Suosittua Uuninpankkopoika-blogia pitävä juristi Saku Timonen tietää, miten vihapuheen levittäjiä pitää käsitellä.

Juukalainen bloggaaja ja oikeustieteiden kandidaatti Saku Timonen taistelee sosiaalisessa mediassa leviäviä rasistisia valheita vastaan.

Hitiksi nousseessa Uuninpankkopoika-blogissaan hän ampuu alas vihapuhujien ja maahanmuuttovastaisten tarjoamia huuhaa-tarinoita. Ilkeästi, ivallisesti ja tarpeen tullen lakipykäliin viitaten.

Timonen tietää, että vihapuhujiin tepsii parhaiten häpeä: ei muuta kuin julkisuuteen kaikki törkeydet, mitä he lähettämissään viesteissä latelevat.

”Vihapuhujat yrittävät häpäistä kohteensa, mutta he tekevät sen niin tökerösti, että paljastavat samalla oman hölmöytensä”, hän sanoo.

”Heidät on helppo häpäistä takaisin. Katsokaa nyt, mitä tämä pölkkypää meni sanomaan!”

Paljastetut ovat uhanneet haastaa Sakun oikeuteen, koska tämä ei ole pyytänyt julkaisulupaa

Julkinen FB-päivitys on julkinen

Saku Timosta hykerryttävät naispoliitikot, jotka ovat ottaneet tavakseen ottaa kuvan saamistaan uhkauksista ja julkaista ne verkossa. Mikään ei paljasta uhkailijan sielunelämää tehokkaammin.

Timonen on tehnyt samaa itsekin. Hän on ottanut kuvakaappauksen kaikkein törkeimmistä kommenteista, joita sosiaalisessa mediassa on sanottu, ja julkaissut ne blogissaan nimien ja kuvien kanssa.

Häntä huvittaa valitusten vyöry, joka julkistuksista aina alkaa. Paljastetut ovat uhanneet haastaa Sakun oikeuteen, koska tämä ei ole peittänyt heidän nimiään eikä pyytänyt lupaa julkaista tekstit.

”Jos alkuperäinen teksti on julkaistu Facebookissa julkisella sivulla, jossa se on kaikkien nähtävissä, se on julkisempaa kuin jos samat tarinat huutaisi keskellä toria. Facebookissa yleisönä on koko maailma.”

Jos kiusaajat lähettävät uhkauksia, ilmoita poliisille.

Älä taivu uhkailun edessä

Jos joudut nettivihan ja törkyviestien kohteeksi, ainakaan sinun ei kannata vaieta. Sen Saku Timonen on oppinut.

”Ei pidä koskaan taipua uhkailun edessä. Jos taivut kerran, joudut taipumaan aina. Sananvapautesi on mennyttä, ja sinut on vaiennettu ikuisiksi ajoiksi.”

Timosen mukaan vihapuhujiin pätee lopulta sama kuin heidän hengenheimolaisiinsa koulukiusaajiin:

”Mitä suuremmalla joukolla heille sanoo vastaan, sitä varmemmin he lopettavat räkytyksen. Ja jos he lähettävät selkeitä uhkauksia, ne pitää aina ilmoittaa poliisille. Poliisi hoitaa sen puolen.”

Saku Timosen haastattelu on ilmestynyt kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerossa 15/2016.

Mies, 34v.

Uuninpankkopoika-blogin Saku Timonen: ”Nettikiusaajaan tepsii häpeä”

Maahanmuutosta on pystyttävä keskustelemaan asiallisesti ilman vihanlietsontaa. Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä maahanmuutosta, kannattipa sitten avointa tai tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa. Mutta vihanlietsonta maahanmuuttajia vastaan ja tappouhkausten lähettäminen rasismin vastustajille eivät ole asiallista maahanmuuttokritiikkiä, vaan ne ovat rikoksia. Asiallista maahanmuuttokritiikkiä ovat esimerkiksi seuraavat argumentit: "Suomella ei ole varaa ottaa vastaan kaikkia halukkaita...
Lue kommentti
Odotettavissa jälleen: draamaa ja jännitystä! Kotiin takaisin palaa pian.
Odotettavissa jälleen: draamaa ja jännitystä! Kotiin takaisin palaa pian.

Monelle tämä on päivän paras uutinen: Kotiin takaisin -sarjan uusi kausi alkaa lokakuussa.

Kuulutko sinäkin meihin, jotka olemme nauttineet australialaisen tv-sarjan Kotiin takaisin aiemmista tuotantokausista ja odottaneet sarjan paluuta? Nyt odotukset täyttyvät: sarjan kuudes, ennen meillä näkemätön tuotantokausi alkaa Yle TV1:llä perjantaina 12. lokakuuta kello 17.10. Itselle sopivana aikana jaksoja voi katsoa Yle Areenan kautta.

Mukana Ash Parkin upeissa maisemissa ja kartanomiljöössä ovat tutut hahmot kuten onnelliset Sarah ja George, suvun matriarkka Elizabeth ja muut perheenjäsenet. Vuodet ovat vierineet, ja nyt tapahtumat sijoittuvat 1960-luvulle.

Lokakuu on pelastettu: tiedossa on kymmenen uutta jaksoa!

Kyytiin hyppääminen on helpointa sarjaa aiemmin seuranneille, mutta sarjan katsominen ensi kertaakaan ei ole hassumpi ajatus.

Päivän huonoin uutinen lienee se, että uuden tuotantokauden kerrotaan jäävän viimeiseksi. Mutta sitä ennen: lokakuu on pelastettu, kymmenen uutta jaksoa tiedossa!

Alla olevista kuvista voit palauttaa mieleesi roolihenkilöt. Kuvien alla voit äänestää myös, kuka heistä oli sinusta kaikkein ihanin!

Kysely

Heistä suosikkini on...

Kääpiösnautserimme Unto on pirteä 13-vuotias. Se rakastaa yli kaiken metsässä kulkemista.
Kääpiösnautserimme Unto on pirteä 13-vuotias. Se rakastaa yli kaiken metsässä kulkemista.

Yhtäkkiä huomasin, että meillä asuu 13-vuotias seniorikoira. Aistien heikkeneminen ja hitauden hyväksyminen on vaatinut asennemuutosta. Siinä auttoi yksi neuvo.

Edes kevätaurinko ja lumen alta paljastuneet hajut eivät saaneet koiraamme Untoa juoksemaan entiseen tapaan. Tarpeensa se kyllä teki, mutta muuten rakas kääpiösnautserimme lähinnä köpötteli ja pysähteli. Kymmenen minuutin lenkkiin alkoi mennä puoli tuntia ja enemmänkin. En olisi millään jaksanut herätä aamuviideltä vain sen takia, että koira hidasteli.

Kotona katsoin, kun Unto istuskeli pitkiä aikoja paikallaan katse kirjahyllyä tai eteisen kaappeja kohti. Talutushihnan nähtyään se saattoi juosta innokkaana vessan ovelle. Keittiössä Unto törmäili jalkoihimme eikä väistänyt uunin luukkua tai aukeavaa astianpesukonetta.

Missä haukku, miksi se kävelee?

Pihalla se ei kääntänyt päätään, kun huusimme perään. Jolkottelun ja hyppimisen sijaan se alkoi kävellä.

Haukkuminen loppui: oli ihan sama kulkiko vierestä koira vai ihminen, kirsu pysyi kiinni maassa eikä huomio herpaantunut. Pidimme ikkunoita auki, vaikka pihalla kirmasi lapsilauma. Unto pysyi hiljaa ja kuorsasi pedissään.

Se oli nukkumassa myös silloin, kun tulimme kotiin eikä noussut tervehtimään.

Unto oli täyttänyt 13, kun tajusimme: meillä asuu seniorikoira.

Köpöttelyä vanhuudenhöppänän tahtiin

Iän tuomien muutosten hyväksyminen on ollut yllättävän vaikeaa. Kun on vuosikausia reippaillut koiran kanssa pitkin metsäpolkuja, on turhauttavaa vain köpötellä ja seisoskella metsässä. On vaikea muistaa, ettei koiraa voi enää kutsua nimeltä, ja ettei komentamisesta ole mitään hyötyä. Sekin on ihan kummallista, että palloa heittäessä koira jää katsomaan pihaa hölmistyneenä eikä todellakaan tuo palloa takaisin.

Onneksi Unton kasvattaja antoi viisaan neuvon: ajatelkaa koiraanne kuin 90-vuotiasta vanhusta.

On hyvä herätä varhain, mutta ei lähteä liikkeelle liian nopeasti.

Aamuvarhaiset ulkoilutukset lopetimme saman tien. Nyt Unto herää seuraamaan, kun juon aamukahvia. Ruokansa syötyään se menee takaisin nukkumaan. Ulos se lähtee vasta muutaman tunnin kuluttua. Siinä vaiheessa yön jäykistämät jalat ovat jo vetreytyneet.

Iltapäivällä tyydymme lyhyempiin kävelyihin ja annamme Unton haistella mahdollisimman paljon ja ihan vain seisoskella. Mies kuuntelee samalla podcasteja, itse yritän nauttia pysähtymisestä.

Emme anna Unton ulkoilla vapaana, koska se vaikuttaa olevan umpikuuro. Ostimme huomioliivin, jonka taakse kirjoitimme tussilla puhelinnumeron. Se on sitä varten, jos Unto sattuisi karkaamaan eikä osaisi enää kotiin.

Suuri kaipuu syliin, aivan kuten pentuna

Iltaisin otamme Unton syliin nukkumaan. Se kaipaa selvästi kosketusta, ja tykkää kun sitä silitetään. Kasvattajan mukaan tämä on yksi vanhuuden selvimmistä merkeistä: koira kaipaa sellaista turvaa ja läheisyyttä, jota se tottui saamaan pentuna.

Unto on ystävällinen ja pirteä. Aina välillä se haluaa leikkiä, innostuu juoksemaan ja ruoka maistuu aina. Se nukkuu paljon syvää unta, ja ihan varmasti sen nivelia särkee. Silti luopumisen aika on mielessämme vasta vuosien päässä, vaikka tiedän, että sitä pitää aina välillä jo ajatella.

Salaa toivon, että Unto on koira, joka jossain vaiheessa tokaisee ”ihan hyvin jaksan, ei tässä mitään” – ja nukkuu sitten pois.

Kolmevuotiaan Unton bravuuri olivat korkeat hypyt.
Kolmevuotiaan Unton bravuuri olivat korkeat hypyt.
Max

Parhaasta ystävästä tuli seniori – nyt yhteinen aikamme on köpöttelyä ja sylittelyä

Lähes 15-vuotias villakoirapoikamme vanhentui kesän kuluessa yhtäkkiä. Turvallisuuasiat piti miettiä uudelleen, sillä se ei oikein kuule eikä näe enää. Se kärsii nyt myös sydämen vajaatoiminnasta. Lenkeistä ei voi enää puhua, teemme pieniä pyrähdyksiä, ja poika väsyy nopeasti. Se nukkuu syvää, syvää unta joka joskus saa pelästymään. Se kaipaa entistä enemmän läheisyyttä ja rapsuttamista; nostaa välillä päätään ja tarkistaa että olemme vielä siinä. Joskus se innostuu pelaamaan palloa tai...
Lue kommentti