Kun Elina Juusola lähetti kuvansa Stephenille, mies kirjoitti kuvan kirkastavan hänen päivänsä. ”Vannon, että rakastan sinua aina ja huolehdin sinusta, kohtelen sinua kunnioituksella ja teen sinut aina onnelliseksi.”
Kun Elina Juusola lähetti kuvansa Stephenille, mies kirjoitti kuvan kirkastavan hänen päivänsä. ”Vannon, että rakastan sinua aina ja huolehdin sinusta, kohtelen sinua kunnioituksella ja teen sinut aina onnelliseksi.”

Elina ehti rakastua deittisivustolta löytämäänsä mieheen ja lähettää tälle rahaa, ennen kuin tajusi joutuneensa nettihuijarin uhriksi.

Jo ensimmäinen viesti tuntui Elina Juusolan mielestä hyvältä. Siinä ei ollut imelyyttä, mutta sävy oli lämmin.

Hei Elina,
kiitos, kun lähetit minulle sähköpostiosoitteesi Be2:ssa.
Millainen sää on Brisbanessa tänään? Kerro minulle, saitko
tämän sähköpostin, niin kirjoitan sinulle enemmän itsestäni ja
meilaan sinulle lisää kuvia itsestäni. Toivottavasti kuulen
sinusta pian.
Stephen

Keväällä 2014 Elina Juusola oli liittynyt seuranhakusivustolle ensimmäistä kertaa elämässään, 58-vuotiaana.

Arjessa oli periaatteessa paljon hyvää. Oli kaksi aikuista poikaa ja kaksi aikuista tytärtä, kiinnostava työ tutkijana ja arki Brisbanessa Australiassa, jossa Elina oli asunut aiemmin nuoruudessaan ja nyt jo 20 vuotta.

”Jälkiviisaana ymmärrän, että tarvitsin jotakin päästäkseni masentuneesta olostani, ja tämä kaipuu johdatti minut etsimään tunneaistimusta.”

Silti elämä jotenkin laahasi.

”Äitini oli kuollut vastikään, ja olin siitä surullinen. Fibromyalgia-sairaus aiheutti kipuja, ja olo oli alavireinen. Jälkiviisaana ymmärrän, että tarvitsin jotakin päästäkseni masentuneesta olostani, ja tämä kaipuu johdatti minut etsimään tunneaistimusta”, Elina sanoo.

”Kokeilin matkustamista, mutta se ei auttanut minua toipumaan. Kun sitten näin tarjouksen, jossa yli 45-vuotiaat saivat liittyä deittisivustolle ilmaiseksi, ajattelin, että miksipä ei.”

”Arvostan luotettavuutta ja rehellisyyttä”

Sivuston kautta Elina tapasi muutamia australialaisia miehiä, kävi kahvilla ja elokuvissa, mutta siihen se jäi. Yhden viestin lähetti mies, jonka englannin kieli oli heikkoa ja tarina epämääräinen.

”Olin kuullut verkkohuijauksista ja arvelin häntä huijariksi, joten lopetin viestittelyn saman tien.”

Sitten hänelle kirjoitti mies, joka esitteli itsensä brittiläis-australialaiseksi majuriksi. Viestittely Stephenin kanssa alkoi.

”Täytyy olla aika epäluuloinen ihminen, jos yrittää aina löytää vikoja siitä, mitä toinen kirjoittaa tai sanoo.”

Ja kun se alkoi, se jatkui ja tiivistyi.

”Täytyy olla aika epäluuloinen ihminen, jos yrittää aina löytää vikoja siitä, mitä toinen kirjoittaa tai sanoo. En ole sellainen ollenkaan. Olen työssäni tutkinut paljon pornoa ja ihmiskauppaa, ja olen päättänyt jo kauan sitten, että suhtautuisin ihmisiin sellaisina kuin he ovat”, Elina sanoo.

”Tämä oli toiminut minulla hyvin siihen asti, kunnes internet muutti selvästi tapaa, jolla ihmiset ovat keskenään tekemisissä.”

Stephen kirjoitti kauniisti. Hän vastasi viesteihin nopeasti, jutteli Skypessä hauskasti.

Skype-yhteyteen ei koskaan saatu kuvaa toimimaan, mutta Stephen lähetti Elinalle kuvia itsestään ja elämästään sekä kirjoitti juuri niin kuin Elinakin ajatteli, näin:

En pyydä mitään muuta kuin rakastavaa, onnellista ja sitoutunutta suhdetta jonkun erityisen ihmisen kanssa. En tappele enkä riitele, elämä on liian lyhyt siihen, mutta arvostan ystävyyttä ja läheisyyttä. Kunnioitus on yksi tärkeimpiä edellytyksiä suhteessa, kuten myös rehellisyys ja sitoutuminen.
Uskon, ettei kumpikaan meistä ajatellut kohtaavansa ketään erityistä netissä, mutta se vain tapahtui. Olen valmis rakastumaan johonkuhun erityiseen, olipa hän kuka tahansa.
Arvostan paljon muutamia aitoja ominaisuuksia suhteessa, kuten uskollisuus, lojaalius, luotettavuus, rehellisyys, kunnioitus jne. Minusta nuo ominaisuudet voivat auttaa paljossa.

En etsi tyhjiön täyttämistä elämääni. Etsin sielunkumppaniani. Pidän itseäni hyvin rentona ja tasaisena tyyppinä.

Jo kuukaudessa Stephenistä tuli Elinalle hyvin läheinen ja tärkeä.

He eivät vielä olleet tavanneet, eivät voineet, koska Stephen kertoi olevansa viimeisellä työkomennuksellaan Afganistanissa ennen eläkkeelle jäämistään. Mutta he viestittelivät ja puhuivat melkein joka päivä ja usein monta kertaa päivässä, toivoivat yhteistä tulevaisuutta ja tapaamista ihan pian.

Tuli vain yksi este. Stephen oli lähettänyt arvoesineitään Afganistanista kotiin, ja paketti oli jäänyt Dubain tulliin. Hän tarvitsi rahallista apua saadakseen paketin eteenpäin ja maksaisi ensitilassa takaisin.

”Ihan ensimmäisen viestin ja ensimmäisen rahapyynnön välissä oli vain kuukausi.”

”Sain myötätuntoisen kuuntelijan”

Elina maksoi tarvitut 1500 euroa. Se jäi rahallisesti ainoaksi menetykseksi, sillä epäilykset heräsivät.

Elinan aikuinen poika auttoi äitiään Stephenin taustojen selvittämisessä. Nopeasti selvisi, että ei ollut mitään Stepheniä.

”Ikävintä ei ollut rahan menettäminen vaan omien idealististen ja romanttisten uskomusten menettämisestä selviäminen.”

Valokuvat olivat internetistä luvatta kopioituja, kuvan mies joku ihan vieras sivullinen. Kauniit viestit olivat monistettuja, samoilla sanoilla oli kirjoitettu ja kirjoitetaan muille ympäri maailman.

”Kokemus nettiromanssihuijauksesta löi minut ällikällä. Ikävintä ei ole rahan menettäminen vaan se, että minun täytyi selvitä idealististen ja romanttisten uskomusteni menettämisestä. Minun täytyi määritellä kokonaan uudelleen se maailma, jossa elin, ja kohdata karut tosiasiat ympärilläni ja itsessäni.”

Ihastuminen nettihuijariin ei hävettänyt Elinaa alussa eikä hävetä nyt. Hän sanoo huijaamisen olevan työtä, ja monen olevan siinä työssä todella taitava.

”Työssään taitava huijari saa ihmisen käyttäytymään niin kuin haluaa, vähän niin kuin kaappaisi osan toisen aivoista.”

”Kun puhuu ja kirjoittaa sellaiselle, jota ei voi nähdä, kiintyminen nopeutuu ja helpottuu.”

Elina sanoo ymmärtävänsä, miksi ihastui Stepheniin niin.

”Sain Stephenistä myötätuntoisen kuuntelijan, vaikka se tapahtuikin vain sähköpostien ja nettideittailun kautta. On hieno tunne, että joku kuuntelee ja arvostaa, se oli tällaiselle vanhemmalle henkilölle todellinen houkutin.”

”Kun puhuu ja kirjoittaa sellaiselle, jota ei voi nähdä, kiintyminen nopeutuu ja helpottuu. Vanhemmat ihmiset on usein kasvatettu luottamaan toisiin ihmisiin ja heidän aikeisiinsa. On tärkeää tuntea itsensä tarpeelliseksi ja toimia toisten hyväksi.”

”Ihminen, jota jo rakastin, kuoli”

Vaikein tunne huijauksen paljastumisen jälkeen oli suru. Elina on surrut sitä, miksi nettihuijaus osui juuri häneen. Vielä suurempi suru oli, että rakkaus ei ollutkaan totta.

”Kun huijaus paljastui, tuntui, että ihminen, jota jo rakastin, kuoli. Menetin jotakin suurta ja tärkeää, jonka olin luullut löytäneeni.”

”Äiti, älä mene tutkimaan, mitä kaikkea tietoa siitä huijarista löytyy. Muistele mieluummin onnen tunnetta.”

”Minua auttoivat poikani viisaat sanat. Hän sanoi, että äiti, älä mene tutkimaan, mitä kaikkea tietoa siitä huijarista netistä löytyy. Muistele mieluummin rakastumisen tunnetta, jonka sait, ja yritä pitää siitä paremmasta fyysisestäkin olosta kiinni.”

Elina sanoo, että hänet pelasti surusta se, että hän alkoi tutkia huijauksia tutkijana, kirjoittaa niistä ja selvittää lisää. Se auttoi ymmärtämään itseä ja toivottavasti auttaa myös muita.

Rakkauteen Elina uskoo edelleen, mutta deittipalstoilla hän ei enää ole. Se ei johdu siitä, että hän ei enää luottaisi niihin – moni löytää netin kautta oikean rakkauden.

Ennemmin se johtuu miehestä, jonka Elina tapasi lelukaupassa. Silloin hän etsi kaupasta vain legoja, mutta löysikin myös miesystävän.

Elina Juusolan Sydän saaliina – romanssihuijarit verkossa -kirja (Docendo) julkaistiin naistenpäivänä 8. maaliskuussa 2018.

Vierailija

Nettihuijarin uhri Elina, 58: ”Vaikeinta oli suru siitä, että menetin ihmisen, jota olin jo rakastanut”

Kivasti kirjoitettu juttu tuosta aiheesta. Eihän se itsensä syyttely mitään auta, ja uhri sentään tässä hävisi vain 1 500 euroa. Jotkut höynäytetyt ovat syytäneet kymppitonneja huijareille ennen kuin mikään hälytyskello soi. Näitä amerikkalaisia majureita taitaa iso osa huijareista olla. Mikä on liian hyvää ollakseen totta, ei yleensä ole totta.
Lue kommentti
Vanha Kanttura

Nettihuijarin uhri Elina, 58: ”Vaikeinta oli suru siitä, että menetin ihmisen, jota olin jo rakastanut”

Minua kyllä ihmetyttää, että vieläkin mennään siihen samaan halpaan näiden valeupseerien kanssa. Facebookissa näitä löytyy pilvin pimein. Tuo oli niin klassinen tapaus. Kaikkein yleisin huijaus on upseeri jumissa joko Afganistanissa tai muussa vastaavassa paikassa. Toiseksi, ei siellä kukaan ilman rahaa ole tai mahdollisuutta lähettää rahaa mihin tahansa. Myös jokaisen pitäisi tajuta, että jos uusi tuttavuus alkaa heti pyytää rahaa johonkin, se on huijaus. Sataprosenttisesti. Olen itse ns...
Lue kommentti

Jyrki Karvo, 47, on reissussa 150 vuorokautta vuodessa. Ilman mukana kulkevia koiria illat olisivat tyhjiä ja hiljaisia.

”Tuossa ne aina ovat, Erin ja Jeze. Ilman niitä en osaisi olla.

Olen työni vuoksi tien päällä 150 vuorokautta vuodessa. Illat hotellihuoneissa ovat pitkiä ja tyhjiä ja hiljaisia.

Ilman koiria tulisi sellainen hotellikuolema: voisi kuvitella olevansa yksin maailmassa, ihan missä tahansa kaupungissa, lakanatkin tuoksuvat aina vieraalta pesuaineelta.

Kun Erin ja Jeze ovat mukana, hotellihuone tuntuu ihan erilaiselta. Siellä on elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.

llalla lähden koirien kanssa lenkille katselemaan vieraita kaupunkeja, ja pysyn kunnossa itsekin. Muuten vain tekisin töitä ja menisin nukkumaan.

Kun aamulla herään, Erin on sänkyni jalkopäässä ja Jezekin jossain lähellä.

”On elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.”

