Suosittua Uuninpankkopoika-blogia pitävä juristi Saku Timonen tietää, miten vihapuheen levittäjiä pitää käsitellä.

Juukalainen bloggaaja ja oikeustieteiden kandidaatti Saku Timonen taistelee sosiaalisessa mediassa leviäviä rasistisia valheita vastaan.

Hitiksi nousseessa Uuninpankkopoika-blogissaan hän ampuu alas vihapuhujien ja maahanmuuttovastaisten tarjoamia huuhaa-tarinoita. Ilkeästi, ivallisesti ja tarpeen tullen lakipykäliin viitaten.

Timonen tietää, että vihapuhujiin tepsii parhaiten häpeä: ei muuta kuin julkisuuteen kaikki törkeydet, mitä he lähettämissään viesteissä latelevat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Vihapuhujat yrittävät häpäistä kohteensa, mutta he tekevät sen niin tökerösti, että paljastavat samalla oman hölmöytensä”, hän sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Heidät on helppo häpäistä takaisin. Katsokaa nyt, mitä tämä pölkkypää meni sanomaan!”

Paljastetut ovat uhanneet haastaa Sakun oikeuteen, koska tämä ei ole pyytänyt julkaisulupaa

Julkinen FB-päivitys on julkinen

Saku Timosta hykerryttävät naispoliitikot, jotka ovat ottaneet tavakseen ottaa kuvan saamistaan uhkauksista ja julkaista ne verkossa. Mikään ei paljasta uhkailijan sielunelämää tehokkaammin.

Timonen on tehnyt samaa itsekin. Hän on ottanut kuvakaappauksen kaikkein törkeimmistä kommenteista, joita sosiaalisessa mediassa on sanottu, ja julkaissut ne blogissaan nimien ja kuvien kanssa.

Häntä huvittaa valitusten vyöry, joka julkistuksista aina alkaa. Paljastetut ovat uhanneet haastaa Sakun oikeuteen, koska tämä ei ole peittänyt heidän nimiään eikä pyytänyt lupaa julkaista tekstit.

”Jos alkuperäinen teksti on julkaistu Facebookissa julkisella sivulla, jossa se on kaikkien nähtävissä, se on julkisempaa kuin jos samat tarinat huutaisi keskellä toria. Facebookissa yleisönä on koko maailma.”

Jos kiusaajat lähettävät uhkauksia, ilmoita poliisille.

Älä taivu uhkailun edessä

Jos joudut nettivihan ja törkyviestien kohteeksi, ainakaan sinun ei kannata vaieta. Sen Saku Timonen on oppinut.

”Ei pidä koskaan taipua uhkailun edessä. Jos taivut kerran, joudut taipumaan aina. Sananvapautesi on mennyttä, ja sinut on vaiennettu ikuisiksi ajoiksi.”

Timosen mukaan vihapuhujiin pätee lopulta sama kuin heidän hengenheimolaisiinsa koulukiusaajiin:

”Mitä suuremmalla joukolla heille sanoo vastaan, sitä varmemmin he lopettavat räkytyksen. Ja jos he lähettävät selkeitä uhkauksia, ne pitää aina ilmoittaa poliisille. Poliisi hoitaa sen puolen.”

Saku Timosen haastattelu on ilmestynyt kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerossa 15/2016.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Oho, mitenkäs kaikki kääntyi nyt Sakua vastaan?

Kaipa jossain vihafoorumilla taas käskettiin tulla tänne aukomaan, että saadaan vaikutelma suuresta kansal liikkeestä.

Mies, 34v.

Maahanmuutosta on pystyttävä keskustelemaan asiallisesti ilman vihanlietsontaa.

Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä maahanmuutosta, kannattipa sitten avointa tai tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa. Mutta vihanlietsonta maahanmuuttajia vastaan ja tappouhkausten lähettäminen rasismin vastustajille eivät ole asiallista maahanmuuttokritiikkiä, vaan ne ovat rikoksia.

Asiallista maahanmuuttokritiikkiä ovat esimerkiksi seuraavat argumentit:

"Suomella ei ole varaa ottaa vastaan kaikkia halukkaita turvapaikanhakijoita."

"Lähi-itäläisten kulttuuri poikkeaa niin paljon suomalaisesta, että heidän sopeutumisessaan on haasteita."

Rasistista vihapuhetta on esim. väittää kaikkia tiettyä uskontoa edustavia ihmisiä terroristeiksi tai kehottaa tappamaan etnisiä vähemmistöjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla