Ihmisille osataan järjestää hautajaisia, mutta miten toimia, kun rakas lemmikki kuolee?
Ihmisille osataan järjestää hautajaisia, mutta miten toimia, kun rakas lemmikki kuolee?

Kun oma eläinystävä kuolee, surun lisäksi iskee neuvottomuus: mitä kuolleelle eläimelle tehdään? Tässä käytännön neuvot.

Rakas eläinkaverini kuoli, mitä teen ensimmäiseksi?

Jos eläin on saanut eutanasian eläinlääkäriltä, tämä neuvoo eteenpäin. Jos eläin kuolee kotona, ensimmäisenä pitää varmistaa, että se tosiaan on kuollut: se ei hengitä, sen kieli muuttuu siniseksi ja se jäykistyy. On tapahtunut, että omistaja on tuonut eläimen eläinkrematorioon ja pyytänyt henkilökuntaa varmistamaan, onko se varmasti kuollut.

Saanko haudata eläimen tuhkaamatta?

Jos haluaa haudata lemmikin taajama-alueelle ilman tuhkaamista, on syytä kysyä paikalliselta eläinlääkäriltä, missä se on luvallista. Kunnalliset jätehuoltomääräykset saattavat kieltää hautaamisen. Ympäristönsuojelumääräykset rajoittavat hautaamista vesistöjen, kaivojen, rantojen, virtaavan veden, pohjavesien ja vedenottamon lähelle.

Maallakin lemmikki on haudattava yli puolen metrin syvyyteen, etteivät muut eläimet pääse siihen käsiksi. Eläintä ei pidä haudata muovisessa tai muuten maatumattomassa pakkauksessa eikä maallakaan vesistöjen tai kaivojen lähelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten toimitan eläimen tuhkaukseen?

Ota yhteyttä eläinkrematorioon tai eläinlääkäriin. Usein eläinkrematorioilla on noutopalvelu esimerkiksi eläinlääkäriasemalta. Eläimen voi tuoda tuhkaukseen myös itse. Monessa eläinkrematoriossa omistaja saa haluttessaan olla paikalla, kun lemmikki tuhkataan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saako eläimen mukana tuhkata sen lempilelun?

Se sopii ilman muuta. Kerro kuitenkin, jos eläimen mukana tulee tuhkattavaksi jotakin metallista, esimerkiksi eläinlääkäri on paikannut sen luita metallilla. Tieto on tarpeen jälkikäsittelyä ajatellen: palamisessa jäljelle jäävät ainoastaan luut, jotka jauhetaan myllyssä luutuhkaksi, ja metalli voi vaurioittaa myllyä.

Mitä vaihtoehtoja tuhkauksessa on?

Yksilötuhkauksessa eläin tuhkataan erikseen, ja omistaja saa tuhkat itselleen.

Edullisemmassa yhteistuhkauksessa tuhkataan useampia eläimiä yhtä aikaa. Krematorio huolehtii sen jälkeen tuhkien sirottelusta.

Paljonko eläimestä jää tuhkaa?

Se riippuu lemmikin koosta. Sukkanauhakäärmeestä jää tuhkaa teelusikallinen, koska sillä on luita vain selkärangassa, ja yhtä vähäinen määrä tulee kanarialinnusta tai gekostakin. Hevosesta jää tuhkaa 10-15 litraa.

Mitä eläimen tuhkalle saa tehdä?

Jotkut sirottelevat lemmikkinsä tuhkat esimerkiksi tutun, yhteisen lenkkipolun varrelle. Jotkut haluavat haudata tuhkan puisessa tai pahvisessa uurnassa. Jotkut ostavat keraamisen uurnan ja sijoittavat sen kotiinsa hyllylle tai takan reunukselle. Kaikki vaihtoehdot ovat täysin luvallisia. Eläinkrematorion uuneissa on 1000 asteen lämpötila, joten mitään tauteja ei tuhkasta leviä.

Mitä teen, jos löydän kuolleen lemmikkieläimen?

Evira neuvoo näin: Ota yhteyttä paikalliseen löytöeläinkotiin, joka ehkä pystyy selvittämään lemmikin omistajan. Jos kuollutta lemmikkiä ei voi viedä löytöeläinkotiin, hautaa se tai vie hyväksytylle kaatopaikalle. Jos sekään ei ole mahdollista, voit laittaa eläimen sekajätteeseen kaatopaikalle toimitettavaksi.

Lähteet: Ilpo Hämäläinen Mäntsälän Lemmikkilehto Oy:stä sekä evira.fi.
 

Mitä maksaa?

Lemmikkieläimen eutanasia: 100 euron molemmin puolin.
Tuhkaus: paikkakunnasta ja eläimen koosta riippuen 40-300 e, ison hevosen tuhkaus noin 1000 e.
Hautapaikka eläinten hautausmaalla: 50-600 e/10 vuotta, hinta vaihtelee paikkakunnittain ja eläimen koon mukaan.
Tuhkauurna: 20-150 e; vaihtoehtoja on pahvisesta keraamiseen.
Eläimen arkku: 40-400 e.

Sisältö jatkuu mainoksen alla