Pirkolla on neljä kissaa Béla, Gebsu, Jesse ja Nipsu. Niiden elämää voi seurata Pirkon kissa­blogissa Elämää ja elämyksiä.
Pirkolla on neljä kissaa Béla, Gebsu, Jesse ja Nipsu. Niiden elämää voi seurata Pirkon kissa­blogissa Elämää ja elämyksiä.

Tätä omistajaa ei haittaa, vaikka kissat syövät huonekasveja. Nipsu saattaa herättää Pirkko Kelemenin aamulla kukka suussaan. Myös Gebsu, Béla ja Jesse kiipeilevät taitavasti seinälle.

Miksi hurahdit itämaisiin kissoihin?

”Ne ovat eläväisiä ja kauniita, viihtyvät sylissä ja nukkuvat kainalossa. Ihastuimme mieheni kanssa niihin 15 vuotta sitten kissanäyttelyssä. Ensimmäinen itämainen kissamme oli siamilainen Viuhti. Nyt meillä on kaksi itämaista pitkäkarvaa ja kaksi lyhytkarvaa.”

Millaisia tyyppejä kissanne ovat?

”Gebsu on pr-henkilö. Se ottaa aina vieraat vastaan. Béla on pomo. Kun Gebsu pentuna kiipesi verhoissa, Béla meni viereen huutamaan, että ei saa!

Jesse on oman tiensä kulkija. Se on aina hyväntuulinen. Sen lempinimikin on Kultaa ja Auringonsäteitä. Aina kun Jessen merkkipäiviä juhlitaan, juomme kultahippukuohuviiniä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nipsu on arka mutta utelias ja hassu. Kun olohuoneessa oli lehmäntalja ja työhuoneessa toinen pienempi, se kiikutti aina pienen taljan hampaissaan ison taljan luo.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vasemmalla: Kotia ei ole sisustettu erityisesti kissojen ehdoilla. Pirkko halusi kiipeilyseinästä esteettisen. Kiipeilyä harjoittamassa Nipsu. Oikealla: Nipsu ja Jesse tutkivat uteliaina vieraita.

Paljonko rahaa hurahdukseen on kulunut?

”En ole laskenut. Jokainen kissa maksoi noin 750 euroa. Kun meidän kerran piti lähteä eläinlääkäriin joulunpyhinä, rahaa meni tutkimuksineen tonni. Tärkeintä kuitenkin oli, että Nipsu pelastui. Rahaa on mennyt myös kotiimme rakennettuun kiipeilyseinään ja ulkoiluhäkkiin. Summia en muista.”

Mistä huomaa, että olet koukussa?

”Kissat käyttävät joka päivä kiipeilyseinäänsä. Kun yksikin kissoista kiipeää seinälle, minulta loppuu muu tekeminen. Kiipeily on upeaa katseltavaa. Minun myös tekee mieli seurata, että meno on turvallista. Kaikilla kissoillamme on kummit, ja mekin olemme puolisoni kanssa tuttavakissojen kummeja. Sain juuri kutsun yksiin kissan ristiäisiin.”

Jesse, kuten muutkin kissat, juo vettä mieluiten Mariskoolista.

Hemmotteletko kissoja herkuilla?

”Ne rakastavat huonekasveja. Béla syö myös rucolaa. Gebsu söi äsken teepensasta. Kaikki tykkäävät erityisesti teräväkärkisistä lehdistä. Syövät ne toki myös viljattomia kissannaksuja ja tavallista kissanruokaa.”

Gebsu maistaa teepensaan lehtiä.

Mikä on parasta, mitä kissat ovat tuoneet elämääsi?

”Olen saanut iloa ja rentoa elämän­asennetta. Kun saan kissan syliini, en malta nousta. Silittely on niin rauhoittavaa.

Kissojen ansiosta olen saanut myös uusia ystäviä. Kissa­bloggaajien tapaamisessa tutustuin Leenaan, ja huomasimme, että kissamme ovat sukua keskenään. Hänestä tuli Jesse-kissamme kummi.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 2/18.

Vinkit aloittelijalle

1. Osta rotukissoja vain luotettavalta kasvattajalta. Itämaisilla kissoilla on aina paperit, joista käy ilmi kissan sukupuu. Se on tär­keää, jos teettää pentuja. Vanhemmat eivät saa olla liian läheistä sukua toisilleen.

2. Kasvattajalta saa myös neuvoja, jos lemmikin kanssa tulee ongelmia, esimerkiksi sairauksia. Hyvät kasvattajat ovat sitoutuneet auttamaan.

3. Huolehdi, että kissoilla on tarpeeksi virikkeitä. Ulkohäkki on turvallinen ja innostava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla