Kirjailija Siri Kolu, 43, asuu Vantaalla. Hänen perheeseensä kuuluvat viisivuotias tytär, kymmenvuotias poika ja aviomies, Vekarateatterin toiminnanjohtaja Marko Kokko.
Kirjailija Siri Kolu, 43, asuu Vantaalla. Hänen perheeseensä kuuluvat viisivuotias tytär, kymmenvuotias poika ja aviomies, Vekarateatterin toiminnanjohtaja Marko Kokko.

Kirjailija Siri Kolu kirjoitti, rakasti ja suri. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

HERÄSIN 6.40. Herään todennäköisesti koko loppuelämäni 6.40, sillä ostin itselleni joululahjaksi sarastusvalolampun, jonka hälytysaikaa en osaa muuttaa.

Kääriydyin kirjoitusvillatakkiini ja vetäydyin työhuoneeseeni. Olen parhaassa kirjoitusvireessä ennen seitsemää. Jos lähden kiskomaan viisivuotiasta tytärtämme pulkalla päiväkotiin, keskittymiseni lässähtää.

Mieheni oli tänäänkin superpuoliso, hoiti lapset ja keitteli minulle latteja puuhellalla.

Uskon, että rouskuminen on ihmiselle hyväksi.

Vanhan puutalomme nurkissa vinkuu tuuli.
Vanhan puutalomme nurkissa vinkuu tuuli.

SAIN KIRJOITETTUA kolme liuskaa ennen aamiaista. Säteilin tyytyväisyyttä.

Aamiaiseksi söin ruisleivän, jonka päällä oli vuori ituja. Perheemme on hurahtanut sinimailasen ituihin. Jopa lapsemme ovat koukussa niihin, mitä pidän tosi omituisena.

Idut ovat maukkaita ja terveellisiä ja rouskuvat kivasti suussa. Uskon, että rouskuminen on ihmiselle hyväksi.

Aina kun kirjoitan, kuuntelen musiikkia. Laadin jokaista kirjaani varten oman soittolistan, jota kuuntelemalla pääsen sopivaan tunnelmaan.

Tänään kuuntelin koko päivän Adelen Hometown Glorya. Viimeistelen maaliskuussa ilmestyvää romaaniani, joka kertoo 17-vuotiaasta transpojasta, ja biisi on juuri oikea siihen.

KIRJOITTAESSANI EN OLE oma itseni vaan kirjani henkilö. Säikähdän, jos lapseni tupsahtavat työhuoneeseeni. Katson että ahaa, tässä on oikea lapsi, jolla on oikea nälkä, mitähän tälle pitäisi tehdä.

Lounaaksi mieheni teki munakasta. Ehkä. En ole varma. Olin uppoutunut kirjoittamiseen niin, etten muista, mitä söin.

Viisivuotiaiden asenteesta olisi paljon opittavaa.

ILTAPÄIVÄLLÄ LAPSET peuhasivat lumessa työhuoneeni ikkunan alla.

Tyttäreni elää tyllihamevaihetta. Hän pukee tyllihameen toppahaalarinsakin päälle. Aina kun hän katsoo itseään peilistä, hän sanoo: "Mä oon niin mahtava."

Meillä keski-ikäisillä naisilla olisi viisivuotiaiden asenteesta paljon opittavaa.

Tyttäreni ei suostu luistelemaan ilman tyllihametta.
Tyttäreni ei suostu luistelemaan ilman tyllihametta.

MUISTAN, KUINKA LAPSENA yllätin isäni itkemästä ja halaamasta lp-levyä. Hän taisi surra John Lennonin kuolemaa.

Vasta nyt ymmärrän isää.  Itse järkytyin David Bowien kuolemasta. En surrut vain hänen kuolemaansa, vaan nuoruuteni päättymistä.

On pysäyttävää tajuta, että rocklegendat, joiden ei pitäisi koskaan kuolla vaan korkeintaan vetää vain enemmän tupakkaa ja muuttua kalpeammiksi, alkavatkin kuolla. Se on muistutus siitä, kuinka lyhyt omakin aikani maan päällä on.

On uskallettava rakastaa ja tehdä töitään pelotta.

Vanha kirjoituskone on työhuoneeni aarre.
Vanha kirjoituskone on työhuoneeni aarre.

ILLALLA YSTÄVÄNI LÄHETTI minulle linkin David Bowien ja Freddie Mercuryn laulamaan Under pressure -kappaleeseen. Saatesanoiksi hän kirjoitti:

Tärkeintä on elää niin, että jättää jäljen. On uskallettava rakastaa ja tehdä töitä pelotta, vaikka eläisi ruuhkavuosiaan, jatkuvan paineen alla.

Ennen nukahtamista ajattelin, että oikeastaan elän juuri niin. Rakastan ja teen töitä, ja kaikki on törkeän hyvin.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 6/2016.

Maija Mattila tietää, että hänellä on Downin syndrooma. Hän tietää myös, että moni unelma voi toteutua, kun on oikein sitkeä. ”Tämä mallin työ on unelmani.”

Maija Mattilalla, 20, on monta erityistä asiaa. Häntä vähän harmittaa, että niin usein puhutaan siitä yhdestä erityisestä, Downin syndroomasta.

”Vaikka on se vamma, on muita, tärkeämpiä asioita.”

Niitä tärkeämpiä asioita ovat esimerkiksi nämä:

Perhe.

”Asun äidin ja meidän koiran kanssa. Koiran nimi on Bella, se tarkoittaa kaunista. Isoveli ja isosisko asuvat omissa kodeissa.

”Kerran pienenä suutuin ja huusin äidille 'Neekeli!' En tiennyt, mitä se tarkoittaa, mutta olin kuullut sen huudon.”

Kerran pienenä suutuin ja huusin äidille 'Neekeli!' En tiennyt, mitä se tarkoittaa, mutta olin kuullut sen huudon. Vain minä olen meidän perheessä tummaihoinen. En pala, mutta tulee rusketusraidat.

En ole käynyt Afrikassa, isä asuu siellä. Haluaisin mennä Afrikkaan.”

Itsenäistyminen.

”Opiskelen koulussa äidinkieltä, tanssia, kellon tuntemista ja itsenäistymistä. Opiskelussa on kaupungilla käymistä ja bussimatkailua ja sitä, että pitää itsenäisesti maksaa oikeat summat.

”Koulussa opetellaan kotiasioita. Kahvinkeitto on helppoa ja moppaus on helppoa.”

Koulussa opetellaan myös kotiasioita. Kahvinkeitto on helppoa ja moppaus on helppoa ja imurointi on helppoa, mutta käsipapereiden laitto telineeseen on vähän haastavaa.

Haluan asua omassa kämpässä poikaystävän kanssa, mutta en vielä.”

Musiikki.

”Kuuntelen paljon musiikkia. Vanhassa kodissa ja uudessa kodissa olen laittanut musiikin soimaan ja kävellyt olohuoneessa sinne ja tänne, kun olen harjoitellut mallikävelyä. Tykkään Diandrasta, Robinista, Ari Koivusesta, Pete Parkkosesta ja Yemi Aladesta. Yemi Alade on nigerialainen laulaja.

Joululauluja kuuntelen kesälläkin. Joululaulut, joissa lauletaan englanniksi, ovat ihania.”

Unelmat.

”Minulle sanottiin, että voisin mennä keittiöhommiin tai lastenhoitohommiin. Sanoin, että haluan olla malli.

”Olen harjoitellut monta vuotta kävelyä ja poseerausta.”

Jos on unelma, pitää vain harjoitella ja harjoitella. Olen harjoitellut monta vuotta kävelyä ja poseerausta. Harjoittelen vielä lisää käännöksiä.

Nyt olen jo tullut malliksi, on ollut näytöksiä ja kuvauksia. Kameran edessä on kivaa, ja pystyn tulemaan ihmisten kanssa toimeen. Seuraavaksi on lisää unelmia. Haluaisin päästä kävelemään catwalkille Amerikkaan ja perustaa bändin.”

Sisukkuus.

”Karkit on tosi hyviä, ja sipsit! Mutta en enää syö niitä. Syön terveellisiä herkkuja: kasviksia ja ruissipsejä ja smoothieta, siinä on luonnonjugurttia ja marjoja ja jotain hedelmää.

”Unelmia voi olla ja sitkeyttä voi olla. Vaikka olen omanlainen ihminen.”

Mallin homma on mun juttu ja siksi olen laihduttanut. Olen tosi ylpeä, että olen liikkunut enemmän ja syönyt vähemmän. Olen aika sisukas.

Unelmia voi olla ja sitkeyttä voi olla. Vaikka olen omanlainen ihminen.”

Henkilöllä, jolla on Downin syndrooma, on yksi ylimääräinen kromosomi. Kromosomia 21 on kahden sijasta kolme. Tämän vuoksi kansainvälistä Downin syndrooma -päivää vietetään 21.3.

Jyrki Karvo, 47, on reissussa 150 vuorokautta vuodessa. Ilman mukana kulkevia koiria illat olisivat tyhjiä ja hiljaisia.

”Tuossa ne aina ovat, Erin ja Jeze. Ilman niitä en osaisi olla.

Olen työni vuoksi tien päällä 150 vuorokautta vuodessa. Illat hotellihuoneissa ovat pitkiä ja tyhjiä ja hiljaisia.

Ilman koiria tulisi sellainen hotellikuolema: voisi kuvitella olevansa yksin maailmassa, ihan missä tahansa kaupungissa, lakanatkin tuoksuvat aina vieraalta pesuaineelta.

Kun Erin ja Jeze ovat mukana, hotellihuone tuntuu ihan erilaiselta. Siellä on elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.

llalla lähden koirien kanssa lenkille katselemaan vieraita kaupunkeja, ja pysyn kunnossa itsekin. Muuten vain tekisin töitä ja menisin nukkumaan.

Kun aamulla herään, Erin on sänkyni jalkopäässä ja Jezekin jossain lähellä.

”On elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.”

Virallisilta nimiltään koirat ovat Sushin Erin ja Sushin Bessi. Ne ovat länsisiperianlaikoja, eivät mitään pieniä räksyttäjiä, vaan kunnon kokoisia käyttökoiria.

Eerin ja Jeze viihtyvät autossa. Minä ajan, niillä on takana oma osasto, on juomat ja luut ja kaikki.

Jos koirat eivät ole mukanani vaan hoitopaikassa, niin totta tosiaan niitä on ikävä. Koitan olla soittelematta hoitajalle, että miten siellä menee, mutta aika usein soitan kuitenkin.

”Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen.”

Näillä vuodessa ajetuilla kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta. Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen, katsovat ja vaativat rapsutusta.

Tällaisella kulkuriluonteella ystävyyssuhteet jäävät usein pinnallisiksi. Pari ihmistä elämässäni on, mutta kun minulla on koirat, joku on aina kanssani.”

Onnellinen mies

Jyrki, 47: ”Näillä kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta, mutta koirat rakastavat ilman ehtoja”

Täällä myös Jyrki ja 2 kpl Itäsiperianlaikaa -reisumiehen elämää vietetty -vaikeinta on olla erossa näistä karvakamuista . Toki elämässäni hyviä ystävyyssuhteita mutta nää on sydämessä ja mielessä,aina hyvällä päällä ja hyvin vähäänkin tyytyväisiä.Siltikin koirani paremmassa kunnossa kun ne tarha-juoksunarukoirat ..
Lue kommentti