Mietin, mihin asioihin haluan satsata ja mistä voi luopua tai vähentää.”

Uusien huonekalujen ja kodin tavaroiden hankkiminen. ”Käytettyinä löytyy siistejä ja hyväkuntoisia paljon pienemmällä rahalla kuin uutena.”

Vaatteiden ostaminen. ”Kun mietin, haluanko vai tarvitsenko, ostokset harvenevat. Mietin, mihin asioihin haluan satsata ja mistä voin luopua tai vähentää.”

Kalliiden parkkimaksujen pulittaminen. ”Kun googlettaa etukäteen, löytää usein halvemman parkkipaikan – tai voi valita julkisen liikenteen.”

Rahaa ei ole valtavasti, mutta nyt se riittää

Puskurirahasto tuntui Eevasta todella kaukaiselta ajatukselta, vaikka moni oli kannustanut sellaisen perustamiseen.

”Että säästäisin vaikka tuhat euroa hätätilanteita varten samaan aikaan kun rahat eivät riitä nykyiseenkään kulutukseen. Hah!”

Ensin Eva siirsi eri tilille talteen vähän rahaa. Kun kasassa oli satasia, Evasta alkoi tuntua siltä, että tuhatkin olisi mahdollinen.

Sitten hän perusti matkarahaston erilliselle tilille ja ohjasi kaupoista saatavat bonukset suoraan sinne.

”Aloin innostua. Ihan outoa. Mutta jotenkin ilo siitä, että rahaa on säästössä yllättävien menojen varalle oli parempi asia kuin se, että ostelen miettimättä.”

Eva perusti matkarahaston erilliselle tilille ja ohjasi kaupoista saatavat bonukset suoraan sinne.

Evaa vähän nolottaa kertoa omasta rahankäytöstään.

”Haluan kertoa kokemukseni, koska tämä on ehkä tuttua monelle. Se, ettei oikein tiedä, missä mennään. Nyt tiedän. Rahaa ei ole valtavasti, mutta se riittää.”

Viimeksi Eva matkusti säästörahoillaan tapaamaan tytärtään Australiaan. Hiekkarannat olivat upeita.

Aikaisemmin hän maksoi lomansa jälkikäteen. Tuntui ikävältä maksaa lomasta, kun se oli jo ohi.

Öisin Eva nukkuu hyvin.