Lomakuvat paranevat kummasti, kun astut askeleen lähemmäs ja suuntaat kameran paikallisiin ihmisiin. Kalustoksi riittää puhelimenkin kamera.

1. Valitse sopiva kamera varusteineen

Tarvittava kuvauskalusto riippuu matkan luonteesta ja taidoistasi valokuvaajana. Jos menet safarille, kaipaat todennäköisesti järjestelmäkameraa objektiiveineen. Jos taas tiedossa on pitkiä kävelyjä kaupunkilomalla, keveä kalusto eli vaikkapa laadukas kännykkäkamera on eduksi. Rantalomalle riittänee rantakassiin sujautettava pokkari.

Ota mukaan myös sääsuojattu, pehmustettu kameralaukku tai -reppu. Varmista lisäksi, että kameran muisti riittää. Ei ole suositeltavaa käyttää vain yhtä jättisuurta muistikorttia, vaan kannattaa hankkia useampi esim. 4-8 gigatavun kortti.

Pakkaa mukaan akkulaturi ja tarvittaessa adapteri. Yksi ennen matkaa täyteen ladattu vara-akku on hyvä olla olemassa. Jos haluat kuvata hämärässä auringonnousuja tai -laskuja, ota mukaan pieni jalusta.

2. Kerro tarinaa

Kiinnitä huomiota tarinallisuuteen. Ota kuvia jo ennen matkalle lähtöä pakkaamisesta, sitten lentoasemalta, lennolta... Monesti matka on kokemuksena suurempi kuin pelkkä oleminen varsinaisessa kohteessa.

3. Hulluttele

Voit myös kehittää visuaalisia leikkejä turistikuviin. Ota esimerkiksi matkakumppanistasi jokaisen nähtävyyskohteen edustalla kuva, jossa kohde (kuten Eiffel-torni) näkyy hänen sormiensa välistä. Näistä voit koostaa hauskan kuvasarjan muistoksi.

4. Kuvaa rohkeasti

Vaikka maisemat ovat hienoja, älä unohda kuvata ihmisiä. Kuvaa rohkeasti ja ujostelematta. Hymyile ja kysy lupaa. Toisinaan kuvattava saattaa odottaa saavansa kuvauksesta pienen palkkion, joten kannattaa pitää kolikoita taskun pohjalla. 

Koeta saada kuvia aidoista tilanteista ja hetkistä. Poseeraavat ja lavastetut kuvat eivät ole yhtä kiinnostavia.

Yritä saada kuviisi paikallista väriä ja tunnelmaa: erikoinen kulkuväline tai persoonallisesti pukeutunut henkilö. Muista myös tallentaa kulinaarisia nautintoja.

5. Katso tarkasti ja mieti hetki

Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin: kiireessä viuhtovalta turistilta ne jäävät monesti huomaamatta. Mene myös rohkeasti lähemmäs kohdetta, äläkä yritä mahduttaa kaikkea samaan kuvaan.

Rajauksilla saat mielenkiintoa kuviisi. Välillä on hyvä pysähtyä hetkeksi pohtimaan, mistä kulmasta paras kuva tulisi ja mikä on paras valon suunta.

6. Vältä keskipäivän kovaa valoa

Varsinkin etelän lomakohteissa keskipäivän valo on hurjan voimakasta. Suosi aamu- ja iltapäiviä, kun valo on pehmeää ja värit hehkuvat kauniisti.

Usein myös nähtävyyden ovat aamutuimaan parhaimmillaan, kun turistimassat eivät vielä ole ehtineet paikalle.

7. Hyödynnä automatiikkaa

Monista digikameroista ja puhelimen kameroista löytyy kuvausohjelmat maisemakuviin, potretteihin, yökuvaukseen, rantakuviin ja makrokuvaukseen. Käytä niitä hyväksesi. Niiden avulla kokemattomampikin kuvaaja saa kameraan oikeat asetukset erilaisiin valo-olosuhteisiin.

8. Rentoudu

Muista myös rentoutua ilman kameraa. Usein reissussa innostuu kulkemaan kameran tähtäimeen tuijotellen päivät pitkät, eikä lopulta huomaa sen ulkopuolelta mitään.

Hyvä, lämmin ja hellä oli mieli jokaisen, kun Helsingin Sanomatalon Mediatorilla vietettiin monen hyvän asian merkeissä Joulu jokaiselle -tapahtumaa.

Kodin Kuvalehti oli mukana järjestämässä kaikille avointa Joulu jokaiselle -tapahtumaa, jolla tarjottiin tilaisuus antamiseen ja saamiseen monella tavalla. HelsinkiMissio oli kertomassa tavoistaan vähentää ikäihmisten ja lapsiperheiden yksinäisyyttä, Hope ry vastaanottamassa tavaraa, jota tuotiin joululahjoiksi vähävaraisiin lapsiperheisiin.

Hyvien tekojen lisäksi kuultiin upeaa joulumusiikkia, jota esittivät Mikko Harju, Ilta, Sibelius-lukion Tyttökuoro sekä tuore Tähdet, tähdet -kilpailun voittaja Elias Kaskinen.

Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.
Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.

Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!
Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!

Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.
Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.

Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.
Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.

Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.
Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.

Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.
Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.

Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.
Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.

Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.
Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.

Miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen saa ihmisen tuntemaan itsensä kunnottomaksi?

Voi ei, taas on SE päivä vuodesta.

Kunnon ihmiset ovat kirjoittaneet joulukortit viimeistään viime viikonloppuna. He postittavat ne viimeistään tänään. Hyräilevät jouluyöjuhlayötä samalla, kun kopsauttavat kortit laatikkoon.

Minä kunnoton olen hankkinut vasta listallisen joulupostimerkkejä. Jos päässä ylipäänsä soi jokin joululaulu, niin sitten se, jossa ihmetellään, missä joulukorttilista viimevuotinen, mä tänne laatikkooni aivan varmaan talteen panin sen. Kun se olisikin joulukorttihuolistani suurin.

Miksi, oi miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen aiheuttaa niin paljon syyllisyyttä? Pohdimme asiaa parin muun kunnottoman kanssa. Päädyimme yhdessä siihen, että jokavuotinen joulukorttisouvi saa meidät tuntemaan vähintään kuudenlaista syyllisyyttä.

1. Jos päätän olla lähettämättä korttia jollekulle,

saan sitäkin varmemmin kortin häneltä. Tilanteen ratkaisemiseksi on vain huonoja vaihtoehtoja:

a) Lähetän hänelle kortin ykkösmerkillä, jolloin hän arvaa, etten aikonutkaan lähettää hänelle korttia.

b) Jätän kortin lähettämättä, jolloin hän todennäköisesti ei lähetä minulle korttia enää ensi vuonna mutta loukkaantuu tänä vuonna.

c) Lähetän hänelle joulutervehdyksen tekstiviestinä jouluaattona ja toivon hänen kuvittelevan, että juuri sillä tavalla minä aioinkin lähettää joulutervehdykset.

2. Jos lähetän kortin jollekulle, joka ei lähetäkään korttia minulle,

saatan hänet kiusalliseen tilanteeseen (ks. edellinen kohta).

3. Jos ostan ajoissa halvat joulumerkit, 

huomaan taas kerran, että halpojen postimerkkien viimeinen postituspäivä oli eilen. Ei muuta kuin ostamaan täyshintaisia merkkejä.

Syyllisyyden aihe: kehno taloudenpito.

4. Jos halvat postimerkit jäävät käyttämättä,

en osaa päättää, mitä teen niillä. Nolottaa käyttää niitä ensi vuonna, kun on tänä vuonna joutunut lähettämään kortit täyteen hintaan.

Yhtä noloa on, jos niitä yrittää kuluttaa myöhemmin muihin kortteihin. Hyvää pääsiäistä, lukee kortissa, ja sen yläreunassa on joulupostimerkki ja rivi 10 sentin merkkejä.

5. Jos lähetän ihania (ja kalliita) joulukortteja,

itse saan vain tylsiä kortteja, joita ei viitsisi millään ripustaa esille.

Tiedän tiedän, ajatus on tärkein. Silti käy mielessä, että miksen pitänyt kivoja (ja kalliita) korttejani itse. Sitten taas tunnen syyllisyyttä siitä ajatuksesta.

6. Jos päätän olla lähettämättä kortteja ollenkaan,

posti tuo minulle joka päivä lisää toisten itse askartelemia tai muuten vain ajatuksella hankkimia taideteoksia. Näyttelen, ettei tunnu missään.

Kieriskeltyäni koko joulun syyllisyydessä sorrun lähettämään kortteja tapaninpäivänä halvoilla merkeillä, jotta näyttäisi, että posti on ne hukannut.

Sitten kieriskelen taas syyllisyydessä, kun mietin, joutuvatko vastaanottajat nyt lunastamaan kortit, kun niissä ei ole tarpeeksi postimerkkejä.