Virallisilta nimiltään koirat ovat Sushin Erin ja Sushin Bessi. Ne ovat länsisiperianlaikoja, eivät mitään pieniä räksyttäjiä, vaan kunnon kokoisia käyttökoiria.

Eerin ja Jeze viihtyvät autossa. Minä ajan, niillä on takana oma osasto, on juomat ja luut ja kaikki.

Jos koirat eivät ole mukanani vaan hoitopaikassa, niin totta tosiaan niitä on ikävä. Koitan olla soittelematta hoitajalle, että miten siellä menee, mutta aika usein soitan kuitenkin.

”Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen.”

Näillä vuodessa ajetuilla kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta. Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen, katsovat ja vaativat rapsutusta.

Tällaisella kulkuriluonteella ystävyyssuhteet jäävät usein pinnallisiksi. Pari ihmistä elämässäni on, mutta kun minulla on koirat, joku on aina kanssani.”

Onnellinen mies

Jyrki, 47: ”Näillä kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta, mutta koirat rakastavat ilman ehtoja”

Täällä myös Jyrki ja 2 kpl Itäsiperianlaikaa -reisumiehen elämää vietetty -vaikeinta on olla erossa näistä karvakamuista . Toki elämässäni hyviä ystävyyssuhteita mutta nää on sydämessä ja mielessä,aina hyvällä päällä ja hyvin vähäänkin tyytyväisiä.Siltikin koirani paremmassa kunnossa kun ne tarha-juoksunarukoirat ..
Lue kommentti

Evaa vähän nolottaa kertoa, millainen rahankäyttäjä hän aikaisemmin oli. ”Haluan muistuttaa, että keskituloinenkin voi joutua vaikeuksiin raha-asioissa – ja onneksi saada ne järjestykseen.”

Säästötilillä oli parikymmentä euroa, se tili oli varattu hätätilanteita varten. Laskuja oli maksettavana reilusti enemmän. Eivätkä ne laskut olleet hätätilanteessa syntyneitä, vaan tavallisessa arjessa.

Ruokakauppa, bensatankkaus, capuccino, lounassalaatti.

Kolme vuotta sitten Eva Haapala, 55, valvoi öisin ja mietti raha-asioitaan.

Eva tiesi: tuleepa rahaa enemmän tai vähemmän, niin kaikki menee.

”Vaikka yritin olla miettimättä, kun en halunnut ajatella sellaisia. Yrittäjän tulot vaihtelivat. Minulla ei ollut selvää käsitystä siitä, paljonko rahaa kuukaudessa tulee, ja kuinka paljon sitä kuluu.”

Oikeastaan Eva tiesi vain yhden asian: Tuleepa enemmän tai vähemmän, niin kaikki menee.

Hävetti ja ahdisti.

”Kuka tahansa voi joutua vaikeuksiin raha-asioidensa kanssa, eivät pelkästään nuoret tai vähävaraiset.”

Eva on keski-ikäinen ja keskipalkkainen kolmen aikuisen lapsen äiti.

En kuitenkaan tajua numeroista mitään

Joskus aikaisemmin Eva oli yrittänyt saada raha-asioitaan järjestykseen.

”Kävin kursseillakin, mutta joku mielen blokki sai aikaan sen, etten ottanut oppeja käyttöön. Ajattelin vain, etten kuitenkaan tajua numeroista mitään enkä ole koskaan tajunnutkaan.”

”Ostin tasaisesti vähän kaikkea arkista, liikaa ja ajattelematta, mutta en mitään isoa ja ylellistä.”

Eva miettii, että yksi syy tilanteeseen oli se, ettei hänelle lapsena tai nuorena koskaan puhuttu talousasioista. Säästämisestä, rahan arvosta ja merkityksestä.

Toinen syy oli se, että kaikki kuitenkin sujui jotenkuten. Laskut saatiin maksettua, vaikka luoton joutui ylittämään ja välillä ottamaan uutta, että pääsi vanhasta eroon. 

Velkaneuvonnat tuntuivat olevan niille, joiden elämä on romahtanut. Tai niille, jotka tuhlaavat holtittomasti, vaikkapa kalliisiin vaatteisiin ja matkoihin.

”Minä ostin tasaisesti vähän kaikkea arkista, liikaa ja ajattelematta, mutta en mitään isoa ja ylellistä.”

 ”Koko ajan tuntui siltä, että on vaikea hengittää, eivätkä asiat ole enää omissa käsissä.”

Voiko kahvilaan mennä näin paljon rahaa?

”Sitten yhtenä päivänä päätin, että nyt pitää saada talous kuntoon. Maksan laskut ja luottokorttivelat pois, eikä ikinä tarvitse enää pelätä, saako niitä maksettua”, Eva sanoo.

Evaa alkaa naurattaa. Saman päätöksen hän oli tehnyt kymmeniä kertoja aikaisemmin.

”Välttelin budjetin tekemistä. Mutta luvut on pakko tietää, että niitä voi alkaa muuttaa.”

Nyt kaksi asiaa oli kuitenkin toisin kuin aikaisemmin.

Päätös ja sitoutuminen.

Lopulta Eva teki ensimmäistä kertaa elämässään budjetin. Hän keräsi kuitit ja selvitti, mihin rahat kuukauden aikana kuluvat. Asumiskulut, lainat, velat, ruoka?

”Ajattelin, ettei enää koskaan tällaista tilannetta.”

”Se oli kamalaa ja pelottavaa.”

”Vähän samalla tavalla kuin ennen laihduttamista välttelee menemästä vaa'alle. Mutta luvut on pakko tietää, että niitä voi alkaa muuttaa.”

Eniten yllätti, miten paljon rahaa kului vaatteisiin, kirjoihin ja kahviloihin.

Nyt kaikki oli luettavissa omin silmin paperilla.

”Taas hävetti. Ajattelin, ettei enää koskaan tällaista tilannetta. Päätin, että tällä kertaa tämä nainen ei anna periksi.”

Haluanko vai tarvitsenko?

Esimerkiksi näitä asioita Eva vähensi:

Kahvilakäynnit. ”Olen enemmän kutsunut ihmisiä kotiini ja keittänyt kahvit kuin lähtenyt Helsingin keskustan kahviloihin.”

Ravintoloissa syöminen. ”Teen enemmän ruokaa kotona kuin tilaan lounaita ravintoloissa.”

”Mietin, mihin asioihin haluan satsata ja mistä voi luopua tai vähentää.”

Uusien huonekalujen ja kodin tavaroiden hankkiminen. ”Käytettyinä löytyy siistejä ja hyväkuntoisia paljon pienemmällä rahalla kuin uutena.”

Vaatteiden ostaminen. ”Kun mietin, haluanko vai tarvitsenko, ostokset harvenevat. Mietin, mihin asioihin haluan satsata ja mistä voin luopua tai vähentää.”

Kalliiden parkkimaksujen pulittaminen. ”Kun googlettaa etukäteen, löytää usein halvemman parkkipaikan – tai voi valita julkisen liikenteen.”

Rahaa ei ole valtavasti, mutta nyt se riittää

Puskurirahasto tuntui Eevasta todella kaukaiselta ajatukselta, vaikka moni oli kannustanut sellaisen perustamiseen.

”Että säästäisin vaikka tuhat euroa hätätilanteita varten samaan aikaan kun rahat eivät riitä nykyiseenkään kulutukseen. Hah!”

Ensin Eva siirsi eri tilille talteen vähän rahaa. Kun kasassa oli satasia, Evasta alkoi tuntua siltä, että tuhatkin olisi mahdollinen.

Sitten hän perusti matkarahaston erilliselle tilille ja ohjasi kaupoista saatavat bonukset suoraan sinne.

”Aloin innostua. Ihan outoa. Mutta jotenkin ilo siitä, että rahaa on säästössä yllättävien menojen varalle oli parempi asia kuin se, että ostelen miettimättä.”

Eva perusti matkarahaston erilliselle tilille ja ohjasi kaupoista saatavat bonukset suoraan sinne.

Evaa vähän nolottaa kertoa omasta rahankäytöstään.

”Haluan kertoa kokemukseni, koska tämä on ehkä tuttua monelle. Se, ettei oikein tiedä, missä mennään. Nyt tiedän. Rahaa ei ole valtavasti, mutta se riittää.”

Viimeksi Eva matkusti säästörahoillaan tapaamaan tytärtään Australiaan. Hiekkarannat olivat upeita.

Aikaisemmin hän maksoi lomansa jälkikäteen. Tuntui ikävältä maksaa lomasta, kun se oli jo ohi.

Öisin Eva nukkuu hyvin.