Jos ruokapala juuttuu kurkkuusi ja hapensaanti katkeaa, sinulla on hyvin vähän aikaa pelastaa itsesi.
Jos ruokapala juuttuu kurkkuusi ja hapensaanti katkeaa, sinulla on hyvin vähän aikaa pelastaa itsesi.

Tiedät toivottavasti, miten ensiapua annetaan toiselle ihmiselle. Mutta oletko koskaan ajatellut, miten toimia, jos joutuisitkin pelastamaan itsesi?

Suomessa tukehtuu joka vuosi ihmisiä, joiden kurkkuun on jumittunut ruokaa, koska lähellä ei ole ollut ketään auttamassa.

Kannattaa painaa mieleen muutama asia, jotka voivat pelastaa henkesi, jos olet yksin ja vaarassa tukehtua. Neuvot perustuvat SPR:n ensiapuohjeisiin.

1. Sinulla on 1–2 minuuttia aikaa.

Jos kurkkuusi juuttuu ruuanpala tai esine, jota et saa ankarastikaan yskimällä ulos, hapensaantisi katkeaa saman tien. Todennäköisesti et ole ehtinyt edes varautua tilanteeseen, eivätkä keuhkosi ole erityisen täynnä ilmaa. Sinulla on siis hyvin vähän aikaa pelastua: käytännössä minuutista korkeintaan kahteen minuuttiin. Sen jälkeen happi loppuu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Hakeudu sinne, missä on muita ihmisiä.

Älä missään tapauksessa jää sinne, missä olet yksin. Mieti jo valmiiksi, minne menet, jos joudut hakemaan itsellesi apua. Jos asut kerrostalossa, juokse saman tien portaat alas ja ulos ja etsi lähin mahdollinen ihminen auttajaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos et pääse helposti kerrostalosta ulos asti, poistu ainakin omasta asunnostasi rappukäytävään ja yritä herättää naapurien huomio vaikka hakkaamalla oviin. Pääasia on, että et jää yksin sinne, missä olit tai yritä piiloutua muilta kakomaan rauhassa.

3. Yritä saada esine ulos törmäämällä johonkin.

Toista tukehtumassa olevaa ihmistä voi auttaa niin sanotulla Heimlichin otteella. Siinä tukehtujasta otetaan takaapäin ”halausote” niin, että hänen palleansa päälle laitetaan omat kädet nyrkkiin. Sitten nyrkillä kiskaistaan palleaa voimakkaasti sisään- ja ylöspäin.

Itseäänkin voi Heimlichin otteella yrittää auttaa, mutta onnistuminen on paljon vaikeampaa kuin toista autettaessa.

Samaan tulokseen saattaa kuitenkin päästä sillä, että laittaa kädet nyrkkiin oman pallean päälle ja pudottautuu sohvan tai nojatuolin selkänojan päälle niin, että palleaan osuu isku.

Lujan tömähdyksen palleanseudulle saa aikaan myös menemällä punnerrusasentoon lattialle ja ojentamalla sitten kädet, jolloin putoaa rajusti vatsalleen maahan.

Voimakkaan yskimisen lisäksi ei kuitenkaan kannata jäädä kokeilemaan monenlaisia konsteja itsensä auttamiseksi, sillä ne tehoavat yleensä vain hyvällä onnella. Tärkeämpää on etsiä mahdollisimman nopeasti toinen ihminen, joka voi auttaa.

Vierailija

TIesitkö että silloin kun vierasesine on peittänyt kurkunkannen ei voi yhtään YSKIÄ. Yskiessähän ilma kulkee. Ei voi myöskään puhua eikä äännellä mitenkään. Jälkeenpäin olen ajatellut että oisko sormet kurkkuun tunkemalla saanut oksennuksen avulla salaatinlehden irti. Ratkaisuni oli: Juoksin työkaverin eteen, tarjoilin selkääni ja viitoin siihen lyömistä. Kiitos hänelle, hengitän ja voin hyvin .

  • ylös 33
  • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla