Lauri ja Pertti Salovaaran juontama Yöradio jatkuu Novalla helmikuussa.
Lauri ja Pertti Salovaaran juontama Yöradio jatkuu Novalla helmikuussa.

Veljekset Lauri ja Pertti Salovaara ovat niin läheisiä, että suhde kestää myös suoraan sanomisen.

Lauri, 42, ja Pertti Salovaaraa, 50, yhdistää rakkaus radioon, jonka he ovat perineet edesmenneeltä Martti-isältään. He kokevat olevansa sielunveljiä, jotka tietävät myös, miltä tuntuu sairastua uupumukseen.

”Pertti olisi varmasti tehnyt ministeritason uran, ellei olisi niin kiltti. Eduskuntaan hän meni koko kansan Perttinä. Kiltteyttä käytettiin törkeästi hyväksi. Ihmiset pyysivät Pertiltä paljon, koska hän ei tohtinut kieltäytyä. Aika oli pois itseltä ja perheeltä. Lopulta se kulutti Pertin loppuun”, Lauri Salovaara sanoo Kodin Kuvalehden Perhekuvioita-jutussa.

Hänelle veljen uupumus tuli yllätyksenä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”En nähnyt sitä tarpeeksi ajoissa. Hän jäi sairauslomalle eduskunnasta 2008. Olin kyllä miettinyt, että miten hän ja perhe jaksavat, kun päivät olivat niin pitkiä. Itselläni oli silloin kova vauhti päällä, ja taisin tuijotella liikaa omaa napaani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uupumus vei Pertiltä joitain vuosia, mutta yllättävän nopeasti hän pystyi kasaamaan itsensä ja ottamaan uuden suunnan. Hän on oppinut tervettä itsekkyyttä ja sanomaan ei.”

Myös Lauri on kärsinyt kaksi burnoutia, vuosina 2014 ja 2017.

”Tunnetta on vaikea selittää ihmiselle, joka ei ole sellaista kokenut. Pertille minun ei ole koskaan tarvinnut selittää. Sain Pertiltä paljon tukea, kun minulla oli raskasta. Hän ei koskaan tuputa neuvoja vaan odottaa, että kysyn.”

”Juomiseeni Lauri puuttui usein”

Pertti ajattelee, että heidän molempien olisi pitänyt reagoida uupumuksensa merkkeihin aikaisemmin.

”Nukuin huonosti, aiemmin iloa tuottaneet asiat menettivät merkityksensä ja kaikesta hävisi valo. Tampereelta löysin hyvän psykiatrin, joka muutaman tapaamisen jälkeen sanoi, että minut täytyy saada kuntoon – ja kirjoitti puolen vuoden sairausloman. Se oli pysäyttävä hetki ja helpotus. Tervehtymisprosessi alkaa siitä, että on aikaa sairastua. Kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä on aina ylä- ja alamäkiä, mutta olen ollut oireeton jo kolme vuotta.”

”Puhuin uupumuksestani Laurille, mutta hänellä taisi olla kova kiire silloin. Ymmärrän sen hyvin. Yhteydenpitomme ei ollut silloin niin tiivistä, mutta olemme onneksi ottaneet tuon ajan takaisin. Sairaus on tuonut kaikupohjaa ymmärtää ihmistä ja elämää syvemmin. Uskaltaisin jopa sanoa, että se on rikastuttanut elämääni enemmän kuin vienyt jotain pois.

Uupumuksen aikana toisen ihmisen on mahdollista tehdä hyvin vähän. Paranemisen peruskiven muuraamiseen tarvitaan lääkäreitä ja lääkkeitä. Kun käyn Mielenterveysseuran tilaisuuksissa puhumassa, kuulen paljon sitä, että avun hankkimista pidetään vaikeana. Eikä vahvuutta ihannoiva yhteiskuntamme tee asiaa yhtään helpommaksi.

Olen onneksi oppinut pitämään rajoistani paremmin kiinni. On vaikea yhä joskus sanoa ei, mutta niin on pakko tehdä, jos haluaa pitää itsestään huolta.”

Veljellinen rakkaus tarkoittaa sitä, että pystyy sanomaan myös epämieluisia asioita, Pertti sanoo Kodin Kuvalehdessä.

”Juomiseeeni Lauri puuttui usein. Hän näki siinä ongelman paljon ennen minua. Silloin en tietenkään tykännyt siitä yhtään. Myöhemmin huomasin, että poika oli ihan oikeassa.”

Lue Lauri ja Pertti Salovaaran koko veljeshaatattelu Kodin Kuvalehdestä 1/2021. Tilaajana voit lukea sen myös digilehdestä täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla