Pieni Mimmi on Maarit Jakobssonin, 54, yhdeksäs lapsenlapsi.
Pieni Mimmi on Maarit Jakobssonin, 54, yhdeksäs lapsenlapsi.

Vaasalainen Maarit Jakobsson on yksi ensimmäisistä suomalaisista, jotka ovat päässeet viettämään palkallista, työnantajan myöntämää isovanhempainvapaata. Viikko kului lastenlasten perässä juostessa ja saunaa lämmitellessä.

Maarit Jakobssonilla, 54, on yhdeksän lastenlasta, mutta vasta pikku-Mimmin kanssa hän pääsi viettämään ensimmäistä virallista isovanhempainvapaataan.

Maarit työskentelee Vaasan DNA:n puhelinpalvelukeskuksen toimistopäällikkönä. Hänen työnantajansa on osallistunut Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -pilottihankkeeseen ja tarjonnut työntekijöilleen mahdollisuuden jäädä viikon palkalliselle isovanhempainvapaalle.

"Olen itsekin vielä melko nuori ja arkena töissäni tiukasti kiinni. En pysty viettämään lastenlasteni kanssa niin paljon aikaa kuin haluaisin, ja tunnen siitä välillä huonoa omaatuntoa", Maarit sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Oli siis selvää, että käytän mummiloman. On mahtava etuoikeus, että saa olla läsnä ja apuna kun vauva on ihan pieni."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maarit vietti mummilomansa sukumökillä Alahärmässä. Mukana olivat Nora-tytär ja tämän kolme lasta: Mimmi-vauva, Iivo, 3, ja Aku, 6. 

"Autoin Noraa koko viikon niin paljon kuin pystyin. Mimmi-vauva on vielä kovin kiinni äidissään, joten eniten taisin olla hyödyksi, kun juoksin isoveljien Akun ja Iivon perässä. Sen ajan Nora pystyi keskittymään rauhassa Mimmiin", Maarit sanoo.

"Lämmitin joka ilta poikien kanssa puusaunan, heille se oli tosi iso juttu. Kuusivuotias Aku halusi koko ajan lisäillä pää punaisena pesään puita. Pojat ravasivat nakupelleinä pitkin pihaa, minä perässä."

Noran perhe asuu muutaman kilometrin päässä Maaritin kotoa. Arkisin Maarit tapaa heitä vähintään pari kertaa kuussa, mutta lyhyitä kyläilyjä ei voi verrata isovanhempainvapaaseen.

Parasta mummilomassa Maaritin mielestä olikin se, että hän pääsi näkemään lastenlastensa arkea niin pitkään niin lähietäisyydeltä.

"Nautin hirveästi siitä, että saimme olla koko viikon keskenämme ja keskittyä vain toisiimme", Maarit sanoo.

"Oli ihana saada seurata niin läheltä sitä, miten hellästi ja rakastavasti tyttäreni lapsiaan hoitaa. Olisi ymmärrettävää, jos kolmen pienen lapsen äiti olisi välillä hermona ja kärttyinen, mutta Nora ei ollut. Hän pysyi rauhallisena koko ajan. Tuntui tosi hyvältä huomata se."

"Hyvä mieli tuli esimerkiksi siitäkin, kun huomasin, että Nora laulaa lapsilleen samaa Nuku nuku nurmilintu -unilaulua kuin minäkin aikoinaan lauloin hänelle. Tuollaiset pienet asiat huomaa vain, kun saa elää yhdessä yötäpäivää."

Muistipa Maarit mummilomansa aikana toisenkin asian: sen, että lastenhoito ei ole maailman kevyintä hommaa. Saman havainnon hän teki viimeksi äitiyslomallaan, kun neljä omaa lasta olivat aikoinaan pieniä.

"Pienten lasten hoitaminen on ihanaa mutta raskasta työtä. Vaikka meitä oli kaksi aikuista hoitamassa, olimme koko ajan täystyöllistettyjä. Iltayhdeksältä olimme itsekin jo ihan loppu ja valmiita nukkumaan", Maarit sanoo.

"Joka ilta, kun olin nukuttanut Iivon ja Akukin oli mennyt jo nukkumaan, söimme Noran kanssa kahdestaan iltapalaa ja juttelimme. Sen jälkeen hoitelin Mimmiä sen aikaa, että Nora sai käydä rauhassa yksin saunassa. Tuollaisia yhteisiä iltahetkiä on arjen keskellä mahdoton järjestää."  

Vanhin Maaritin yhdeksästä lapsenlapsesta pääsee tänä kesänä ripille. Kahden vanhimman lapsenlapsensa kanssa hän kävi alkukesästä viikon mittaisella, yhteisellä Turkin-lomalla.

"Tykkään muutenkin touhuta lastenlasteni kanssa, viedä heitä rannalle tai ulos syömään. Vaikka työelämä vaatii paljon, yritän ehtiä tavata tasapuolisesti kaikkia lastenlapsiani", Maarit sanoo.

"En ole mikään perinteinen sukkaa kutova mummi, vaan pikemminkin vauhtimummi." 

Kommentti

Johan on nuorekas mummi. Ensin kuvan nähtyäni ajattelin, että hän on kuvassa olevan vauvan äiti :)

  • ylös 22
  • alas 5
Vierailija

Missä sinun aitoutesi... kun arvostelet ihmisiä ulkonäön perusteella?? Voi olla ihana aito ihminen, vaikka huolehtii ulkonäöstään.. tai vaikka laittaisi "tekoripset".

Se että olet meikitön.. ei tee sinusta hyvää ihmistä.

  • ylös 13
  • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla