Nautinnoista suurimpia on se, kun saunan lämpö ja hiljaisuus yhdistyvät.
Nautinnoista suurimpia on se, kun saunan lämpö ja hiljaisuus yhdistyvät.

Saunan lauteilla, luonnon rauhassa ja kotisohvan nurkkaan käpertyneenä – niissä kaikissa suomalainen nauttii hiljaisuudesta. Ja mieluiten yksin, selviää KK:n lukijakyselyn vastauksista.

Kodin Kuvalehden lukijat kaipaavat hiljaisuutta ja ärsyyntyvät, jos aikaa ja tilaisuutta rauhoittumiselle ei riittävästi löydy. Jos puoliso tai kaveri on paikalla, hänenkin on parempi olla hiljaista sorttia.

Rakkaimmat hiljaiset paikat ovat sellaisia, joihin palataan yhä uudestaan. Tässä lukijoidemme kolme suosikkia paikaksi, jonne paeta ääniä.

1. Sauna

Ei ehkä yllättävää, mutta sauna on KK:n lukijoiden mielestä suosituin paikka nauttia hiljaisuudesta. Ylitse muiden on puulla lämpiävä mökkisauna.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jo saunan lämmittäminen on rituaali, jota ulkomaailman äänet eivät saa häiritä. Palavien puiden ritinää ja kiukaan sihahtelua ei lasketa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Luonto

Oleilu vesien äärellä ja metsässä virittää suomalaisen sielun hiljaisuuden tilaan. Paras paikka latautua arjen ärsykkeistä on mökin kuisti tai laiturinnokka, jossa hiljaisuuden saa rikkoa vain laineiden liplatus.

Jos toinen ihminen on vierellä, hänen kanssaan nautitaan tilanteesta puhumatta mitään.

Metsässä kävellessä tai hiihtoladulla hiljaisuuden saa rikkoa tuulen suhina puissa. Sallittuja hiljaisuuden ääniä ovat myös sateen ropina sekä lumen narina askelten alla.

3. Oma koti

Koti on lukijoille rakas paikka nauttia hiljaisuudesta silloin, kun se on mahdollista. Kun muut perheenjäsenet ovat poissa tai kun lapset on saatu nukkumaan, suomalainen käpertyy viltin sisään sohvallaan ja lukee ehkä lehteä tai kirjaa.

Toisen ihmisen sydämen syke voi kuulua suloisena vierellä, mutta puhetta ei ihanassa hiljaisuuden tilassa kaivata.

Jos kotona on vaikea järjestää hiljaista hetkeä, sellaisen ovat jotkut löytäneet muualta: ihmisten keskeltä kirjastosta tai joogasalista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla