Marco ja pikkuveli Janek avasivat ravintolan tammikuussa 2014. Lapsena Marco oli perheen kokki.
Marco ja pikkuveli Janek avasivat ravintolan tammikuussa 2014. Lapsena Marco oli perheen kokki.

Kun BumtsiBum-vuodet olivat hulluimmillaan, Marco Bjurström turvautui pikkuveljeensä Janekiin. Perhekuvioita-sarjassa veljekset kertovat suhteestaan.

"Tammikuussa 2014 minusta tuli ensimmäisen kerran pikkuveli, kun perustimme Janekin kanssa Pompier-ravintolan. Päävastuu on Janekilla. Oli hämmentävää ja kaunista, että asetelma kääntyi.

Koska sain Nelosen uutisista potkut, minulla on aikaa autella ravintolassa. Pyyhin pöytiä ja juttelen asiakkaiden kanssa. Ehkä Janek luulee, että kyttään hänen työtään, kun istun nurkassa. Ei isoveljen roolista niin vain pääse.

Janek on minua neljä ja puoli vuotta nuorempi. Äiti halusi meille nimet, joita ei kuule joka hiekkalaatikolla. Markosta k:lla tulikin hitti, joten Janek oli uusi yritys. Jostain Puolasta se löytyi.

 

Vanhempamme erosivat, kun minä olin kuusi ja Janek kahden. Asuimme enimmäkseen äidillä. Mutsi kannusti meitä omatoimisuuteen ja tsemppaamiseen. Olimme monet illat kahdestaan ja laitoimme ruokaa itse. Olin ehkä kahdeksan tai yhdeksän.

Minusta tuli ihminen, joka ottaa tilanteen haltuun. Myöhemmin olin koulun hallituksessa ja luokkatoimikunnan puheenjohtajana. Janek oli kyllä itsenäinen, mutta ei jengiä kokoava.

Olemme kumpikin temperamenttisia ja itsepäisiä, mutta Janek oli rasavilli ja minä nyhverö. Luin luontolehtiä, eläinkirjoja ja Viisikoita. Koulu oli minulle helppoa. Taisin olla aika näsäviisas ja pikkuvanha.

Janek ei koulusta välittänyt. Hän häiläsi kavereiden kanssa pihalla ja pyöräili pitkin kyliä. Hän ei yrittänyt ottaa mallia minusta, mutta koki ehkä paineita, koska menestyin koulussa.

Tanssi vei minut täysin ja pelasti murrosiältä. 

Janek oli perheen äijä, jonka piti avata autoja ja tutkia, mitä niissä on. Minä olin tyttömäinen, tanssin ja ratsastin.

Janekia tanssi ja teatteri eivät ole kiinnostaneet, mutta hän on tullut kaikkiin ensi-iltoihini. Olen tuntenut syvän arvostuksen ja kannustamisen.

Olin kaksitoista, kun liityin Aira Samulinin tanssikouluun. Tanssi vei minut täysin ja pelasti murrosiältä. Sain yhden tai kaksi finniä, siinä se.

Janekille taas tuli vahva murrosikä. Siihen aikaan hän asui äidin ja tämän miesystävän kanssa Espoossa. Minä olin jäänyt mummin luo Helsinkiin, koska halusin jatkaa Käpylän lukiossa.

Espoonlahden piirit eivät tehneet Janekille hyvää. Hän oli vaarassa ajautua pahoille teille. Minua kaduttaa, että porskutin silloin omassa tanssimaailmassani. Janek olisi tarvinnut isoveljen, jonka kanssa tapella.

Hänen pelastuksensa oli steiner-lukio, jossa ei ollut pakko istua paikallaan. Sieltä hän lähti vaihto-oppilaaksi Oregoniin Yhdysvaltoihin.

 

Marco Bjurström on 49-vuotias tanssinopettaja, ohjaaja, koreografi ja yritysvalmentaja. Hän on tullut tunnetuksi BumtsiBum-ohjelman juontajana ja Nelosen uutisankkurina. Marco asuu Helsingissä puolisonsa, koreogragi Peter Pihlströmin kanssa. 

Samaan aikaan sain Airalta stipendin New Yorkiin, ja Janek lensi sinne tapaamaan minua. Se oli ensimmäinen kerta pitkään aikaan, kun vietimme aikaa kahdestaan. Janek oli 16 ja minä 20. Vein hänet katsomaan musikaaleja. Kävelimme ympäri kaupunkia ja söimme pitsaa. Se viikko lähensi meitä todella paljon.

Kun vanhenee, alkaa nähdä asioita ympärillään. Aikuisena olen löytänyt läheisyyden veljen kanssa.

 

Jos minulla on ongelma, Janek on ensimmäisiä, joille puhun. Huonoissa hetkissä olemme olleet toisillemme tärkeitä. Hulluimpina BumtsiBum-vuosina julkisuudessa spekuloitiin, mitä olen tai en ole. Pikkuveli katsoi silmiin ja sanoi, että älä välitä.

Jos ihmisten tuijotus on käynyt raskaaksi, Janekin ravintolat ovat olleet turvapaikkoja. Voin vain istua pöytään ja sanoa, että laittakaa minulle mitä haluatte.

Janekin ruoka on rehtiä, tuhtia ja luonnollista. Hän ei kikkaile. On hienoa katsoa, että tuolla pikkuveli tekee noin hyvin jotain, mitä minä en osaa. Suomessa ei ole sille sanaa, mutta jiddishin kielellä sanotaan kvell, myötäylpeys. Kyllähän sitä omistakin palkinnoista iloitsee, mutta paljon herkempi tunne on olla ylpeä toisesta.

Minussa on enemmän miellyttämisenhalua kuin Janekissa.

Ihailen Janekin suoruutta. Se ei ole töykeää möläyttelyä vaan rehellisyyttä ja mutkattomuutta. Hänen päätöksensä perustuvat faktaan ja hänen sanoihinsa voi luottaa.

Minussa on enemmän miellyttämisenhalua kuin Janekissa. Osaan sanoa suoraankin, mutta siihen menee vähän kauemmin.

Impulsiivisuutemme on erilaista. Kun Janekille heittää idean, hän ei sano mitään heti, vaan miettii seuraavaan päivään. Ehkä olen muuttunut vähän siihen suuntaan uutistyön ansiosta.

Janekin viestintään on varmasti vaikuttanut myös se, että hänellä on kaksi lasta. Hän hoitaa perheensä hienosti. Muutos rasavillijäbästä johdonmukaiseen isään on todella kaunis.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2014. 

VOIMALAUSE. Johannes Holopainen yrittää muistaa, että aina ei tarvitse tehdä jotain. Välillä voi käyttää aikaa siihen, ettei tee mitään.

”Kun opiskelin Teatterikorkeakoulussa, kävin välillä mummoni luona maalla. Yhdellä kerralla olin rauhaton ja minusta tuntui, että kaupungin syke oli tullut mukanani. Oli pakko saada jotain aikaan. Mummolan tuvassa sitten pohdin, mitä tässä tekisi. Mummo vastasi, että istutaan ja ihmetellään.

"Vaalin hetkiä, jolloin pysähdyn ja pää lyö tyhjää."

Voimalauseeni muistuttaa, että aina ei tarvitse tehdä jotain. Välillä voi käyttää aikaa siihen, ettei tee mitään. Nykyään vaalin hetkiä, jolloin pysähdyn ja pää lyö tyhjää. Kiireen ja säntäilyn keskellä saatan jäädä sängyn laidalle ja tuijottaa seinää. Nollaushetket ovat tosi tärkeitä.

Lause kertoo myös siitä, kuinka tärkeää on tavata isovanhempia ja perhettä. Omat asiat vievät välillä kaiken ajan, mutta kun tapaa läheisiä, asiat saavat oikean mittakaavan. Läheiset ovat kaikkein tärkeimpiä, kun taas kiire on usein pelkkä illuusio.”

Voimalause-sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa. Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 24/2017.

Merja ajattelee, että päihderiippuvaiselle vanhemmalle puhuminen on turhaa, mutta lapsen hyväksi voi tehdä paljon. Merja itse päätti jo alakoulussa, ettei hänestä koskaan tule samanlaista kuin äiti ja isä.

Merjan, 33, ensimmäinen joulumuisto on tällainen:

Mummolassa on paljon väkeä, joulupukki on jättänyt lahjasäkin eteiseen. Yhdestä paketista löytyy sähkökitara, toisesta vaaleanpunaiset leikkipuhelimet.

Enot ja tädit ja muut sukulaiset ovat paikalla, mutta äiti ja isä ovat kotona.

Kun Merja joulun jälkeen viedään kotiin, vanhemmat ovat humalassa.

”Halusin kovasti esitellä uusia lahjojani. Isä innostui puhelimesta ja soitteli häirikköpuheluja olohuoneesta minulle. Hain puhelimen pois.”

Joinakin jouluina vanhemmatkin olivat mummolassa. Isä antoi enoille lahjaksi viinapullot, jotka lunasti takaisin, kun omat juomat loppuivat.

Perhe, joka oli erilainen kuin muut

”Jo lapsena ymmärsin, että perheemme on erilainen kuin monen muun. Isä oli alkoholisti ja äiti alkoholin suurkuluttaja”, Merja sanoo.

Tajusin kyllä, ettei äidillä ollut rahaa.

Sosiaalityöntekijät kirjoittivat raportteihin:

Perheen oloihin on pyritty vaikuttamaan sosiaalitoimen keinoin.

Erityisesti lapsen asema on huolenaiheena.

Lastensuojelullisin perustein lapsi on ollut päiväkodissa, mutta nyt sosiaaliviranomaisen yhteys lapseen on katkennut pitkän kuljetusmatkan vuoksi.

Mikään ei muuttunut, tuli häätö ja koulukiusaamista, rahaa oli vähän.

”Kerran sain äidiltä joululahjan. Se oli Lasten Kirjakerhon tilaajalahjaksi saatu reppu. Muistan olleeni kummastunut omituisesta lahjasta. Mutta tajusin kyllä, ettei äidillä ollut rahaa.”

Hoin itselleni: ei tämä ikuisuutta kestä

Koskaan ei voinut olla varma, mitä kotona tapahtuu, milloin vanhemmat alkavat juoda. Koko ajan oli arka ja epävarma olo.

Tuoreen kahvin tuoksu toi mieleen selvin päin olevan äidin.

”Olin jo pienenä itsenäinen ja kehitin rituaaleja, jotka auttavat vaikeissa tilanteissa. Hain turvaa esimerkiksi kahvinkeittimestä, jonka toin keittiöstä lattialle keskelle Barbie-leikkejä.”

Tuoreen kahvin tuoksu toi mieleen selvin päin olevan äidin.

”Tiesin jo lapsena, ettei minusta tule koskaan samanlaista kuin isäni. Uskoin niin kovasti parempaan tulevaisuuteen, että hoin itselleni: jaksa vielä, ei tämä ikuisuutta kestä.”

Merja syntyi vuonna 1983. Isä olisi toivonut poikaa.
Merja syntyi vuonna 1983. Isä olisi toivonut poikaa.

Koska te lopetatte juomisen?

”Murrosikäisenä joulut kotona olivat sitä samaa juomista kuin muulloinkin. Isäni istui sohvalla hädin tuskin tajuissaan ja aivasteli niin, että pitkät räkävanat valuivat rinnuksille ja lattialle.”

Olohuoneen pöydällä lojui kartonkitolkulla venäläistä mahorkkatupakkaa, joka haisi kammottavalta.

Olisin voinut olla viikon kateissa, eivätkä vanhemmat olisi huomanneet mitään.

”Kysyin usein äidiltäni, että joko huomenna lopetatte juomisen. Äiti vastasi krapulaisena, että eiköhän tämä nyt taas lopu, kun ei ole rahaakaan.”

Mikään ei muuttunut.

”Elin kuin irrallisena ihmisenä samassa talossa vanhempieni kanssa. Emme olleet läheisiä, en puhunut heille asioistani. Sain tulla ja mennä kuten halusin, en aina edes kertonut lähteväni jonnekin.”

”Olisin voinut olla viikon kateissa, eivätkä he olisi huomanneet mitään. Kun he joivat, ajantaju katosi. Aamulla kysyttiin, onko ilta ja koko vuorokausi oli ihan sekaisin.”

Sain perinnöksi pelon

Merja muutti kotoa 17-vuotiaana, opiskellessaan lukiossa. Hän opiskeli ensin sihteeriksi ja sitten perhepäivähoitajaksi.

Sosiaaliset tilanteet pelottivat. Merja ei halunnut tavata uusia ihmisiä tai joutua ryhmässä keskipisteeksi.

Ajatuskaruselli pyöri päässä, eikä sitä saanut pysäytettyä:

Teen itsestäni naurunalaisen, minne tahansa menenkin. Tai en tee. Ehkä kukaan muu ei huomaa. Tai kaikki kyllä huomaavat. Kädet hikoavat, kainalot hikoavat. Kompastun jalkoihini. Ärsyttävä minä, koita nyt olla kunnolla. Seuraavalla kerralla jään kotiin. 

Luulin saaneeni lapsuudesta vain pintanaarmuja, mutta olinkin väärässä.

”Kun kuvittelen mokaavani jotakin, mietin asiaa vielä kuukausien kuluttua. Kukaan muu ei muista, mutta itse muistaa ja häpeää, aina uudestaan ja uudestaan.”

Koko lapsuutensa ja nuoruutensa Merja ajatteli, että  kaikki on hyvin, kunhan pääsee kotoa pois, kauas vanhempien vaikutuspiiristä.

”Luulin saaneeni vain pintanaarmuja, mutta olinkin väärässä. On sittenkin tullut muutama syvempi viilto. Niistä sisääni on luikerrellut jotain pahaa ja mustaa häiritsemään aivojeni toimintaa.”

Merja ei antanut periksi.

”En ole käynyt terapiassa, mutta turvallinen ja arkiselta tuntuva parisuhde on eheyttänyt minua. Myös blogin kirjoittaminen ja sen kautta löytynyt vertaistuki ovat auttaneet ymmärtämään itseäni ja olemaan itselleni armollisempi.”

"Olin lapsena paljon yksin. Ajattelin, että kaikilla muilla on tavallinen ja onnellinen perhe", Merja sanoo.
"Olin lapsena paljon yksin. Ajattelin, että kaikilla muilla on tavallinen ja onnellinen perhe", Merja sanoo.

Tämä on turvallinen joulu

Merjan tytär toivoo joululahjaksi Frozen-kampauspöytää ja poika stunttirekkaa, jonka sisällä kulkee autorata. Lapset ovat nyt 3- ja 5-vuotiaita. Merja on naimisissa ja työskentelee yksityisenä perhepäivähoitajana.

”Lahjoja tulee hankittua lapsille aika avokätisesti. Paikkaan vajavaista lapsuuttani antamalla kaikkea sellaista, mitä itse toivoin ja halusin. Minulla ei ollut pienenä nukkekotia, tyttöni sai lahjaksi sellaisen viime jouluna, vaikka ei ollut sitä toivonutkaan.”

Mutta tärkeämpää on olla yhdessä ja rauhassa.

Päihderiippuvaiselle vanhemmalle puhuminen on turhaa, mutta lapsen hyväksi voi tehdä paljon.

”Tänäkin jouluna on lapsia, jotka viettävät joulun turvattoman katon alla. He miettivät, mitä muut tekevät nyt: pelaavatko korttia omien vanhempiensa kanssa, syövätkö yhteisessä pöydässä?”

Merja ajattelee, että päihderiippuvaiselle vanhemmalle puhuminen on turhaa, mutta lapsen hyväksi voi tehdä paljon.

”Jos on mahdollista, ota vieras lapsi mukaan joulun viettoon ja tee kaikkesi, että hän tuntisi olonsa tervetulleeksi ja arvostetuksi. Osallistu keräykseen tai lähde mukaan tukiperhetoimintaan. Älä ummista silmiäsi, vaan välitä ja puutu.”

Saatte anteeksi, äiti ja isä

Merjan perheessä ei syödä jouluna kinkkua, vaan lasagnea, koska kaikki pitävät siitä enemmän. Kuusi on kannettu kauniin hirsikodin olohuoneen nurkkaan. Spotify soittaa joulumusiikkia, Merja ja lapset laulavat ja tanssivat mukana.

”Lapsista paras on Smurffien Mikä joulu, mikä boogie.”

Merjan äiti saapuu samaan joulupöytään, kuten viime vuonnakin. Hän on ollut yli kaksi vuotta raittiina. Isä menehtyi maksakirroosin komplikaatioihin kesällä.

Merjan ikävöi isäänsä.

”Hyväksyin isäni juomisen vuosia sitten. En yrittänyt enää muuttaa häntä. Aloin ymmärtää, että kyse on sairaudesta.”

Lapset saivat halata vaaria puolestani, itse en uskaltanut.

Merja antoi isälle anteeksi, vähitellen.

”Alkoholistin lapsella ei ole velvollisuuksia siihen. Jos ei pysty, ei tarvitse. Jos pystyy, se helpottaa.”

Kun Merjan lapset tapasivat vaariaan, Merja pyysi näitä aina lähdön hetkellä halaamaan.

”Tuskin isä ymmärsi, että minä olisin halunnut halata myös. En vain uskaltanut. Lapset saivat halata puolestani.”

Merja kertoo elämästään myös Hirsitalon emäntä -blogissa.