Kiusaajat jakoivat netissä Riikasta pilakuvia ja pilkkakirjoituksia. Ennen kuvien julkistamista Riikka peitti kommenteista itse kiusaajien nimet.
Kiusaajat jakoivat netissä Riikasta pilakuvia ja pilkkakirjoituksia. Ennen kuvien julkistamista Riikka peitti kommenteista itse kiusaajien nimet.

Riikka Korteahon nettikiusaaja sai viime viikolla tuomion kunnianloukkauksesta. Kerrottuaan kiusaamisesta julkisesti Riikka on saanut valtavasti tukea ja kannustusta.

Kodin Kuvalehti kertoi Riikka Korteahon, 19, nettikiusaajan tuomiosta perjantaina. KK:n Facebookissa ja nettikeskustelussa Riikka on saanut viime päivinä runsaasti kannustusta.

Moni kertoo uskovansa, että Riikan esimerkki rohkaisee muitakin tarttumaan kiusaamiseen.

”Riikka, iso ylävitonen! Tuo mitä sinulle on sanottu ja tehty on sairasta ja käsittämätöntä.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Rohkea nuori nainen, hatunnoston paikka! Mikään ei muutu, ellei sitä muuta.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riikka kertoo, että kannustavaa palautetta tulee hänelle nyt joka suunnalta ”ihan hirveästi”.

”Totta kai se tuntuu tosi hyvältä. Olen saanut kiitosta siitä, että olen ollut rohkea. Eniten ovat koskettaneet yksityisviestit muilta kiusatuilta. He ovat kertoneet, että eivät itse uskalla tehdä samaa ja kiittävät siitä, että olen tuonut asian julki. Siitä tulee hyvä olo.”

”Olen saanut kiitosta siitä, että olen ollut rohkea. Totta kai se tuntuu tosi hyvältä.”

Riikka joutui nettikiusaajien uhriksi toimiessaan Facebookissa keskusteluryhmän ylläpitäjänä. Hänelle läheteltiin päivittäin sekä julkisia että yksityisiä pilkkaviestejä – vielä senkin jälkeen, kun hän oli pyytänyt kiusaajia lopettamaan. Lisäksi kiusaajien pilkkaviesteistä tykkäsivät sadat ihmiset.

Riikka vei asian oikeuteen, ja viime viikolla yksi kiusaajista sai tuomion. Riikka sanoo haluavansa taistella myös kohtalotovereidensa puolesta, eikä siksi aio lopettaa kiusaamisesta puhumista. Juuri siitä hän onkin saanut paljon kiitosta.

”Se on väärin, piste”

Moni Kodin Kuvalehden lukijoista toivoo kiusaamiselle nollatoleranssia.

”Teet juuri niin kuin fiksun aikuisen kuuluukin toimia. Kiusaamiselle nollatoleranssi, joka paikassa. Se on väärin, piste.”

Riikkaa on kiitetty rohkeudesta ja siitä, miten hänen toimintansa voi olla esimerkkinä muillekin.

”Tsemppiä Riikka! Teet järjettömän hienoa kamppailua tuollaista kauheutta vastaan!”

Moni halusi ilmaista tukensa Riikalle ja muillekin kiusatuille.

”Seisomme rinnallasi, nyt ja silloin, jos kiusaaminen jatkuu.”


”Eivätkö osaa hävetä yhtään?”

Riikka julkaisi saamiaan nettikiusaajien viestejä sellaisenaan, kaikessa kauheudessaan. Viestit herättivätkin monet siihen, kuinka rajua nettikiusaaminen voi olla.

Moni Kodin Kuvalehden Facebookissa ja nettisivulla keskusteluun osallistunut piti puistattavana sitä, että jonkun mieleen edes tulee kirjoittaa toisesta ihmisestä jotain noin loukkaavaa.

”Mitä pyörii tuollaisten ihmisten päässä? Eivätkö osaa hävetä yhtään?”

”Ala-arvoisen törkeitä viestejä!”

Hämmästystä herätti myös se, että koulu ei muka voi tehdä mitään asialle, jos kiusaaminen tapahtuu netissä.

”Kenenkään ei pitäisi joutua sietämään tuollaista! Törkeää koulun puolelta, että asiaan ei puututa!”

Sitä Riikkakin ihmettelee: yhteiskunnalla on ongelma, johon pitäisi puuttua.

