Vanhojen kirjojen arvo ei välttämättä ole kunnosta kiinni. Esimerkiksi kansansuosikkien ensipainokset ovat arvokasta jälleenmyytävää tavaraa.

Vanhoilla kirjoilla on useimmiten enemmän tunnearvoa kuin muuta arvoa. Silti omasta hyllystä voi löytyä aarteita, joista maksetaan hyvin. Yllättävimmät helmet ovat niiden kirjojen joukossa, joita antikvariaatit eivät yleensä edes osta, paljastaa Mikko Vartiainen Vantaan antikvariaatista.

Kyseessä ovat kansansuosikkien kuten Laila Hietamiehen, Kalle Päätalon ja Arto Paasilinnan harvinaiset ensipainokset. Muista heidän kirjoistaan ei makseta juuri mitään, mutta kaikilla on muutama teos, joiden arvo liikkuu sadan euron paikkeilla. Sellaisia ovat Hietamiehen Käden kosketus, Päätalon Susipari ja Paasilinnan kirjat Operaatio Finlandia ja Paratiisisaaren vangit – hyväkuntoisissa kansipapereissa.

"Ensipainoksia metsästetään myös Reijo Mäen ja Wilbur Smithin varhaisista kirjoista. Ja jos hyllyssäsi piilee Adolf Hitlerin Taisteluni, kaupat syntyvät taatusti."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjan kunto painaa aina

Antikvariaatissa voi odottaa myös pettymys. Myyntiin ei kannata tarjota klassikoita eikä 1800-luvun Piplioita. Ikä ei ratkaise hintaa, mutta kunto painaa aina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Usein antikvariaatit ostavat vanhoja lasten- ja nuortenkirjoja, ajantasaisia historiakirjoja, tietokirjoja ja dekkareita. Mutta ei vanhoilla kirjoilla juurikaan rikastu. Kymmenestä melko uudesta romaanistakin voi saada kaikkiaan viitisenkymppiä.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 3/2013.

Sisältö jatkuu mainoksen alla