Jos näet koiperhosen lentelevän kodissasi, saattaa vaatteidesi säilytystapa kaivata uudistamista.

Näin pääset koiperhosista:

Aloita taistelu selvittämällä koin alkuperä. Hävitä toukat imuroimalla ja pesemällä vaatekaapin hyllyt. Vie pölypussi ulkoroskiin heti imuroinnin jälkeen.

Älä säilytä likaisia vaatteita huonosti ilmastoidussa kaapissa. Tuulettele ahkerasti.

Varastoi villavaatteet puhtaana, ja pakkaa ne kannelliseen muoviastiaan tai suljettavaan muovipussiin. Laventeli, setripuu ja eteeriset öljyt ovat tehokkaita aseita koiden ehkäisyyn.

Huolehdi käytetyn tavaran puhtaudesta. Jos ostat vaatteen tai huonekalun kirpputorilta, muista hävittää mahdolliset koit pesemällä, tuulettamalla, pakastamalla tai saunottamalla. Jos tuotetta ei voi pestä, harjaa ja tuuleta se ulkona mieluiten auringossa, koska koit eivät pidä auringonlämmöstä.

Pakasta koit pitämällä vaatteita viikko yli 20 asteen pakkasessa. Vaatteet voi laittaa myös pakastimeen. Saunassa yli 80 asteen kuumuus muutaman tunnin ajan tekee tehtävänsä.

Myrkytä, jos ei muu auta. Huonekaluja myrkyttäessä kokeile myrkkyä ensin huomaamattomaan kohtaan. Yritä saada se pehmustettujen huonekalujen pehmusteisiin saakka.

Pölypunkit ovat historiaa, mutta kodin tekstiilien tuulettaminen kannattaa edelleen. Martat vinkkaavat neljä tapaa hyödyntää pakkaskelit.

Mikä ihana pakkassää – täydellinen hetki viedä peitot pihalle, ajattelee moni, kun lämpömittari näyttää yli kymmentä miinusastetta.

Pölypunkkien vuoksi niin ei tarvitse enää tehdä.

”Nykytiedon valossa pölypunkkeja ei Suomen oloissa enää ole. Mutta pakkanen kyllä raikastaa peittoja ja tyynyjä”, sanoo Outi Mehto Marttaliitosta.

Hänestä tuuletuksessa on kyse ennemmin fiiliksestä kuin tarpeesta. Kirpeinä pakkaspäivinä tuuletus tulee kuin vanhasta muistista mieleen.

”On ihana tunne, kun tuo pakkasessa olleet peitot takaisin sisään.”

”Pakkaspäivä on hyvä muistutus: viepä peitot ulos, kopistele ja anna tuulettua. On ihana tunne, kun tuo pakkasessa olleet peitot takaisin sisään.”

4 tapaa hyödyntää pakkaskelit

1. Vie matot lumipesulle

Kun maassa on kuivaa puuterista pakkaslunta, matot voi viedä siivouksen ajaksi puhdistumaan lumeen: Levitä matto lumelle, ripottele päälle lunta ja anna olla. Harjaa lopuksi lumet pois maton pinnasta.

”Lumipesu puhdistaa yllättävän upeasti, kirkastaa värejä ja säästää kuituja.”

”Lumipesu puhdistaa yllättävän upeasti, kirkastaa värejä ja säästää kuituja”, Mehto sanoo.

”Se on kätevä etenkin herkille materiaaleille, joita ei voi pestä vedellä, esimerkiksi kudotuille villamatoille.”

2. Tuuleta villavaatteet

Ulos kannattaa viedä myös vaatteet, jotka eivät kestä tiuhaa vesipesua tai ovat lojuneet kauan vintillä tai kaapissa – villapaidat, juhlamekot, kirppiksen tuoksuiset vintageaarteet. Pakkasilma raikastaa ja poistaa tunkkaisia hajuja.

3. Sulata ja pese pakastin

Sulatus on helpointa silloin, kun ulkona on tarpeeksi kylmä.

”Jos pakkasta on 18 astetta, pakastimen sisällön voi viedä suoraan pihalle.”

”Jos pakkasta on 18 astetta, pakastimen sisällön voi viedä suoraan parvekkeelle tai pihalle. Vaikka pakastin sulattaisi itse itsensä, se on hyvä silloin tällöin pestä”, Mehto sanoo.


4. Raikasta peitot ja tyynyt

Vaikka pölypunkkeja ei tarvitse enää tuhota, tuulettaminen raikastaa peitot, tyynyt ja petauspatjat. Jos patjat haluaa pölyttömiksi, ne kannattaa myös imuroida säännöllisesti. Kopistelu saa osan pölystä liikkeelle, mutta tehokkaimmin se lähtee imurilla.

Marttaliiton Outi Mehto vie peitot ulos noin kerran kuussa. Parin tunnin tuuletus riittää.

”Petivaatteita voi tuulettaa silloinkin, kun ei ole pakkasta, mutta pakkasesta tulee erityisen hyvä fiilis.”

Parhaat lapsuusmuistot syntyvät arjen pienistä hetkistä vanhempien kanssa. Sen tietävät lapset.

Anastasia, 7, Lilya, 7, Joanah, 9, ja Tomi, 7, osallistuivat hiihtolomaviikolla Kodin Kuvalehden ja kumppaneiden järjestämään maksuttomaan päiväleiriin Espoon Me-talossa. Kysyimme heiltä, mitkä hetket ovat ihan parhaita vanhempien kanssa. Tässä 12 suosikkia:

1. Että ne pelaa mun kanssa tietokoneella ja lataa joskus pelejä ipadille.

2. Että mennään yhdessä mökille.  Siellä on iso keltainen liukumäki.

3. Että syödään poppareita ja katsotaan yhdessä sellaista hassua ohjelmaa, jonka nimi on Captain Underpants.

4. Että tehdään laskiaispullia. Ja joskus kakkuja.

5. Että tehdään pitsaa.

6. Että tehdään hampurilaisia.

7. Että käydään luistelemassa ja mennään puistoon.

8. Mut tekee tosi iloiseksi se, kun katson äidin kanssa yhdessä Teen Wolfia.

9. Mä tykkään käydä isän kanssa kirjastossa ja äidin kanssa uimassa.

10. Että vanhemmat tulee katsomaan mun jääkiekkopeliä. Viimeksi  me voitettiin 3–2. Mä kiersin maalin ja laukaisin. Kiekko meni veskarin jalkojen välistä.

11. Että isä pelaa jalkapalloa mua vastaan. Mä oon voittanut kolme kertaa, muulloin aina isä.

12. Että ne rakentaa mun kanssa legoilla.

Maksuttoman päiväleirin ohjelmasta vastasi Espoon Nicehearts ja ruokahuollosta Arla, Kokkikartano, Chiquita, Pågen, Veikko Laine ja HOK Elanto. Tavoitteena on tarjota maksuttomia päiväleirejä lapsille myös kesäloman aikana eri puolilla Suomea.