”Lapsillakin on jo älypuhelimet. Tämä tulee menemään tosi pahaksi, jos kukaan ei tee mitään.”

Tuomion julkaisun jälkeenkin jotkut kiusaajat ovat Riikan mukaan jatkaneet huutelua Facebookin keskusteluryhmissä. Riikan mukaan hänen kiusaajansa eivät tule kommentoimaan julkisia nettijuttuja vaan jakavat omat kommenttinsa suljettuihin Facebook-ryhmiin.

”Niitä tulee edelleen. Kukaan ei uskalla laittaa niitä julkisiin juttuihin, sittenhän kaikki näkisivät heidän laittaneen niitä.”

Riikka ei usko, että kiusaaminen loppuu täysin, mutta jo nyt näkyy muutosta.

”Jotkut Facebook-ryhmissä kommentoivat suositut ihmiset – jotka ovat itse olleet kiusaajiani – ovat myöntäneet, että kyllä tämä meni överiksi. Että nyt meni liian pitkälle. Kun näitä ”kovia kundeja” kuunnellaan, sitten muutkin ajattelevat, että niin meni.”

”En halua tehdä kenellekään samoin”

Moni nettikeskustelija toivoi Riikan kiusaajan tuomion jälkeen, että pilkkaviestien lisäksi jatkossa julkaistaisiin myös kiusaajien nimet. Riikka ei halua lähteä sille tielle.

”Vain siten pystytään katkaisemaan kiusaamiskierre, muutenhan ihmiset hyökkäävät kiusaajan kimppuun. Vaikka minulle on tehty helvetin paskasti, en halua tehdä samoin kenellekään.”

”En toivo hänelle mitään pahaa.”

Kaiken jälkeenkään Riikka ei kanna kaunaa kiusaajalleen, joka sai tuomion.

”Hän on varmasti jo oppinut tästäkin. En toivo hänelle mitään pahaa.”

Kiusaamisesta toivottiin nettikeskustelussa myös kovempia tuomioita. Eräs kommentoija kirjoitti: ”Pitäs muuttaa päiväsakko ehdolliseksi vankeudeksi. Julkistaa tekijä. Ja nostaa korvaukset kattoon. Ehkä sit loppus.”

Riikan mielestä pääasia oli, että nettikiusaaja sai tuomion kunnianloukkauksesta. Tuomio on hänestä selkeä viesti kiusaajille, että toisen haukkuminen netissä voi olla rikos.

Riikka kertoi tarinansa myös Ylen Some Deep Story -sarjassa julkaistussa jaksossa Kaikki vastaan yksi. Voit katsoa jakson tästä linkistä.

Riikka kertoo olevansa hieman ihmeissään palautevyörystä ja siitä, että moni on kertonut itkeneensä vuolaasti katsoessaan ohjelmaa.

”Olen saanut satoja sellaisia viestejä. Itse katsoin ohjelmaa tyynenä. Olen niin tottunut.”

Riikka kertoo iloitsevansa siitä, että tällä hetkellä hänen elämäänsä kuuluu monenlaista hyvää.

”Harrastan jalkapalloa, ja mulla on tosi kiva joukkue. Isona musta tulee liikunnanopettaja. Mulla on tulevaisuus.”

Äiti

Järkyttävää tämä Riikan kokema kiusaaminen. Olen hyvin läheltä nähnyt rankkaa kiusaamista, enkä ole pystynyt auttamaan vaikka kuinka olen yrittänyt. Toivon Riikalle voimia. Sä oot kaunis ja ihana?

  • ylös 12
  • alas 1
Vierailija

Myös niiden vainoaminen pitäisi lopettaa, jotka ovat vainon alla luhistuneet, kuten tukiainen.

Riikan kiusaajat ovat varmaan nuoria, joiden vanhemmilta tukea ei kiusaamiseen tule, koska kiusaaminen lapsellista omalla nimellä huutelua.

Ammattikiusaajat eristävät kohteensa selän takana touhuamalla, levittäen valheita, sabotoiden kohteensa elämää, yhdessä kaltaistensa kanssa.

Pahimmat sosiopaatit eivät näe teoissaan väärää ja kiistävät kaiken tai selittävät vainon uhrin viaksi

Sisältö jatkuu mainoksen alla