Toimittaja Jenny Lehtinen laihdutti 25 vuotta, kunnes päätti lopettaa. Nyt hän opettelee hyväksymään itsensä sellaisena kuin on, sisäistä jumalatarta hän ei aio sisältään etsiä.

”Me elämme läskikammoisessa yhteiskunnassa, jossa laihtumista pidetään aina jättipeukun paikkana”, toimittaja Jenny Lehtinen, 39, sanoo.

25 vuotta Jenny yritti laihduttaa. Kun hän oli pieni, lähipiirissä oli normaalia huomauttaa lihomisesta. Aina ei edes tarvittu sanoja. Jo pelkästä arvostelevasta katseesta Jenny ymmärsi olevansa vääränlainen. Pyöreän lapsen terveydestä oltiin jatkuvasti huolissaan, ja se kerrottiin tälle.

Se on hävytöntä, Jenni sanoo nyt aikuisena.

”Terveyttä voi tutkia muutenkin kuin ulkoisilla mittareilla. Etenkin jos kyseessä on lapsi, ylipainon sijasta on ensin seurattava, miten lapsi syö ja liikkuu.”

Maaliskuussa vuonna 2016 Jenny aloitti elämänmuutosprojektin ja perusti tueksi Facebookiin Jenny ja läskimyytinmurtajat -ryhmän.

"Koskahan tämä laihduttaminen loppuu?" 70-vuotias rouva kysyi Jennyltä.

Ryhmässä Jenny on kohdannut monta muutakin ihmistä, jotka ovat laihduttaneet vuosikymmeniä. 70-vuotias rouva kirjoitti viestissään, että hänen kelpaamistaan oli koko elämän ajan mitattu sillä, oliko hän lihonut tai laihtunut. Koskahan tämä loppuu, rouva kysyi.

Jenny on päättänyt lopettaa. Nykyisin hän suhtautuu itseensä neutraalisti ja varovaisen hyväksyvästi. Se riittää.

”Kehopositiivisuudesta siirrytään usein I love me -meininkiin, jonka nimissä pitäisi olla hyvä juuri sellaisena kuin on ja rakastaa itseään. Mutta jos on vaikka 40 vuotta vihannut itseään ja kehoaan, on mahdollista, että ei heti kykene rakastamaan itseään. Siksi en toivo, että kehopositiivisuus tarkoittaa sitä, että jokaisen tulisi rakastaa itseään syvästi.”

"Minulla on sisälläni pieni kiukkuinen akka."

”Suoraan sanottuna vähän vihaan sisäinen jumalatar -pälätystä. Jos jollain on sisällään jumalatar, saa toki olla, mutta minulla on sisälläni pieni kiukkuinen akka. Riittää, että tulen sen kanssa toimeen suurimman osan ajasta.”

Lue lisää Jenny Lehtisestä Kodin Kuvalehdestä 4/18, joka ilmestyy 15.2.

Oopperalaulaja Jorma Hynninen soitti tyttärelleen Lauralle ennen vain työasioissa. Nyt he puhuvat myös perheestä ja tunteista.

Oopperalaulaja Jorma Hynnisen elämässä kuluneet puolitoista vuotta ovat olleet muutosten aikaa. Hänen puolisonsa Reetta Hynninen menehtyi munasarjasyöpään keväällä 2017. 

”Voi sanoa, että lapseni pelastivat minut”, Jorma Hynninen kertoo. Hänellä on aikuiset tyttäret, kanttori Ursula Hynninen ja harpisti Laura Hynninen. Poika, oopperalaulaja Marko Salo menehtyi vuonna 2005.

Jorma Hynninen asuu Leppävirralla, mutta Reetan kuoleman jälkeen hän on viettänyt usein aikaa Lauran perheen luona Porvoossa. 

”Aikaisemmin isä soitti vain työasioissa, mutta nyt hänestä on tullut esiin välittävä ja kuunteleva puoli. Kun isä on meillä, teemme ihan tavallisia asioita: käymme Käpy-koiran kanssa ulkona ja puhumme musiikista, töistä, luonnonilmiöistä ja nykyään myös perheestä ja tunteista”, Laura kertoo. 

”Yhteys lasten kanssa on kääntänyt suremisen elämän puolelle.”

”Uusi henkinen yhteys lasten kanssa on antanut minulle tukea ja kääntänyt suremisen elämän puolelle”, Jorma kertoo.

”Oli coolia, kun isä kuoli lavalla”

Kun Jorma Hynninen nuorempana lauloi maailmalla eri oopperataloissa, Laura ja Reetta kulkivat hänen mukanaan.

”Ursula ja Marko olivat jo sen ikäisiä, että he pärjäsivät kotona mummin paimentamina. Lauran mukanaolo oli suuri helpotus, sillä minua vaivasi jatkuva koti-ikävä.”

Laura muistaa, miten koulussa opettajat pyysivät häntä kertomaan kaikille, minkälaista oli ollut Pariisissa.

”En osannut vastata. Kaupungit ja maat menivät päässäni sikin sokin. Aika paljon matkustaminen oli odottelua. Aina oli kuitenkin hienoa, kun isä kuoli lavalla. Se oli jotenkin coolia.”

Mitä musiikkia Jorma inhoaa? Miten Laurasta tuli sirkkafarmari? Lue Jorma ja Laura Hynnisen koko haastattelu Kodin Kuvalehdestä 14/2018. Voit lukea sen myös digilehdestä tai tähtiartikkelina.

Tilaajille
”Laura on luova. Vanhan talon osto Porvoosta oli yksi hänen tempauksistaan. Ihmettelin sitä aluksi, mutta nyt ajattelen, että se oli hyvä ratkaisu”, oopperalaulaja Jorma Hynninen sanoo.
”Laura on luova. Vanhan talon osto Porvoosta oli yksi hänen tempauksistaan. Ihmettelin sitä aluksi, mutta nyt ajattelen, että se oli hyvä ratkaisu”, oopperalaulaja Jorma Hynninen sanoo.