Jenni Hiltusen uusin omakuva Passing on tältä vuodelta.  Se oli helmikuussa esillä Galerie Fors blomissa Helsingissä.
Jenni Hiltusen uusin omakuva Passing on tältä vuodelta. Se oli helmikuussa esillä Galerie Fors blomissa Helsingissä.

Kännykällä napataan selfieitä, ja taiteilijat kautta aikojen ovat maalanneet omakuviaan. Mikä omien kasvojen kuvaamisessa kiehtoo?

1800-luvulla omakuva oli öljyväreillä maalattu potretti, nyt kännykällä napattu selfie. Miksi omakuva on aina vain niin kiinnostava?

Kuvataiteilija Jenni Hiltunen, 35, kertoo:

”Omakuvan maalaaminen on helppoa, koska malli on tuttu. Kun maalaan itseäni, en ole vastuussa lopputuloksesta kenellekään. Voin olla niin henkilökohtainen ja rehellinen kuin haluan. Laitan puhelimen selfieasentoon ja käytän sitä peilinä. Nuorempana maalasin itseäni treeniksi, koska malli eli minä olin helposti saatavilla ja halusin vain maalata maalaamisen vuoksi. Nyt haluan, että omakuvatkin ovat osa teemaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Maalauksissani haluan näyttää esitetyn elämän toista puolta, siis sitä, jossa nainen on väsynyt ja kyllästynyt poseeraamaan."

Ajattelen kaikkien naishahmojeni olevan jollain tapaa omakuvia, koska ne heijastavat tunteitani ja ajatuksiani. En ole koskaan pyrkinyt maalaamisessa näköisyyteen, tuttuus tulee enemmän mielikuvasta. Maalauksessa oleva ilme, nenän muoto, huulen kaari paljastaa sen, että kuvassa voin olla minä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elämme narsismin aikaa. Siksi omakuva on juuri nyt niin kiinnostava. Otamme kuvia itsestämme ja lataamme ne muiden nähtäville. Somemaailmassa voimme kuratoida elämäämme ja jättää huonot puolet esittämättä. Maalauksissani haluan näyttää esitetyn elämän toista puolta, siis sitä, jossa nainen on väsynyt ja kyllästynyt poseeraamaan.”

Minä: Omakuva ajassa -näyttelyssä on esillä 160 suomalaista taiteilijaomakuvaa. Näyttely on avoinna Helsingin Taidehallissa 6.8. saakka, taidehalli.fi.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 13/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla