Pelättiinkö ennen enemmän kuin nykyään? Siltä vaikuttaa, kun muistelee 1970–80-luvun lasten ja nuorten pelkoja. Samat asiat traumatisoivat kokonaisia sukupolvia.

1. Happosateet

”Happosateiden piti tappaa Suomen havupuut. Otsonikato oli toinen pelottava sana. Tuli syyllinen olo aina, kun laittoi ponnekaasupullosta suihketta kainaloon ennen nuorisotalon tai koulun diskoa.”

2. Ronald Reagan ja ydinsota

Kylmän sodan pelottava johtaja Ronald Reagan tapasi lempeän maanisämme Mauno Koiviston Suomenssa 1988.
Kylmän sodan pelottava johtaja Ronald Reagan tapasi lempeän maanisämme Mauno Koiviston Suomenssa 1988.

Ronald Reaganin ilmeisenä aikomuksena näytti olevan ydinsodan sytyttäminen. Muistan tv-ohjelman, jossa kerrottiin, kuinka kauan erilaisissa väestösuojissa selviäisi hengissä ydinpommin jälkeen. Vaihtoehdoista tuntui mahdolliselta vain yksi, koska sen olisin osannut itse rakentaa itselleni: kodin varapatjoista ja -peitoista koottu kolo, selviämisaika noin 20 sekuntia.”

3. Pelle Hermanni

Karvakuonot kivoja, Pelle Hermanni karmiva. Kuva: Yle
Karvakuonot kivoja, Pelle Hermanni karmiva. Kuva: Yle

”Jokin aika sitten klovnit aiheuttivat paniikin nykylasten keskuudessa. Ymmärrän, olihan meillä 80-luvun lapsilla Pelle Hermanni. Lentävä karttakeppi eli Kepakko oli erityisen karmiva, mutta vielä sitäkin enemmän pelkäsin ohjelman alkutunnusta. Mikä idea on laittaa lastenohjelman alkutunnukseen pellen putoava nenä ja hansikaskäsi, joka nostaa sen paikoilleen? Mikään ei ollut viisivuotiaasta pelottavampaa. Heti kun tunnusmusiikki alkoi, juoksin kirjahyllyn kulman taakse piiloon ja odotin, kunnes äiti sanoi: Nyt voi tulla.”

4. Polio

Polio ei lapsihalvaus ei ollut leikin asia. Kuva: HKM
Polio ei lapsihalvaus ei ollut leikin asia. Kuva: HKM

”80-luvulla koulussa annettiin poliorokotus sokeripalassa. Olin toisella luokalla ja käsitin, että polio eli lapsihalvaus voi iskeä koska tahansa ja jäykistää uhrinsa loppuiäksi. Joka ilta nukkumaan mennessä asettelin itseni tarkasti asentoon, jossa voisin viettää loppuelämäni, jos polio yöllä iskee. Mielestäni paras oli kylkiasento, polvet koukussa – siitä asennosta poliopotilaan olisi pystynyt nostamaan tuolille istumaan päiväksi ja laittamaan sitten takaisin sänkyyn.”

5. Aids

”Tuntui, että aids voi iskeä mistä tahansa, ja seurauksena on kuolemantuomio, hidas riutuminen ja järkyttävä häpeä koko suvulle. Kun Sunnuntairaportissa tai vastaavassa kerrottiin, että hammaslääkäri tunnistaa aids-potilaan kielen valkoisista laikuista, menin välittömästi peilin eteen ja diagnosoin itselleni tuon tappavan taudin – alakoululaisena paljon ennen sukupuolielämän aloittamista. Senhän saattoi saada vaikka julkisesta vessasta, joita tietenkin välttelin viimeiseen asti.”

6. Ihon alle pesivät hämähäkit

”Luin luokkakaverini luona Shokki-lehteä. Se oli mustavalkoinen sarjakuva, jossa oli karmeita kauhutarinoita. Yhdessä niistä hämähäkki kaivautui yöllä nukkuvan ihmisen käsivarteen ja muni sinne munansa. Myöhemmin ihmisen kädestä alkoi työntyä ulos paljon pieniä hämähäkkejä. Koska pelkäsin jo valmiiksi hämähäkkejä, tarina palasi usein pelottavana mieleeni.”

7. Pallosalamat

”Pelkäsin kuollakseni ukkosta lapsena mökillä. Erityisen pelottava oli pallosalama. Pallosalamahan saattoi tunkeutua tupaan ihan mistä vain – ikkunasta, savupiipusta, pistorasiasta. Mielikuvissani riehuva tulipallo tuhosi sekä talon että ihmiset. Sitä ei voinut paeta, koska se alkoi seurata.”

8. Volvo-Markkanen

Olof Palmen murhaajan lisäksi pelkäsin aktiivisesti Volvo-Markkasta. Olin täysin varma, että kesämökkimme osuu tuon aikansa kuuluisimman rikollisen pakomatkan varrelle ja pian olemme koko perhe aseellisen ryöstäjän ja vankikarkurin panttivankeina.”

9. Sota

”70–80-lukujen nuoret eivät tarvinneet uutta versiota Tuntemattomasta sotilaasta tajutakseen sodan kauhut. Ystäväni-kirjoihin merkittiin vakiona kaksi pelkoa: sota ja käärmeet.”

”Lapsena pelkäsin eniten sotaa. Ehkä johtui siitä, että isoisä oli haavoittunut sodassa. Asiasta ei koskaan puhuttu, mutta kranaatinsirpale oli jättänyt jäljen isoisän otsaan ja muistutti sodan kauhuista. Oli kuitenkin yksi ajatus, mikä lievitti pelkoa. Keksin, että näyttelisin taistelutilanteessa kuollutta. Makaisin vain hiljaa hiiskumatta maassa, eikä kukaan minua silloin huomaisi. Ja selviäisin hengissä. Vieläkin tuo ajatus lohduttaa.”

10. Komisario Palmu -elokuvat

Komisario Palmun erehdys -elokuva vuodelta 1960 kiehtoi lapsia vielä 80-luvullakin. Kuvassa Joel Rinne (vas.), Matti Ranin ja Leo Jokela. Kuva: Suomen Filmiteollisuus Oy.
Komisario Palmun erehdys -elokuva vuodelta 1960 kiehtoi lapsia vielä 80-luvullakin. Kuvassa Joel Rinne (vas.), Matti Ranin ja Leo Jokela. Kuva: Suomen Filmiteollisuus Oy.

”Ennen Netflix-aikaa huviteltiin katsomalla vhs-kaseteilta Komisario Palmu -elokuvia, joiden synkkä tunnelma kiihotti mielikuvitusta.13-vuotiaana katsoin Komisario Palmun erehdys -elokuvan, jossa murhaajaksi paljastuu vanha nainen, neiti Amalia Rygseck. Pelkäsin häntä ja hänen tappavaa sateenvarjoaan niin paljon, että jouduin menemään vanhempieni väliin nukkumaan. Minusta hän oli kammottavan pitkä, laiha ja synkkäsilmäinen.”

11. Ydinvoimalaonnettomuus

”10-vuotiaana tiesin, että maailma tuhoutuu. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus vuonna 1986 jätti pysyvän jäljen. Heti räjähdyksen jälkeen vietin unettomia öitä. Lievittääkseni pelkoani suunnittelin kotimme kellarin muuttamista ilmastointiteipillä tiiviiksi väestösuojaksi, jonne varasin myös vesikanistereita ja hätämuonaa. Onnettomuudesta jäi pitkä kammo ydinvoimaa kohtaan. Vuonna 2000 toivotin uuden vuoden tervetulleeksi joditabletit taskussa, olihan tuolloin laajasti uutisoitu, että ydinvoimaloidenkin tietokoneet sekoavat.”

”13-vuotiaana pelkäsin Tšernobylin myrkkyjä. Hengasimme kaverini kanssa leikkipuistossa ja mietimme, kuinka myrkylllistä hiekka on ja miten epämuodostuneita tulevista lapsistamme mahtaa kasvaa. Jollain kierolla tavalla hiekka tuntui myös jännittävältä. Siitä oli ihan pakko tehdä pari hiekkakakkua.”

12. Ufosieppaukset    

”Avaruusoliot ja abduktiot eli viattomien ihmisten sieppaukset lentäville lautasille vaikuttivat 80-luvulla todelliselta uhalta. Olin täysin vakuuttunut, että tänä yönä minut nostetaan sängystäni avaruusalukselle lääketieteellisiä kokeita varten. Juhan af Grann oli tuohon aikaan kysytty asiantuntija mediassa, mistä pelkoni saivat polttoainetta. Niitä ei lievittänyt televisiosarja V, jossa ihmisnainen synnytti avaruusolion.”

”Olin lukenut aiheesta Valittujen palojen tietokirjasta (!) ja iltaisin kaverin luota kotiin palatessani tähyilin taivasta, minkä juoksemiseltani ennätin: kohta ne tulevat! Kun kerran aamulla löysin oudon naarmun jalastani, olin varma, että olin yöllä joutunut ufojen tieteellisten kokeiden uhriksi ja minut oli palautettu kotiin vain tilapäisesti.”

13. Kuukautiset

”Pelkäsin myös kuukautisten alkamista. Kuvitelmissani asia etenisi näin: verta suihkuaisi holtittomasti joka suuntaan, joutuisin olemaan sen vuoksi pois koulusta, äiti kirjoittaisi poissaolovihkoon syyksi 'kuukautiset', opettaja lukisi tiedon koko luokalle ja pojat nauraisivat.”

Tätä emme sen sijaan pelänneet

Oi joi, 70–80-lukujen huolettomat kesäniityt! Jos punkki tarrasi kiinni, se irrotettiin voilla tukehduttamalla.

Ylioppilaskirjoitukset ovat käynnissä, ja abit ovat monipuolisemmin kirjaviisaita kuin ehkä koskaan muulloin elämässään. Vuosien saatossa iso osa opeista unohtuu, mutta jotkin koulussa opitut asiat jäävät lähtemättömästi mieleen – oli niistä hyötyä tai ei.

Keski-ikäiset muistelivat, minkä kouluvuosina oppimansa asian he muistavat yhä kirkkaimmin, syystä tai toisesta.

Sota ja rauha

”Muistan kouluvuosista kaksi lukua: 1323 ja 1.9.1939. Toinen maailmansota alkoi 1.9.1939, ja Pähkinäsaaren rauha solmittiin vuonna 1323. En muista yhtään, miksi se solmittiin tai kuka sen solmi.”

”Pähkinäsaaren rauha 1323. Yhtään en muista, miksi se solmittiin tai kuka sen solmi.”

Kielillä puhuminen

”Latinaksi pallo on 'pila'. Yläasteella koetta tehdessäni en muistanut vastausta, ja näin sen vahingossa vieruskaverin koepaperista. Kamppailin koko tunnin omantuntoni kanssa ja päädyin siihen, että olen rehellinen enkä kirjoita vastausta paperiini. Sanan muistan kuitenkin ikuisesti.”

”KONSUKIEPRE, muistan vaikka unissani. Se muistisääntö auttaa aina, jos mietin ruotsin sivulauseen sanajärjestystä. Jag har studerat svenska många år, men jag inte har talat svenska eli konjuktio, subjekti, kieltosana, predikaatti.”

”Sain pitkästä venäjästä laudaturin ja stipendin. Nykyään osaan venäjäksi enää laulaa Minä soitan harmonikkaa ja Oi, kuusipuu.”

”Muistan, että venäjän verbit taipuvat joko ket-jut tai vit-jat ja erilaisten S-kirjainten nimiä olivat muun muassa kaalikeitto ja hämähäkki. 10 vuoden opiskelun jäljiltä muistin ylppäreissä tietysti nämä sekä kaiken maailman monikon datiivin ja instrumentaalin taivutukset. Sain venäjästä laudaturin ja stipendin mutta en ole varma, olisinko saanut silloinkaan venäjäksi tilattua olutta baarissa. Nykyään osaan venäjäksi enää laulaa Minä soitan harmonikkaa ja Oi, kuusipuu.”

”Muistan parhaiten sanat, joita en kokeessa muistanut. Enkun koe meni muuten hyvin, mutta kirjoitin sanan 'aviomies' ihan väärin muotoon 'hospent' enkä 'husband' niin kuin olisi pitänyt. Kyllä hävetti.”

”Muistan tarkalleen tämän elämänohjeen: Älkää koskaan väittäkö minulle, että teille ei ole aikaa johonkin. On teillä.”

”Ranskanopettajamme oli hyvä mutta vaativa. Ranska on käyttämättömänä unohtunut melkein kokonaan, mutta muistan tarkalleen tämän elämänohjeen: 'Älkää koskaan väittäkö minulle, että teillä ei ole aikaa johonkin. On teillä.' Tuli muistoja mieleen, kun näin Putous-ohjelmassa Ansa Kynttilän.”

”Ranskasta jäi mieleen ensimmäinen säkeistö laulusta, jota ymmärtäväinen opettajamme antoi meidän kuunnella aina, kun väsytti eikä olisi jaksanut opiskella mitään (usein, siksi se jäikin mieleen). Se alkaa: Toutes les garcons et les filles de mon age se promenent dans le rue deux par deux. Todennäköisesti sitä ei kirjoiteta noin, mutta osaisin kyllä lausua sen.”

Maantietoa rimpsuina

”Opettaja opetti, että kourallinen kauroja loiskahti lumeen. Siitä muistaa väli-ilmansuunnat: koillinen, kaakko, lounas, luode.”

”Jos osallistuisin tietovisoihin, osaisin planeettojen järjestyksen.”

”Muistan litanioita, kuten an auf hinter in neben über vor schwissen saksan tunneilta sekä Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto maantiedon tunneilta. Saksan pronomineja en ole liiemmin hyödyntänyt, mutta osaan aina vastata kysymyksiin planeetoista ja siitä, mikä on lähinnä mitäkin planeettaa tai aurinkoa. Olisi hyvä tieto, jos osallistuisin tietovisoihin.”

”Jostain syystä mieleen iskostui alaluokilta rimpsu: Ob, Jenisei, Lena. En tosiaan tiedä, miksi muistan Venäjän jokien nimet ylivoimaisesti parhaiten maantiedon tunneilta. Ei ole ollut hirveästi käyttöä myöhemmässä elämässä, mutta ehkäpä pääsen vielä loistamaan Trivial Pursuitissa.”

Äidinkieli, äidinkielen ja muut taivutukset

”Meille opetettiin äidinkielen sijamuodot perheenä. Vähän asenteellinen sisältö mutta hyvä metodi, koska ne jäivät näin mieleen:

Nominatiivi on isä, perusäijä. Koira, kissa.

Genetiivi on äiti, ja äiti tietää perheessä aina, kenen mikäkin on. Koiran, kissan.

Essi Essiivi on perheen esiintyjä ja haluaa aina olla jonakin: koirana, kissana.

Paavo Partitiivi haluaa aina jotakin: koiraa, kissaa.

Transu Translatiivi taas haluaa aina tulla joksikin muuksi: koiraksi, kissaksi.”

”Aina kun minun pitää miettiä, missä kohdassa jokin kirjain on aakkosjärjestyksessä, joudun laulamaan päässäni ala-asteella opitun aakkoslaulun: aa bee cee dee ee äf gee… En pysty muistamaan aakkosia ilman sitä ärsyttävää melodiaa.”

”Vuosikymmeniin en ole komitatiivia tarvinnut, mutta kyllä sillä voi ehkä joskus päteä, kun istuu iltaa YSTÄVINEEN.”

”Meille opetettiin sijamuodot tällä litanialla: genen essinä partia translaksi inessä elasta illaan adella ablalta allalle abetta komineen instruin.

Genen on genetiivi, translaksi translatiivi, adella adessiivi ja niin edelleen. Luettelo on siitä nerokas, että se kertoo paitsi taivutusmuodon nimen myös sen, miten se taipuu. Vuosikymmeniin en ole komitatiivia tarvinnut, mutta kyllä sillä voi ehkä joskus päteä, kun istuu iltaa YSTÄVINEEN.”

Pitkää matematiikkaa (hyvin lyhyesti)

”Sen muistan, että on olemassa jokin, jota hypotenuusaksi kutsutaan.”

”Kirjoitin laajasta matikasta ällän enkä muista ainuttakaan matemaattista kaavaa. En yhtäkään.”

”A toiseen + B toiseen = C toiseen. Liittyi kolmioihin jotenkin.”

Mitä koulussa opetettua sinä et unohda ikinä? Kerro alla kommenttikentässä meille muillekin muistin virkistykseksi!

Muoviton maaliskuu -kampanja kehottaa vähentämään muovin käyttöä. Idean äiti Heidi Hautala kantaa itsekin kortensa kekoon arkisilla teoillaan.

”Ulkoilin tänä talvena Kaivopuiston rannassa Helsingissä ja huomasin, kun koiranulkoiluttajat noukkivat ahdistuneina muoviroskia rannalta. Aloin miettiä, mitä kaikkea muovijätteiden vähentämiseksi voitaisiin tehdä”, Hautala kertoo.

Muovikeskustelua jo pidempään sosiaalisessa mediassa seurannut Heidi heitti Twitteriin idean muovittomasta maaliskuusta.

”Se tuntui lähtevän heti lentoon. Keräsimme ryhmän, jonka kanssa pistimme pystyyn #MuovitonMaaliskuu -tapahtuman Facebookiin.”

Kertakäyttö on suurin ongelma

Hautala tietää, että ympäristöteot ovat usein käytännössä haastavia. Ongelma on monesti se, ettei vaihtoehtoja ole.

”Ihan kaikessa muovia ei voi välttää, eikä aina tarvitsekaan: suurin ongelma on sen kertakäyttö liian usein ja turhaan.”

Tarkista, ettei hammastahna sisällä mikromuovia.

Vaikka esimerkiksi hammastahnatuubia ei löydy muovittomana, Hautala vinkkaa varmistamaan ainakin sen, ettei itse tahna sisällä mikromuovia.

”Kuluttaja on aikamoisessa viidakossa, kun yrittää välttää muovia ja samalla arvioida, milloin on ekologisempaa valita jokin muu pakkausmateriaali. Siksi tämän ei pitäisi olla vain kuluttajien käsissä. Tärkeää on, että muovin kierrätys tehostuu. Mutta se ei tarkoita, että voimme jatkaa yltiöpäistä muovin kulutusta.”

Hautala on iloinen siitä, kuinka Muoviton maaliskuu -kampanja on saanut ihmiset jakamaan vinkkejä ja kokemuksia. Entä miten hän itse pyrkii vähentämään muovin käyttöä arjessaan?

Heidin 5 konstia muovin välttämiseen

  1. Paperipusseja ja -kasseja on helppo käyttää monta kertaa uudelleen. Käytän niitä sekä paistamani leivän säilytykseen että pientalouden kompostipusseina.
  2. Käytän kaupassa omaa pussia myös hedelmille ja vihanneksille. Ohuen kankaisen pussin voi joko ostaa tai ommella itse, vaikkapa vanhoista valoverhoista. Oma kestokassi kannattaa ottaa mukaan myös matkoille.
  3. Suosin paikallisia tuotteita. Läheltä tulevia tuotteita ei yleensä tarvitse pakata niin paljon. Jos vain mahdollista, kannattaa ostaa elintarvikkeita suoraan tiskiltä.
  4. Pidän mukana omaa kestävää pulloa, jota täytän aina uudelleen, sekä kuumalle että kylmälle juomalle. Samalla säästyy turhilta muovipulloilta ja take away -kupeilta. Kiireiselle suosittelen myös oman haarukan mukana kantamista, mikä helpottaa nopeasti ostettujen eväiden syömistä.
  5. Annan usein palautetta kaupoille ja tuottajille. Niin rohkaisevaa kuin rakentavaa.

Varo myös piilomuovia!

On myös asioita, joissa emme ehkä edes hoksaa käyttävämme muovia.

”Teen ystävänä on pistänyt silmään, että yksittäispakatuissa teepusseissa on usein muovia tai ne on ainakin pakattu muoviin.”