”Anteeksi tämä sotku”, kotisiivooja Aive Tartulle sanotaan monta kertaa viikossa. Aive vastaa, että sitähän vartenhan tänne on tultu ja alkaa tehdä haaveidensa työtä.

Kodinhuoltaja Aive Tartu, 42, on siivonnut suomalaisten koteja kahdeksan vuotta. Kodin Kuvalehden Tässä työssä -nettisarjassa Aive kertoo, millaisia harhaluuloja ja tähtihetkiä hänen ammattiinsa liittyy.

1. Mitä muut työstäsi eniten kysyvät?

”Ainakin kolme kertaa viikossa joku asiakas pahoittelee sitä, että ei ole ehtinyt siivota kotia ennen meidän tuloamme ja kyselee, haittaako tämä sotku. Vastaan asiakkaalle, että sehän on vain hyvä asia, koska siivoamaanhan me olemme tulleet.

”Monen asiakkaan elämä olisi helpompaa, jos heillä olisi vähemmän tavaraa.”

Välillä silti tuntuu, että monen asiakkaan elämä olisi helpompaa, jos heillä olisi vähemmän tavaraa. Kun tavaroille ei ole omia paikkoja, syntyy epäjärjestystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tasaisesti kysytään myös sitä, haittaako, jos kodin asukkaat ovat siivotessamme paikalla kotona tai toisaalta pois kotoa. Kumpikin käy hyvin, asukkaat voivat olla kotona tai poissa. Minä teen työtäni yhtä huolellisesti joka tapauksessa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2.  Mihin harhaluuloihin työstäsi törmäät?

”Ihmiset luulevat usein, että työni on yksinäistä. Iäkkäiden asiakkaiden luona sosiaalinen kohtaaminen on kuitenkin tärkeä osa työtä. Lisäksi me teemme  työtä kahden hengen tiiminä. Toinen imuroi ja pyyhkii pinnat, ja toinen hoitaa muut tehtävät. Seuraavassa kohteessa vuorot vaihtuvat. Asiakkaan luona emme pulise keskenämme, mutta automatkoilla kohteiden välillä on mukavaa vaihtaa kuulumisia.

Olen tehnyt saman parin kanssa töitä jo seitsemän vuotta. Aina meidän ei tarvitse edes puhua, kun jo arvaamme toistemme ajatukset. Joskus jollekin tuuraajalle tekisi mieli sanoa, että kävisipä kätesi yhtä nopeasti kuin suusi.”

3. Mitä lauseita toistat työssäsi usein?

”Aika usein toistan 'sotku ei haittaa' -lausetta. Varsinkin iäkkäiden asiakkaiden kanssa on usein tärkeää vaihtaa kuulumisia tai puhua vaikka säästä.”

4. Mitkä ovat työsi helmihetkiä – sellaisia, jolloin ajattelet, että on tämä hienoa työtä?

”Ikäihmisten kiitokset ovat hienoja hetkiä. Muistan yhä, kuinka eräs veteraani ihasteli ääneen, että koti muuttui raikkaan tuoksuiseksi, kun me olimme siivonneet sen.

”Vanhusten kiitos koskettaa, koska tiedän, että me olemme heille elintärkeä apu, kun omat voimat eivät enää riitä.”

Vanhusten kiitos koskettaa, koska tiedän, että me olemme heille elintärkeä apu, kun omat voimat eivät enää riitä pitämään paikkoja siistinä. Meidän anisostamme he saavat usein elää omassa kodissaan vaikka vuosia pitempään.”

5. Millaisina hetkinä ajattelet, että olisi työnsä voinut paremminkin valita?

”Joskus silloin, kun työn fyysinen rasitus tuntuu kehossa. Erityisesti ranteet ja selkä ovat kovilla. Onneksi koulutuksessa oppii ergonomisesti parempia työasentoja. Vaikka sen, että esimerkiksi moppi kannattaa aina säätää itselle sopivaan pituuteen.

”En haaveile mistään muusta työstä.”

En silti haaveile mistään muusta työstä. Kahdeksan vuoden aikana ei ole tainnut olla yhtään kokonaista päivää, jolloin olisin ajatellut valinneeni väärän ammatin. Viihdyn työssäni, koska pidän asiakaspalvelusta. Lisäksi näen heti, miten paljon saan joka päivä aikaan ja kuinka tärkeää työtä teen.”

6. Mitä muuttaisit työssäsi, jos voisit?

”Työn vaativuuteen nähden siivousalalla maksetaan mielestäni liian pientä palkkaa. Kun aloitin, tuntipalkkani oli 7 euroa, nyt se on sentään yli 11 euroa. Koulutus nostaa palkkaa jonkin verran, mutta siitä kaikki työnantajat eivät pidä. Eräs aiempi työnantajani sanoi suoraan, että ’meillä ei kaivata yhtään enempää koulutusta’. Vaikka olen uskollinen työntekijä, suutuin kommentista ja otin lopputilin.

Nykyinen työnantajani kannustaa ja tukee kouluttautumista. Rahan lisäksi fyysisestä työstä voisi palkita joskus vaikka hierontalahjakortilla.”

Lisää kotisiivooja Aive Tartun työviikosta ja ajatuksista Kodin Kuvalehdessä 17/2018. Voit lukea jutun myös digilehdestä.

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla