Suomessa ilmastonmuutos näkyy esimerkiksi lumettomina talvina. ”72 prosenttia suomalaisista näkee ympäristön puolesta toimimisen tärkeäksi. On halu, mutta ei konsteja”, sanoo Sitran johtava asiantuntija Anu Mänty.
Suomessa ilmastonmuutos näkyy esimerkiksi lumettomina talvina. ”72 prosenttia suomalaisista näkee ympäristön puolesta toimimisen tärkeäksi. On halu, mutta ei konsteja”, sanoo Sitran johtava asiantuntija Anu Mänty.

Kannatko huolta ilmastosta? Listasimme teot, joilla jokainen voi auttaa – ja joilla on oikeasti merkitystä.

Kun ilmastonmuutos ahdistaa, on helppo sysätä vastuu muille. Poliitikoille. Kiinalle. Yrityksille. Ajatella, ettei yhden ihmisen valinnoilla ole mitään väliä.

On niillä, sanoo Sitran johtava asiantuntija Anu Mänty.

”68–70 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä syntyy yksittäisten ihmisten kuluttamisesta. Poliitikot ja yritykset eivät voi tehdä kaikkea meidän puolestamme. Jos haluamme paremmat talvet ja kesät, ilmastonmuutos on syytä ottaa vakavasti”, Mänty sanoo.

”Vääriä asioita ei ole. Väärin on vain se, ettei tee mitään.”

Kun tehtävää on paljon, moni pelkää keskittyvänsä vääriin asioihin. Onko turhaa kieltää myyjää laittamasta pakasteita pieneen pussiin?

”Vääriä asioita ei ole. Väärin on vain se, ettei tee mitään”, Anu Mänty sanoo.

”Muovi on akuutti ongelma maapallolle. Jos joku sanoo, ettei sillä ole merkitystä, se on puppua.”

Joillakin asioilla on silti suurempi merkitys kuin toisilla. Listasimme teot, joilla jokainen voi oikeasti vaikuttaa.

1. Vaihtaisitko ekosähköön?

Sillä, miten asumme, on valtava vaikutus ympäristöön. Jos haluat tehdä todellisen ilmastoteon, muuta pienempään asuntoon tai asennuta kotiisi maalämpöpumppu tai aurinkopaneeli.

Helpoin tapa vaikuttaa on vaihtaa sähkösopimus ympäristöystävälliseen. Vaihtoehtoja alkaa olla paljon, joten kilpailuttaminen kannattaa.

Mieti myös: Jäävätkö sähkölaitteet valmiustilaan, kun lähdet kotoa? Voisiko elektroniikan kytkeä jatkojohtoon, jonka katkaisimesta kaiken saa kerralla pois päältä?

2. Jos muutat, muuta lähemmäs

Muutamme harvoin, mutta yhdelläkin kerralla on merkitystä. Ilmastoteko on valita asuinpaikka, joka on mahdollisimman lähellä muita elämän tärkeitä paikkoja – työpaikkaa, kouluja, päiväkoteja ja harrastuksia.

Jos kaikki tärkeä on 3–5 kilometrin säteellä kotoa, autoa ei tarvita.

”Kun aikaa ei mene autossa istumiseen ja julkisissa liikennevälineissä köröttelyyn, sitä säästyy asioille, jotka ovat tärkeitä”, Anu Mänty sanoo.

”Jokainen kilometri, jonka liikkuu muuten kuin yksin autolla, on askel eteenpäin.”

Autottomuus säästää paitsi ilmastoa myös rahaa.

”Jos rahaa ei mene auton vakuutuksiin, huoltoon ja polttoaineisiin, voi säästää 3000–4000 euroa vuodessa”, Mänty sanoo.

”Jokainen kilometri, jonka liikkuu muuten kuin yksin autolla, on askel eteenpäin.”

Mieti myös: Millä polttoaineella tankkaat? Voisitko pitää kerran viikossa etäpäivän?

3. Pikasuihku on ekoteko

Lämpimän veden tuottaminen vie paljon energiaa. Koska käymme suihkussa päivittäin, ei ole ollenkaan samantekevää, kuinka kauan aikaa veden alla vietämme.

Suihku kannattaa sulkea ainakin siksi aikaa, kun saippuoi.

”Ymmärrän, että lämmin suihku houkuttaa, mutta holtittomasta veden juoksutuksesta pitäisi heti luopua”, Anu Mänty sanoo.

4. Älä lämmitä turhaan

Monen suomalaisen kodin lämpötila on säädetty suosituksia korkeammaksi. Jos kodin lämpötilaa laskee kahdella asteella, hiilijalanjälki pienenee kolme prosenttia vuodessa.

Myös tyhjillään olevia kesämökkejä pidetään usein liian lämpiminä.

”Suomalaiset rakastavat kesämökkejä, mutta kannattaa miettiä, kuinka lämpiminä niitä talvisin pidetään. Millainen lämpötila riittäisi pitämään mökin kunnossa?” Anu Mänty sanoo.

Mieti myös: Kannattaako oman mökin ostaminen, jos sitä käyttää viikon tai kaksi vuodessa?

5. Vietä lähiloma

Lentäminen on yksi suurimmista ilmaston kuormittajista. Mieti, voisitko korvata edes yhden reissun viikonloppulomalla kotikaupungissa.

Jos et halua luopua lentämisestä kokonaan, silläkin on väliä, miten lennät. Pidempi kohteessa viipyminen ja ketjutetut matkat ovat parempia vaihtoehtoja kuin jatkuva edestakaisin suhaaminen vain siksi, että se on mahdollista.

6. Tartu vegaanihaasteeseen

Ruualla on suunnilleen yhtä suuri ilmastovaikutus kuin asumisella ja liikenteellä. Kaikkein eniten ympäristöä kuormittaa naudanlihan tuotanto, toiseksi eniten juuston valmistus.

”Brasilialaisen härän voisi suosiolla jättää tiskiin.”

Ilmastolle paras valinta on kasvispainotteinen ruokavalio. Kotimainen liha ja kala ovat parempia valintoja kuin toiselta puolelta maailmaa lennätetty sisäfilee.

”Brasilialaisen härän voisi jo suosiolla jättää tiskiin”, Anu Mänty sanoo.

”Meistä kaikista ei tule vegaaneja tai edes kasvissyöjiä, mutta hyvä lähtökohta on, että kokeilee yksi asia kerrallaan.”

7. Osta vähemmän, kierrätä enemmän

Ympäristöystävällinen elämä ei ole kallista. Itse asiassa se voi olla hyvin halpaa.

”Oikeasti kyse on vain siitä, että jättää ostamatta asioita”, sanoo ympäristötalouden ja -johtamisen professori Lassi Linnanen Imagen jutussa.

Anu Mänty on samoilla linjoilla. Ja haluat ajatella ilmastoa, helpoin tapa on ostaa vähemmän.

”Kodeissamme on kymmeniä tuhansia, jopa satoja tuhansia tavaroita. Käytämme niistä vain 10–20 prosenttia”, Mänty sanoo.

”Huonoin vaihtoehto on se, että muovin vain heittää sekajätteeseen.”

Kun ostat, suosi kierrätettyä ja kierrätä myös itse ostamasi. Esimerkiksi muovin kierrättämisellä on oikeasti merkitystä. Jos taloyhtiössänne ei vielä ole erillistä muovinkeräyslaatikkoa, vinkkaa asiasta isännöitsijälle.

”Muovi kannattaa aina lajitella. Huonoin vaihtoehto on se, että muovin vain heittää sekajätteeseen”, Mänty sanoo.

”Pikkujutut kasvavat isoiksi meriksi, jos niihin ei kiinnitä huomiota.”

Mieti myös: Kuinka kierrätät huonekalut ja elektroniikan? Ethän jätä tarpeetonta tavaraa roskakatokseen lojumaan vain siksi, ettet halua maksaa jätemaksuja?

Haluatko tietää oman hiilijalanjälkesi? Tee elämäntapatesti Sitran verkkosivuilla.

Mikään ei ole suomalaiselle yhtä vaikeaa kuin luonteva halaus. Tässä yhdeksän tapaa, joilla se voi mennä pieleen. 

1. HALAAT, vaikka toinen on aikeissa vain kätellä. Halauksesta tulee lyhyt mutta kiusallinen. Pelkäät vaikuttaneesi yli-innokkaalta.

2. KÄTTELET, vaikka toinen on aikeissa halata. Yrität liu'uttaa kättelyvalmiudessa sojottavan kätesi halausasentoon, mutta tiedät, että ehdit jo paljastua. Pelkäät vaikuttavasi kylmältä.

3. KOSKA ET ole varma, aikooko toinen halata vai kätellä, sohit käsilläsi varmuuden vuoksi joka suuntaan. Osut toista vahingossa mahaan, takapuoleen tai rintoihin.  

4. ET TIEDÄ, aikooko toinen halata sinua vasemmalta vai oikealta puolelta. Arvaat väärin ja pam – kolautatte päänne yhteen.

5. ET TIEDÄ, aikooko toinen halata sinua vasemmalta vai oikealta puolelta. Arvaat väärin ja pam – kolautatte nenänne yhteen.

6. HALUAT VAIKUTTAA todella lämpimältä ihmiseltä, joten halaat muutaman sekunnin liian pitkään. Sitten tunnet itsesi ahdistelijaksi.

7. HALAAT LIIAN lyhyesti. Pelkäät vaikuttavasi kylmältä.

8. HERMOSTUKSISSASI läiskit toista liian lujaa selkään. Läiskimällä yrität korostaa, että ihan kaveripohjalla tässä vaan halitaan.   

9. AJAUDUT halaukseen puolitutun ihmisen kanssa, joka oikeasti nauttii lähikontaktista. Hän hellittää tiukkaa halausotettaan vain sen verran, että saa sinuun katsekontaktin, ja alkaa höpöttää kuulumisiaan niin vaivaannuttavan lähellä naamaasi, että nenänne hipovat toisiaan. Pidätät hengitystäsi ja päätät, ettet koskaan enää halaa.

Ylioppilaskirjoitukset ovat käynnissä, ja abit ovat monipuolisemmin kirjaviisaita kuin ehkä koskaan muulloin elämässään. Vuosien saatossa iso osa opeista unohtuu, mutta jotkin koulussa opitut asiat jäävät lähtemättömästi mieleen – oli niistä hyötyä tai ei.

Keski-ikäiset muistelivat, minkä kouluvuosina oppimansa asian he muistavat yhä kirkkaimmin, syystä tai toisesta.

Sota ja rauha

”Muistan kouluvuosista kaksi lukua: 1323 ja 1.9.1939. Toinen maailmansota alkoi 1.9.1939, ja Pähkinäsaaren rauha solmittiin vuonna 1323. En muista yhtään, miksi se solmittiin tai kuka sen solmi.”

”Pähkinäsaaren rauha 1323. Yhtään en muista, miksi se solmittiin tai kuka sen solmi.”

Kielillä puhuminen

”Latinaksi pallo on 'pila'. Yläasteella koetta tehdessäni en muistanut vastausta, ja näin sen vahingossa vieruskaverin koepaperista. Kamppailin koko tunnin omantuntoni kanssa ja päädyin siihen, että olen rehellinen enkä kirjoita vastausta paperiini. Sanan muistan kuitenkin ikuisesti.”

”KONSUKIEPRE, muistan vaikka unissani. Se muistisääntö auttaa aina, jos mietin ruotsin sivulauseen sanajärjestystä. Jag har studerat svenska många år, men jag inte har talat svenska eli konjuktio, subjekti, kieltosana, predikaatti.”

”Sain pitkästä venäjästä laudaturin ja stipendin. Nykyään osaan venäjäksi enää laulaa Minä soitan harmonikkaa ja Oi, kuusipuu.”

”Muistan, että venäjän verbit taipuvat joko ket-jut tai vit-jat ja erilaisten S-kirjainten nimiä olivat muun muassa kaalikeitto ja hämähäkki. 10 vuoden opiskelun jäljiltä muistin ylppäreissä tietysti nämä sekä kaiken maailman monikon datiivin ja instrumentaalin taivutukset. Sain venäjästä laudaturin ja stipendin mutta en ole varma, olisinko saanut silloinkaan venäjäksi tilattua olutta baarissa. Nykyään osaan venäjäksi enää laulaa Minä soitan harmonikkaa ja Oi, kuusipuu.”

”Muistan parhaiten sanat, joita en kokeessa muistanut. Enkun koe meni muuten hyvin, mutta kirjoitin sanan 'aviomies' ihan väärin muotoon 'hospent' enkä 'husband' niin kuin olisi pitänyt. Kyllä hävetti.”

”Muistan tarkalleen tämän elämänohjeen: Älkää koskaan väittäkö minulle, että teillä ei ole aikaa johonkin. On teillä.”

”Ranskanopettajamme oli hyvä mutta vaativa. Ranska on käyttämättömänä unohtunut melkein kokonaan, mutta muistan tarkalleen tämän elämänohjeen: 'Älkää koskaan väittäkö minulle, että teillä ei ole aikaa johonkin. On teillä.' Tuli muistoja mieleen, kun näin Putous-ohjelmassa Ansa Kynttilän.”

”Ranskasta jäi mieleen ensimmäinen säkeistö laulusta, jota ymmärtäväinen opettajamme antoi meidän kuunnella aina, kun väsytti eikä olisi jaksanut opiskella mitään (usein, siksi se jäikin mieleen). Se alkaa: Toutes les garcons et les filles de mon age se promenent dans le rue deux par deux. Todennäköisesti sitä ei kirjoiteta noin, mutta osaisin kyllä lausua sen.”

Maantietoa rimpsuina

”Opettaja opetti, että kourallinen kauroja loiskahti lumeen. Siitä muistaa väli-ilmansuunnat: koillinen, kaakko, lounas, luode.”

”Jos osallistuisin tietovisoihin, osaisin planeettojen järjestyksen.”

”Muistan litanioita, kuten an auf hinter in neben über vor schwissen saksan tunneilta sekä Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto maantiedon tunneilta. Saksan pronomineja en ole liiemmin hyödyntänyt, mutta osaan aina vastata kysymyksiin planeetoista ja siitä, mikä on lähinnä mitäkin planeettaa tai aurinkoa. Olisi hyvä tieto, jos osallistuisin tietovisoihin.”

”Jostain syystä mieleen iskostui alaluokilta rimpsu: Ob, Jenisei, Lena. En tosiaan tiedä, miksi muistan Venäjän jokien nimet ylivoimaisesti parhaiten maantiedon tunneilta. Ei ole ollut hirveästi käyttöä myöhemmässä elämässä, mutta ehkäpä pääsen vielä loistamaan Trivial Pursuitissa.”

Äidinkieli, äidinkielen ja muut taivutukset

”Meille opetettiin äidinkielen sijamuodot perheenä. Vähän asenteellinen sisältö mutta hyvä metodi, koska ne jäivät näin mieleen:

Nominatiivi on isä, perusäijä. Koira, kissa.

Genetiivi on äiti, ja äiti tietää perheessä aina, kenen mikäkin on. Koiran, kissan.

Essi Essiivi on perheen esiintyjä ja haluaa aina olla jonakin: koirana, kissana.

Paavo Partitiivi haluaa aina jotakin: koiraa, kissaa.

Transu Translatiivi taas haluaa aina tulla joksikin muuksi: koiraksi, kissaksi.”

”Aina kun minun pitää miettiä, missä kohdassa jokin kirjain on aakkosjärjestyksessä, joudun laulamaan päässäni ala-asteella opitun aakkoslaulun: aa bee cee dee ee äf gee… En pysty muistamaan aakkosia ilman sitä ärsyttävää melodiaa.”

”Vuosikymmeniin en ole komitatiivia tarvinnut, mutta kyllä sillä voi ehkä joskus päteä, kun istuu iltaa YSTÄVINEEN.”

”Meille opetettiin sijamuodot tällä litanialla: genen essinä partia translaksi inessä elasta illaan adella ablalta allalle abetta komineen instruin.

Genen on genetiivi, translaksi translatiivi, adella adessiivi ja niin edelleen. Luettelo on siitä nerokas, että se kertoo paitsi taivutusmuodon nimen myös sen, miten se taipuu. Vuosikymmeniin en ole komitatiivia tarvinnut, mutta kyllä sillä voi ehkä joskus päteä, kun istuu iltaa YSTÄVINEEN.”

Pitkää matematiikkaa (hyvin lyhyesti)

”Sen muistan, että on olemassa jokin, jota hypotenuusaksi kutsutaan.”

”Kirjoitin laajasta matikasta ällän enkä muista ainuttakaan matemaattista kaavaa. En yhtäkään.”

”A toiseen + B toiseen = C toiseen. Liittyi kolmioihin jotenkin.”

Mitä koulussa opetettua sinä et unohda ikinä? Kerro alla kommenttikentässä meille muillekin muistin virkistykseksi!

Ulla - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt2.1.2017

Koulusta jäi muistiin outoa knoppitietoa – mutta onko hypotenuusasta ollut mitään hyötyä?

Hei Vierailija, kiitos oikaisustasi! Tämä keski-ikäinenkin täällä toimituksessa muistaa konsukiepre-säännön, mutta tuota en olisi virheeksi tunnistanut. Itse muistelen Min lilla flicka -sääntöä, joka auttaa muistamaan, miten sanat taipuvat omistusmuodon jälkeen. Toivottavasti tuo meni oikein! Yst, Ulla Kodin Kuvalehden toimituksesta
Lue kommentti