Trenditutkija Susanna Björklundin mukaan suomalaisten olohuoneet muuttuvat. 

Sohva ja telkkari, yhdellä seinällä kirjahylly ja toisella mäntyinen pöytäryhmä. Kuulostaako teidän olohuoneelta? 

Kohta ei enää kuulosta! Trenditutkija Susanna Björklund kertoo, että suomalaisten olohuoneet ovat muuttumassa. Huonetta käytetään eri lailla kuin ennen.

”Jotkut saattavat luopua telkkarista, koska perheenjäsenet katsovat sitä läppäriltä ja eri ohjelmia vaikka sängyssä.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen uhanalainen laji olohuoneessa alkaa olla kirjahylly.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Nuoret, jotka ovat aina eläneet verkossa, eivät ehkä rakenna kirjoihin samaa tunnesidettä kuin vanhemmat. Kirjasta saattaa tulla luksusta, taiteeseen verrattava asia.”

Muhkeat divaanisohvat alkavat korvautua sirommilla, koska muodissa on nyt 1950–60-lukujen tyyli. Samaan suuntaan vaikuttavat kaupungistuminen ja kovat ajat: asunnot pienenevät, eikä kaikkea haluta enää omaan kotiin. Ei välttämättä edes koko olohuonetta.

”Taloyhtiöihin rakennetaan jo nyt isompia yhteisiä tiloja. Niistä voi tulla kaikille avoimia, yhteisiä olohuoneita”, Björklund ennustaa.

Hän toivoisi, että meillä olisi enemmän rohkeutta luottaa omiin mieltymyksiimme. Maalata seinä värikkääksi, jos mieli tekee, eikä ajatella asunnon myyntiarvoa.

Mitä olohuoneessa pitäisi nyt tehdä, jos haluaisi olla erityisen trendikäs?

”Luopua turhasta tavarasta. Kotona pitäisi olla levollinen olo.”

 

Susanna Björklund luennoi 9., 12. ja 13.9. kello 16 Habitare-messuilla Helsingin Messukeskuksessa sisustuksen trendeistä. Niitä esittelee messuilla myös hänen Signals-vainunäyttelynsä.

Vierailija

Avioeron jälkeen telkkari jäi exälle, enkä kaipaa kumpaakaan. Seinän kokoisen Lundia oli täynnä kirjoja. Ovat nyt kellarissa, ja arvelen että menevät kohta kierrätykseen. Minä ja tyttäret katsotaan harvemmin ohjelmia, jokainen katsoo omalta laitteeltaan mitä ja milloin haluaa. Kuulokkeet varmistavat kotirauhan säilymisen. Olohuone on ilmava ja valoisa. Meillä on koirankestävä nahkainen modulilöhösohva ja iso ruokapöytä jonka ympärille mahtuu oma väki, sukulaisia ja ystäviä . Taulut ja veistokset pääsevät hyvin esiin kun tavaraa ei ole liikaa. Lattiatilaa jää vielä joogamatolle.

  • ylös 9
  • alas 18
Sisältö jatkuu mainoksen alla