Lihavuudesta näytelmän tehnyt Raisa Omaheimo:

Lihavia kohdellaan nyky-yhteiskunnassa huonosti, sanoo ylipainoinen teatterintekijä Raisa Omaheimo.

Teatterintekijä Raisa Omaheimo, 38, on kokoa 52. Siksi hän haluaa puhua lihavuudesta: Omaheimon mielestä lihavista ja lihavuudesta puhutaan kyllä paljon, mutta lihavat itse ovat hiljaa. Omaheimon käsikirjoittama ja Elina Kilkun ohjaama monologinäytelmä Läski kerää täysiä katsomoita helsinkiläisessä Teatteri Takomossa. Omaheimo esiintyy näytelmässä alasti.

Jos Omaheimo saisi päättää, nämä lauseet olisivat totta kaikille.

1. Lihavuus on vain yksi ominaisuus

”Kunpa tv-sarjoissa ja leffoissa olisi ylipainoisia hahmoja, joiden lihavuus ei olisi se juttu, vaan yksi ominaisuus muiden joukossa. Se muokkaisi vähitellen asenteita lempeämpään suuntaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt asenteet ovat todella jyrkkiä. On paljon ihmisiä, jotka ovat tietävinään, miten lihavien pitäisi elää ja mitä tehdä painolleen ja usein myös ottavat asiakseen sanoa sen ääneen. Tunnen ihmisiä, joiden neuvo ylipainoisen ihmisen jokaiseen huoleen on kehotus mennä lenkille. Naistenlehdet ja tv-ohjelmat toitottavat samaa viestiä – hanki bikinivartalo, laihdu ja liiku, aloita dieetti jo tänään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minua rasittaa myös kansantaloudellinen tutkijapuhe, laskelmat siitä, miten lihavuus aiheuttaa yhteiskunnalle niin ja niin monen sadan miljoonan euron kustannukset. Lihavuus nähdään suoraviivaisesti itsekurin puutteena. Lääkäri ojentaa ruokien kalorimääristä kertovan esitteen ja olettaa, että ylipaino on sillä hoidettu. Ääneen lausumaton ajatus on, että jos lihava tsemppaisi, hän ei enää olisi lihava.”

2. Iloisuus on tärkeämpää kuin laihuus

”Kunpa laihtunutta ihmistä ei onniteltaisi. Viestihän silloin on, että ennen et kelvannut, nyt kelpaat.

Naisen kehon koosta ja muodosta saa monen mielestä sanoa mitä vain. Minusta tämä liittyy samaan kunnioituksen puutteeseen kuin viime aikoina paljon otsikoissa ollut seksuaalinen ahdistelu: Jos naisen keho on kaunis, sitä saa lääppiä. Jos se ei täytä normeja, sitä saa haukkua.

Kerran Tallinnan-laivalla keski-ikäinen suomalaismies puristi minua takamuksesta. Kun suutuin, mies kommentoi, että saisin olla kiitollinen siitä, että joku tahtoo kouria minua.”

Kunpa painoa ei kommentoitaisi ollenkaan. Sen sijaan voisi vaikka sanoa, että toinen näyttää terveeltä tai iloiselta."

3. Jokainen viihtyy nahassaan

”Moni ylipainoinen on terve ja hyväkuntoinen ja viihtyy kehossaan hienosti.  Se jää usein huomaamatta.

Netissä yleistyneen vihapuheen takia nyt eletään ilmapiirissä, jossa kuka vain voi sanoa mitä vain. Hyvä käytös, armollisuus ja lähimmäisenrakkaus jäävät möykkäämisen alle. Tuntuu, että esimerkiksi poliitikot voivat sanoa mitä tahansa, vaikka kannustaa sotaan valkoisen rodun puolesta, ja siitä seuraa nuhteita. Ääliömäisyyksiä perustellaan sananvapaudella, ikään kuin se tarkoittaisi vapautta loukata kanssaihmisiä.

Perinteisesti suomalainen miespoliitikko on saanut painaa mitä tahansa, mutta naispoliitikon lihominen tai laihtuminen sen sijaan on aina ollut lööpin aihe. Nyt asenteet myös miehiä kohtaan ovat kovenemassa. Ajatellaan, että kova johtaja on kovassa kunnossa. Ihanne on Alexander Stubb -henkinen triathlonisti-maratoonari.

On surullista, että ihmisen on oltava tietynlainen ollakseen hyväksytty. Tähän kaipaan ja toivon muutosta.”

Tulilatva

Laihtunutta ihmistä ei pitäisi onnitella? Aika outo toivomus, kun laihduttajan tavoite on juuri laihtuminen. Sitten kun laihduttaja saa kiloja tiputettua ja on ylpeä itsestään, onnittelut ovat paikallaan. Viesti ei ole se, että et ennen kelvannut, vaan se, että olen iloinen kun onnistuit siinä mitä yritit.
Liekö sopivaa onnitella vaikkapa ammattiin valmistunutta, vai tarkoittaako se sitä, että ennen et kelvannut, toisin on nyt?
Laihduttaminen ei ole helppoa, ja on varmasti kiva kuulla kannustavia kommentteja.

  • ylös 55
  • alas 28
Sisältö jatkuu mainoksen alla