Herra Hiiri pystyttää kuusen jo itsenäisyyspäiväksi.
Herra Hiiri pystyttää kuusen jo itsenäisyyspäiväksi.

Kodin Kuvalehden Instagram-joulukalenteriin saapuu perjantaina 1.12. pieni pehmeä hahmo. Herra Hiiri kertoo haastattelussa odottavansa joululta rakkautta ja 1980-luvun musiikkia.

Herra Hiiri, kuka olet ja mistä tulet?

Olen keski-ikäinen helsinkiläissinkku, jolla on itäsuomalaiset juuret. Ystävieni mukaan olen melankoliaan taipuvainen. Ehkä siksi harrastan juoksemista, sehän kohentaa ihan tutkitustikin mielialaa. Yritän seurata aikaani, mutta yleensä katson kaikki tv-sarjat myöhässä.

Mitä odotat tältä joululta?

Olen aika perinteinen jouluhiiri, jolle tärkeintä olisi rakkaudellinen yhdessäolo. Toivon, että saisin olla taas ystävien seurassa. Pari drinkkiä maistuisi myös, mutta kinkun syöminen on alkanut arveluttaa.

Toivotko jotain joululahjaksi?

Kuulun ei tavaraa -koulukuntaan, mutta huolellisesti valittu (runo-)kirja divarista on kieltämättä romanttinen ajatus. Sellaista voisin toivoa, koska se tarkoittaisi, että elämässäni olisi silloin joku pörröinen, läheinen hahmo.

Kalenterissa seikkailee myös Saukko. Se ajattelee, ettei joulu tule, ennen kuin kaapit on maritettu.
Kalenterissa seikkailee myös Saukko. Se ajattelee, ettei joulu tule, ennen kuin kaapit on maritettu.

Mikä on voimalauseesi?

Hyviä asioita tapahtuu koko ajan – jos kyllä huonojakin.

Oletko musiikkihiiriä?

Aivan erityisesti olen 1980- ja 90-lukujen hittien ystävä. Lyriikat ovat minulle tärkeitä, nuottikorvaa ei ole niin suotu. Tanssin, vaikka en osaa.


 


Mitä 100-vuotias Suomi sinulle merkitsee?

Tulee mieleen juhannus järvimaisemassa. Olen mökkihiiri. En matkusta ulkomaille koskaan kesällä enkä muulloinkaan. Junista tykkään. Leikittelen ajatuksella matkasta Siperian halki, mutta pidän kyllä Suomea itselleni parhaana maana. Täällä on saunoja, valaistuja lenkkipolkuja, ruisleipää ja oltermannia.

Mitä ajattelit viimeksi ennen nukahtamista?

Eläkekertymää. Ajatus yksinäisestä ja köyhästä vanhuudesta kylmää joskus. Mutta sitten teen hengitysharjoituksia ja rentoudun. Kirjoitan myös kiitollisuuspäiväkirjaa. Sitäkin on tutkittu, että se lisää onnellisuutta. Viimeiseksi ennen nukahtamista ajattelin siis onnellisuutta.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2017.

Herra Hiiren loi Mari Markkanen

Herran Hiiren seikkailut keksii ja kuvaa Mari Markkanen, joka aloittaa Kodin Kuvalehden toimituspäällikkönä vuoden 2018 alussa.

Mari oppi huovuttamaan 39-vuotiaana ja pitää Herra Hiiren joulukalenteria nyt kolmatta vuotta.

Herra Hiiri -joulukalenteria voit seurata Kodin Kuvalehden Instagramissa 1.12. alkaen, @kodinkuvalehti.

Ylioppilaaksi ja ammatteihin valmistuville mietitään näinä päivinä kuumeisesti lahjoja. Kaupoissa tiedetään jo, mitä nuoret tulevat tänä keväänä paketeistaan aukomaan.

Arvonsa säilyttäviä klassikkoja, uusimpia malleja elektroniikkalaitteista ja moderneja käyttöesineitä. Kaikkea tätä kääritään parhaillaan paketteihin heille, jotka pian painavat valkolakin päähänsä tai pokkaavat valmistujaistodistuksen.

Maljakot ja astiat ovat olleet perinteinen lahja heille, joiden edessä on omaan kotiin muuttaminen. Helsingin keskustan Stockmann-tavaratalon johtaja Jenni Pöllänen kertoo, että astialahjoissa painottuvat merkkituotteet.

”Lahjojen valinnassa mennään brändi edellä. Voidaan viedä esimerkiksi Marimekon uutuuksia, Iittalan vaasi tai muuta kotimaista designia. Marimekosta selvästi tykätään ja heidän uutuuksiaan kysytään.”

Aalto-vaasit ja Mariskoolit ovat suosittuja ostoksia.

Myös Prismoissa myydään toukokuussa tavallista enemmän astioita ja keittiötekstiilejä, mutta varmuutta niiden päätymisestä lahjapaketteihin ei ole: osa hankintaan juhlien tarjoilua silmällä pitäen.

SOK:n valikoimajohtaja Ville Vahla kertoo, että toukokuussa kasvaa etenkin klassikoiden, kuten Aalto-maljakoiden ja Mariskoolien, kysyntä. Myös Iittalan metallinen tarjoiluastia ja muut kalliimmat vaasit tuntuvat löytävän ostajia.

Tänä vuonna Prismoissa on tarjolla on design-uutuus.

”Myyntiin tuli juuri uusi ruusuveden värinen Mariskooli, jota on valmistettu vain yksi tuotantoerä. Siitä tulee siis keräilykappale.”

Tarpeellista omaan kotiin

Stockmannin Jenni Pölläsen mukaan laadun arvostaminen pätee myös tekstiileissä: jos lahjaksi annetaan pyyhkeitä tai lakanoita, valitaan tunnettuja brändejä.

”Siten tiedetään, että ne ovat myös laadukkaita ja tulevat varmasti käyttöön.”

Ville Vahla kertoo, että Prismoissakin myydään valmistujaisviikolla tavallista enemmän pussilakanoita.

”En tiedä, ovatko ne niin haluttuja ja riemuittuja, mutta kun ostaa vaikkapa pari Finlaysonin lakanasettiä, se on jo arvokaskin lahja. Ja onhan moni valmistunut tai ylioppilas pian muuttamassa omaan kotiin. Siksi hän osaa varmasti arvostaa myös tällaisiakin lahjoja.”

”Värikkäät kodinkoneet tuovat persoonallisuutta sisustukseen.”

Omaan kotiin sankari tarvitsee myös kodinkoneita. Stockmannin tavaratalon kodinkoneosastolta myydään lahjaksi nyt etenkin KitchenAidin paahtimia ja yleiskoneita, samoin Smegin sarjoja.

”Smegillä varsinkin on herkullisia värejä ja tyylikkäitä muotoja, joilla saa persoonallisuutta sisustukseen”, kertoo Jenni Pöllänen.

Pölläsen mukaan nuoret arvostavat laatua ja tyylikästä muotoilua. Yhdeksi tämän kevään suosikiksi hän mainitsee Dysonin Super Sonic -hiustenkuivaajan, jota käytetään myös kampaamoissa.

Uusin tabletti on haluttu lahja

Suosittuja lahjoja vuodesta toiseen ovat erilaiset viihde-elektroniikkalaitteet: toukokuun lopulla kännyköiden myynti kasvaa, ja myös tabletteja haetaan valmistujaislahjoiksi. Suosikeiksi näyttävät nyt nousevan uusi Apple iPad sekä älypuhelimet.

”Nuoret aikuiset ovat hyvin tietoisia siitä, jos markkinoille tulee uutta valikoimaa. Siksi voisin kuvitella, että ne ovat valmistujaislahjanakin ilolla vastaanotettuja. Laitteiden kanssa vietetään paljon aikaa”, Ville Vahla sanoo.

”Nuoret mittaroivat itseään paljon.”

Vahlan mukaan muutaman vuoden ajan on valmistujaisten alla kasvanut myös kuulokkeiden ja mobiilikaiuttimien menekki.

”Samoin aktiivisuusrannekkeet ja nyt etenkin älykellot ovat suosiossa. Nuoret tiedostavat asioita ja mittaroivat itseään paljon.”

Tämän kevään suosikkeja ovat Prismoissa olleet JBL:n mobiilikaiuttimet ja vastamelukuulokkeet sekä Garmin Forerunner -urheilukello.

Hyvinvoinnistaan kiinnostuneille, liikunnallisille juhlijoille ostetaan myös jonkin verran polkupyöriä ja erilaisia kehonhuoltolaitteita kuten foam rollereita.

”Korukin on käyttötuote”

Sekä tytöille että pojille ostetaan myös korulahjoja. Vaikka koru on lahjana perinteinen, Stockmannin Jenni Pölläsen mukaan se on uusien mallien myötä myös tätä aikaa.

”Koruthan ovat käyttötuotteita. Esimerkiksi Efva Attlingillä on kivoja malleja, kuten Peur-sarja ja Catch a falling star -sarja. Kalevala-koruista taas myydään lahjaksi Haave- ja Kukoistus-sarjaa.”

”Lahjakortteja ostetaan toukokuussa hieman isommille summille.”

Sankarin makua on monesti vaikea arvata. Siksi hankitaankin usein lahjaksi lahjakortteja. Vahlan mukaan niiden menekki kasvaa toukokuussa Prismoissa jopa viidenneksellä.

”Ja varsinkin hieman isommalle summalle ostettujen lahjakorttien. Se on helppo ja turvallinen lahja.”

Stockmannin Jenni Pöllänen vinkkaa lahjakortin sopivan myös tavaksi, jolla sankarin harrastuksen tai muun intohimon voi huomioida.

”Kaupan lahjakortin oheen voi kirjoittaa korttiin vaikkapa, että haluaa tällä lahjakortilla lahjoittaa jumppavaatteita. Niitä on vaikea ostaa toiselle.”

Yhteistä aikaa ja elämyksiä

Jenni Pöllänen arvelee, että lahjakortti saatetaan myös ostaa jonkin esinelahjan kaveriksi.

”Esimerkiksi lahjakortti, jolla voi päästä viettämään hemmottelupäivää, on suosittu. Nyt myös halutaan antaa yhteistä aikaa ja yhteisiä elämyksiä.”

Kauppoihin lähdetään vasta viime tingassa: lahjojen menekki kasvaa lakkiaisviikolla.

SOK:n valikoimajohtaja Ville Vahla kertoo vielä mielenkiintoisen yksityiskohdan siitä, koska me kauppoihin lopulta lähdemme. Vanhemmat ilmeisesti lähtevät jo muita aiemmin.

”Sen sijaan me muut tutut, ystävät ja sukulaiset, menemme aika viime tingassa. Lahjaostosten lisääntyminen näkyy eniten vasta lakkiaisviikolla.”                                                                                      

 

Alle millimetrin kokoista punkkia voi olla vaikea löytää. Varaa kotiin väline sen irrottamiseen.
Alle millimetrin kokoista punkkia voi olla vaikea löytää. Varaa kotiin väline sen irrottamiseen.

Näkeekö punkin paljaalla silmällä? Saako sen varmasti irti pihdeillä? Kysyimme erikoislääkäriltä neuvot, joilla osaat toimia oikein punkin poistamisessa.

Kesäisen luontoretken jälkeen on illalla edessä punkkitarkastus – tai ainakin kannattaisi olla, jos olet kuljeskellut heinikossa tai kosteassa metsässä.

Joskus tulee mieleen, löytääkö ne kaikki pikkuruiset punkit silti, vaikka kuinka yrittäisi tiirailla. Miten pieniä ne oikein ovat?

Ylilääkäri Jarmo Oksi Turun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo, että punkin eli puutiaisen pienin niin sanottu larva- eli toukkamuoto on vain millimetrin kokoinen.

”Eli se on pienempi kuin nuppineulan nuppi. Sen löytäminen vaatii aika tarkkaa työtä. Jos on silmälaseja tarvitseva, niiden pitää kyllä olla päässä sen nähdäkseen.”

Paisunut on ollut pidempään kyydissä

Oksi mainitsee, että kaikkein pienimmät punkit eivät tosin yhtä usein pure kuin nymfimuodot, jotka ovat tavallisempia ja hieman isompia.

”Nekin voi olla vaikea huomata, mutta ne kyllä näkee ilman silmälasejakin.”

Riski saada punkista borrelioosi kasvaa sitä enemmän, mitä pidempään punkki ehtii olla ihoon kiinnittyneenä.

Laiha lohtu on, että siten myös punkin löytäminen helpottuu: verta saatuaan punkki alkaa paisua ja näkyy paremmin.

Riski saada punkista borrelioosi kasvaa sitä enemmän, mitä pidempään punkki ehtii olla ihoon kiinnittyneenä.

Mutta sitten on vielä se kamala irrotus edessä! Kamalan näköinen ja ehkä tautia kantava hämähäkkieläin pitäisi saada kokonaan irti.

Jotta ronkkiminen olisi vähemmän kamalaa, kotiin ja kesämökille kannattaa hankkia hyvät pihdit. Ylilääkäri Jarmo Oksi ei yllättäen pidä parhaimpina punkkipihtejä, joita tarkoitusta varten myydään ainakin apteekeissa. On olemassa vielä paremmin tarkoitukseen sopivat.

”Oman kokemukseni mukaan paras väline poistoon ovat erittäin teräväkärkiset Z-pinsetit, joita saa apteekeista.”

Kiskaise suoraan ylöspäin

Oksin mukaan terävä kärki on avuksi, sillä sen saa ujutettua punkin alle. Tavalliset kulmakarvojen nyppimiseen käytettävät pinsetit eivät käy, koska terä on liian paksu ja puristaa lähinnä punkkia kokoon ylhäältä päin.

”Z-pihdeillä voi vetää punkkia suoraan ylöspäin niin, että iho venyy ja punkki napsahtaa irti. Kyllä sen yleensä saa poistettua.”

Puutiaisen ”ruuvaaminen” on Oksin mukaan turhaa.

”Suoraan  ulospäin vetäminen on toimivin keino.”

”Pahin virhe on mielestäni tavallisten pinsettien käyttö, koska ne vain rusentavat puutiaisen takapään ja tekevät irrottamisesta entistä vaikeamman.”

Entä mikä on pahin virhe, jonka punkkia irrottaessaan voi tehdä?

”Pahin virhe on mielestäni tavallisten pinsettien käyttö, koska ne vain rusentavat puutiaisen takapään ja tekevät irrottamisesta entistä vaikeamman.”

Ennen vanhaan ihoon kiinnittynyt punkki upotettiin voihin tai muuhun rasvaan, jotta se tukehtumisen välttääkseen vetäytyisi itse pois. Oksin mukaan keinoa käytetään vieläkin.

”Tämä voi teoriassa aiheuttaa sen, että punkki mahdollisesti oksentaa suolensisältöä puremakohtaan, minkä vuoksi sitä ei pidetä suositeltavana keinona. Tieteellinen näyttö tämä irrotusmetodin riskistä kuitenkin puuttuu.”

Mitä jos punkkia ei saa kokonaan irti, vaan sen ”pää” jää ihoon?

”Puutiaisen väkäsekkäästä imukärsästä voi jokin väkänen jäädä ihon sisään ja aiheuttaa pitkäaikaista – jopa kuukausia kestävää – kutinaa pistopaikkaan, mutta tämä ei ole merkki borreliainfektiosta, vaan se on mekaanisesta ärsytyksestä johtuvaa ja sikäli harmitonta”, Oksi sanoo.

Milloin lääkäriin?

Z-pihdeillä voi olla kesällä muutakin käyttöä, kun puutöistä tai laiturilta menee sormiin tai varpaisiin tikkuja. Kulmakarvojen nyppimiseen ne ovat turhankin terävät.

Päivystykseen ei ole pakko rynnätä, vaikka punkkia ei saisi itse irti.

Mutta entä jos punkki löytyy, eikä mitään pinsettejä tai pihtejä ole mailla halmeilla? Tai se ei kerta kaikkiaan vain millään irtoa, jos se on pahassa paikassa eikä siihen pääse kunnolla kiinni?

Jarmo Oksi kehottaa siinä tapauksessa lääkäriin, joka irrottaa punkin. Päivystykseen ei ole välttämätöntä rynnätä.

”Yleensä ei ole niin kiire, etteikö illalla löytyneen punkin irrotuksen voisi seuraavaan aamuun siirtää.”

Puremajälkeä kannattaa tarkkailla: jos punainen rinkula alkaa laajentua muutaman päivän kuluessa, kyse voi olla borreliainfektiosta. Sen hoitamiseen on puolestaan tarpeen myös käynti lääkärillä, joka tarvittaessa määrää antibioottikuurin.