Sirpa Ojalan puoliso Juha rakensi kierrätysmateriaaleista kasvihuoneen. Jossain pelargonien lomassa on myös pari tomaattia.
Sirpa Ojalan puoliso Juha rakensi kierrätysmateriaaleista kasvihuoneen. Jossain pelargonien lomassa on myös pari tomaattia.

Satojen pelargonien kastelu vie Sirpalta paljon aikaa ja vettä, mutta mitäpä sitä ei kukkien eteen tekisi!

Miten hurahdit pelargoneihin?

Ennen kuin muutimme nykyiseen kotiimme, vietin talvella aikaa puutarhaharrastajien palstoilla netissä. Moni tarjosi siellä postimaksun hinnalla pelargonipistokkaita. Innostuin kasvilähetyksistä, ja tilasin pistokkaita myös ulkomailta.

Kun kesä tuli, huomasin omistavani yli 50 pelargonia. Sen jälkeen kokoelma on kasvanut. Nyt minulla on noin 250 erilaista pelargoni­lajia ja -lajiketta.

Mihin pelargonisi mahtuvat?

Siirsin ne ikkunalaudoilta ja varastosta kasvivalon alta talvehtimasta terassin metallihyllyille. Se on kuitenkin niin tuulinen paikka, että saviruukut putoilivat hyllyiltä ja menivät rikki. Viis ruukuista, mutta pelargonini menivät poikki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kesällä mieheni rakensi meille kasvihuoneen tomaattien kasvatusta varten, mutta siitä tulikin paikka pelargoneille, jotka pitävät lämmöstä ja valosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lasitimme myös terassin, sillä lasihuoneessa minun ja pelargonien on ihana olla. Siinä toteutui minun ja kukkien unelma.

Viekö harrastus kaiken aikasi?

Huokoisissa ja hengittävissä saviruukuissa olevia pelargoneja täytyy kuumimmilla paikoilla kastella tiuhaan tahtiin. Satojen pelargonien kastelussa vierähtää pitkä tovi ja kymmeniä litroja vettä, mutta mitäpä sitä ei kukkien eteen tekisi. Siistin myös pelargonit säännöllisesti kuivahtavista lehdistä ja lakastuvista kukista.

Tänä keväänä olen siirtänyt pelargoneja pikkuhiljaa muoviruukkuihin tai lasitettuihin ruukkuihin. Muoviruukku pidentää hieman kasteluväliä eikä ole niin kylmä talvella.


”Pelargonit ovat primadonnia”, Sirpa Ojala sanoo.
”Pelargonit ovat primadonnia”, Sirpa Ojala sanoo.


Vieläkö kokoelmaan mahtuu kukkia?

Tilaan ulkomailta pistokkaita ja taimia mutta myös siemeniä. Kerran tilasin siemeniä Kaliforniasta.

Kevättalvella ja keväällä lisään pelargoneja leikkaamalla niistä pistokkaita. Käytän juurrutuksessa apuna paakkuuntumatonta kissanhiekkaa, joka on moler-pohjaista savea. Laitan sitä kertakäyttölasiin ja pistokkaan siihen juurtumaan.

"Käytän juurrutuksessa apuna kissanhiekkaa."

Kastelen vähän kerrallaan, jolloin vesi nousee lasin pohjalta pistokkaan käyttöön tarpeen mukaan.

Kylvöksiä ja taimia vaalin huolellisesti. Talvella ne tarvitsevat kasvivaloa. Kevään kynnyksellä siirrän ne ravinteikkaaseen kukkamultaan.

Kun taimet ovat juurtuneet ja vahvistuneet, lannoitan niitä kalium-pitoisella kastelulannoitteella.

Mikä on menestyksesi salaisuus?

Pelargonit ovat syöppöjä ja tarvitsevat reilusti ravinteita kukkiakseen. Itse asiassa lannoitan pelargonejani tuplasti yli lannoitepurkin ohjeiden. Se on kukkaloistoni salaisuus.

Sirpa on ammatiltaan mielisairaanhoitaja, ja työn vastapainoksi hän hoitaa omakotitalon puutarhaa Liedossa. Pelargoneihin hän hurahti viisi vuotta sitten. Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 14/2018.

Sirpan vinkit aloittelijalle

1. Pelargonit nauttivat lämpimästä, aurinkoisesta ja valoisasta kasvupaikasta. Ne kukkivat silti yllättävän hyvin myös puolivarjossa. 

2. Pelargonit ovat istutusten primadonnia ja viihtyvät omissa ruukuissa. Jos istutat pelargoneja muiden kasvien kanssa samaan ruukkuun, valitse sellaisia, jotka eivät kilpaile elintilasta. 

3. Lannoita pelargoneja, niin ne palkitsevat sinut kukkaloistolla. Nypi lakastuvat kukat ja kuivuvat lehdet, niin kasvusto näyttää hyvältä pitkälle syksyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla