Suomen tunnetuin (ja rakastetuin) naapurikyylä on tietenkin Salattujen elämien Ulla Taalasmaa.
Suomen tunnetuin (ja rakastetuin) naapurikyylä on tietenkin Salattujen elämien Ulla Taalasmaa.

Paheksut, jos joku on istunut paikallesi pihakeinuun, ja 24 muuta merkkiä, joista tiedät olevasi naapurikyylä. Kuinka moni kohdista sopii sinuun?

 1. Olet sattunut pyykkituvassa huomaamaan, että alakerran Ritvakin ostaa alusvaatteensa Lindexiltä.
 2. Koska odottelet saunavuoroasi hyvissä ajoin, tiedät, että Niemiset viipyvät pukuhuoneessa aina kolme minuuttia yliaikaa.
 3. ... ja että he eivät koskaan kuivaa lattiaa. Mietit, jättäisitkö aiheesta viestin ilmoitustaululle vai suoraan Niemisten postiluukkuun.
 4. Sinulla on naapureillesi lempinimiä, joita he eivät itse tiedä: vihainen herra, lammaskoirat, volvomies.
 5. Huomaat, kun volvomies on vaihtanut Opeliin.
 6. Tiedät, että Salonen käy suihkussa klo 23 jälkeen, vaikka se on järjestyssäännöissä kielletty. Otat asian esiin seuraavassa yhtiökokouksessa.
 7. Onnittelet naapurin Maijaa iloisesta perhetapahtumasta, koska satuit näkemään häkkikomerossa äitiyspakkauksen.
 8. Tiedät, kenellä on tänäkin vuonna kadun komeimmat pihavalot (ja kuka pitää omiaan aivan liian pitkälle kevääseen).
 9. Kun haistat pekonin rappukäytävässä, paheksut käryä taloyhtiön Facebook-ryhmässä.
 10. Tiedät, onko naapureillasi vieraita (koska katsoit ovisilmästä, kun he saapuivat).
 11. Olet roskia viedessäsi sattunut huomaamaan, mitä naapurisi syövät. Sokerisia jugurtteja!
 12. Olet hankkinut harjanvarren, jolla on kätevä koputtaa kattoon, kun Leppäset keskustelevat tiskivuoroista.
 13. Paheksut, jos joku on istunut paikallesi pihakeinuun. (Sille, josta näkee parhaiten jokaiseen rappuun.)
 14. Et voi ymmärtää, miksei yläkerran Hirvonen ole vieläkään laittanut tuolinjalkoihin pehmeitä tassuja, vaikka olet sitä usein ehdottanut.
 15. Huomaat, että Virtasen kengissä on taas kulkeutunut soraa rappukäytävään. Muistutat häntä kenkien puhdistamisesta kohteliaasti nimettömällä kirjelapulla.
 16. Havaitset, kun joku naapureistasi on krapulaisen tai väsyneen näköinen. Tarjoudut hakemaan Buranaa.
 17. Et voi ymmärtää, miksi Korhonen tamppaa mattojaan tiistai-iltana, vaikka taloyhtiön järjestyssäännöissä määritelty tamppausaika on keskiviikkoisin klo 7.00–8.00.
 18. Tiedät minuutilleen, milloin taloyhtiön hiljaisuus alkaa (ja kuka kehtaa käyttää pyykkikonetta vielä sen jälkeen).
 19. Huomaat, kun naapuri on hankkinut uuden ulkoiluasun. Ja että Vertiltä, 3, puuttuivat taas kurahousut.
 20. Paheksut, ettei Peltonen tullut pihatalkoisiin, vaikka verhot heilahtivat samaan aikaan, kun muut haravoivat.
 21. Tiedät, että naapurin 16-vuotiaalla Nooralla on uusi poikaystävä. Ja että hän tuli eilenkin kotiin vasta puoliltaöin.
 22. Olet kirjoittanut paikallislehteen parvekegrillausta paheksuvan mielipidekirjoituksen (seinänaapurisi Kaukon innoittamana).
 23. Tiedät, kenen parvekekukat ovat aina nyppimättä. Teet palveluksen ja huomautat, että orvokit kukkivat paremmin, jos niistä nyppii kuivuneet kukat pois.
 24. Varot menemästä parvekkeelle iltauutisten jälkeen, sillä silloin on Järvisen hermosavujen aika.
 25. Tiedät, että naapurillasi on vilkkaampi seksielämä kuin sinulla. (Monellakin.)

Harvoin pääsee sanomaan näin, mutta nyt sanon: jos katsot tänä vuonna vain yhden dokumenttielokuvan, katso The Wolfpack.

Crystal Mosellen esikoiselokuva The Wolfpack (2015) on vaikuttavin dokumenttielokuva, jonka olen vuosiin nähnyt.

Se kertoo Angulon kuudesta veljeksestä, jotka ovat eläneet koko lapsuutensa kerrostalokotinsa vankeina, keskellä New Yorkin Manhattania.

Veljesten isä on vakuuttunut, että ulkomaailma on lapsille turmioksi eikä päästä heitä ulos. Alistunut, myötäilevä äiti pitää pojilleen kotikoulua.

Kuulostaa painajaiselta, ja onkin. Silti dokumentista välittyy myös paljon kaunista: lasten luja suhde toisiinsa ja heidän käsittämätön kykynsä selviytyä.

Dokumentti järkyttää ja jää päiväkausiksi mieleen pyörimään. Silti siitä jää toiveikas olo: ehkä pojat sittenkin selviytyvät. 

Osa veljeksistä on tosin selvinnyt paremmin, osa huonommin, eikä sitäkään dokumentissa peitellä.

Järjissään kuusikon on pitänyt mielikuvitus. Kaiken mitä he elämästä ja ulkomaailmasta oppineet, he ovat oppineet katsomalla yhdessä elokuvia.

Veljekset osaavat suosikkileffojensa vuorosanat ulkoa. Lempikohtauksiaan he näyttelevät yhdessä, uudelleen ja uudelleen.

Dokumentti järkyttää ja jää päiväkausiksi mieleen pyörimään. Silti siitä jää toiveikas olo: ehkä pojat sittenkin selviytyvät. 

Ainakin he ovat päässeet jo kotoa pois.

The Wolfpack, 17.3. klo 21.30 Yle Teema ja Areena.

Mistä teini-ikäisen kanssa pitäisi puhua? Ainakin sulakkeista, lattiakaivosta, peiton pesusta ja vessanrätistä. Marttojen kotitalousneuvoja kertoo, mitä taitoja omaan kotiin muuttavilta aika usein puuttuu.

Jonakin päivänä lapsi kantaa tavaroitaan lapsuudenkodin ovesta ulos. Vanhemmat miettivät, pärjääköhän se nyt ja osaako hoitaa omaa huushollia.

Kotitalousneuvoja Outi Mehto Martoista kertoo seitsemän käytännöllistä asiaa, joita moni omaan kotiin muuttava ei osaa ja tiedä, vaikka oikeastaan pitäisi.

Vielä ehtii opettaa ja opetella!

1. Sulakkeen vaihto

On muutamia keskusteluja, joita vanhempien pitäisi aikuistuvan nuoren kanssa käydä. Sulakkeista puhuminen on siitä helpoimmasta päästä.

Nuorelle on syytä ylipäätään kertoa, mitä ne sulakkeet oikein ovat ja mikä niihin vaikuttaa. Kotitalousneuvoja selittäisi vaikka näin:

Jos useampi sähkölaite lakkaa yhtäkkiä toimimasta, on hyvä tietää, mitä ja missä sulakkeet ovat ja kuinka ne vaihdetaan.

Jos asunnossa useampi sähkölaite lakkaa yhtäkkiä toimimasta, syynä on usein se, että sulake on palanut. Sulake on turvalaite, joka turvaa sähköjohtoa liikalämpenemiseltä ja sähkölaitteiden käyttäjää tapaturmalta, jos laite ylikuormittuu.

Palaneen tulppasulakkeen tunnistaa sulaketaulussa usein siitä, että sulakkeen päässä oleva merkkinasta on irronnut. Ennen kuin sulaketta alkaa vaihtaa uuteen samansuuruiseen, on muistettava sulkea sähköt sulaketaulun pääkytkimestä.

Ne, joilla on automaattisulakkeet, pääsevät helpommalla. Tarkempia ohjeita on hyvä tutkia, jos on yhtään epävarma.

2. Lattiakaivon puhdistus

Yleinen yllätys ensimmäisessä omassa kodissa: yhtenä päivänä suihkussa vesi ei valukaan lattiakaivoon vaan alkaa nousta nilkkoihin.

”En minäkään lapsuudenkodissa oppinut, kuinka lattiakaivo puhdistetaan.”

”Lattiakaivoa ei tule miettineeksi niin kauan kun homma toimii eli joku muu hoitaa puhdistuksen. En minäkään lapsuudenkodissa oppinut, kuinka lattiakaivo puhdistetaan”, Outi Mehto sanoo.

Jotta lattiakaivo ei lakkaisi vetämästä eikä ummehtunut haju tulisi vastaan oman kylppärin ovella, kannattaa laittaa kumihanskat käteen ainakin muutaman kuukauden välein, nostaa lattiakaivon ritilä ylös ja kerätä kaivosta ja ritilästä hiukset ja muut irtoroskat pois.

Lisäksi lattiakaivoa kannattaa puhdistaa paremmin muutaman kerran vuodessa: suihkuttaa kaivoon ja ritilään vettä ja pesuainetta sekä harjata puhtaaksi, käyttää vaikka isoäidin tapaan ruokasoodaa ja väkiviinaetikkaakin.

3. Vuodevaatteiden pesu, ja verhojenkin joskus

Jotkut asiat vain unohtuvat. Sellaiset kuin vuodenvaatteiden pesu.

Marttojen ohje on pestä peitto noin kerran vuodessa ja tyyny pari kertaa vuodessa. Tyyny pysyy puhtaampana pidempään, jos pitää kahta tyynyliinaa päällekkäin.

Paikallaan roikkuessaankin verhot keräävät pölyä koko ajan. Imurointi ja tuuletus on hyvä ensiapu.

”On myös muita pesua kaipaavia tekstiilejä, jotka näkee koko ajan, mutta joiden peseminen ei tule mieleen. Vaikka verhoja ei varsinaisesti käytettäisi mitenkään, paikallaan roikkuessaankin ne keräävät pölyä koko ajan.”

Verhojen pesuväli voi olla pitkäkin, vaikka useamman vuoden, jos niitä puhdistaa muutoin, esimerkiksi tuulettaa ja imuroi.

4. Kotivaran pitäminen

Kotona kannattaa aina pitää särkylääkkeitä, kuivaruokaa ja herkkuja sen verran, että ne riittävät tarvittaessa pariksi päiväksi.

Kotivara voi tuntua hätävarjelun liioittelulta, mutta voi tulla ihmeen suureksi avuksi.

Omaan kotiin muuttavasta nuoresta tämä voi tuntua mummotouhulta, kunnes sitten iskee se influenssa, jonka pahimpina päivinä ei jaksa lähteä apteekkiin tai ruokakauppaan.

Sulakkeita, taskulamppu, kynttilöitä ja tulitikkuja kannattaa hankkia myös. Niillä saa valoa elämään, kun se sulake palaa tai tulee sähkökatko.

5.  Kilo- tai kappalehinnan katsominen

Tämä voi tuntua liian itsestään selvältä, ja siksi sen opettaminen nuorelle unohtuu: Kaupassa hinnat eivät ole aina sitä miltä ne nopeasti katsoen näyttävät. Samankokoisissa myslipaketeissa voi toisessa olla 400 grammaa mysliä, toisessa tuplasi enemmän.

Pakettien hintoja tärkeämpää on oppia aina katsomaan ja vertaamaan kilo- ja kappalehintoja.

6. Vessanpesuun oma rätti

Vessan pesemistä ei omassa kodissa voi vältellä kauan. Jos käsitiskiaine, mieto yleispuhdistusaine, wc-harja ja rätti ovat vessassa käytössä suunnilleen viikoittain, vessa pysyy yleensä perussiistinä.

”Monen muistisääntönä on, että vessanpöntön rätti on punainen: punainen hälyyttää, että tämä on likaisimman paikan rätti.”

On helppo oppia, että vessanpöntön pesua varten on oma pesurätti, jota ei käytä mihinkään muuhun ja jota säilytetään vessassa. Toinen rätti on muuta vessaa tai kylpyhuonetta varten. Niiden lisäksi ovat kodin muut yleisrätit.

”Monen käyttämä muistisääntö on, että vessanpöntön rätti on punainen: se hälyttää, että tämä on se likaisimman paikan rätti. Sitä kannattaa säilyttää vessassa kahdesta syystä. Siksi, että kun se on siellä lähellä, rättiin tulee tarttuneeksi herkemmin. Ja siksi, että bakteerit eivät leviä rätin mukana muualle.”

7. Tasa-arvo kotitöissä

Listan viimeisenä on ehkä kaikkein tärkein asia, joka kotoa muuttavan nuoren pitäisi osata: kotitöiden tasa-arvoinen jakaminen.

”Kun nuori oppii tekemään kaikenlaisia kotitöitä lapsuudenkodissaan, sekä töiden tekeminen että niiden jakaminen toisen kanssa helpottuu.”

”Tutkimusten mukaan kotitöiden jakaminen on edelleen parisuhteessa eniten riitoja aiheuttava asia. Vaikuttaa siis siltä, että sitä ei ole osattu opettaa”, Outi Mehto sanoo.

”Kotityöt ovat kaikkien perheenjäsenten asia, naisten, miesten ja lasten. Kun lapsi ja nuori oppii tekemään kaikenlaisia kotitöitä lapsuudenkodissaan, sekä töiden tekeminen itse että niiden jakaminen toisen kanssa helpottuu paljon.”

Ansuliini620

Älä kasvata tumpeloa! Opeta nämä 7 asiaa lapsellesi ennen kuin hän muuttaa pois kotoa

Mitäs sitten, kun on opetettu kotona kaikki em ja paljon muutakin, mutta kun muuttivat omilleen, eipä vaan osannut pitää kotia siistinä. Lasten isä syytti minua, etten ole koskaan opettanut heitä siivoomaan ym. kotitöitä (olemme eroneet 18v sitten) . Kun lapset muutti omilleen. Lasten isä vaati minua käymään viikottain heidän kanssa siivoamassa. Olin jo uudessa avoliitossa, kun tämä tapahtui. Hän oli silloin jo uudessa suhteessa. Kasvatin lapset siis lähes yksin koko heidän asuessa kotona...
Lue kommentti