Kiusaajat jakoivat netissä Riikasta pilakuvia ja pilkkakirjoituksia.
Kiusaajat jakoivat netissä Riikasta pilakuvia ja pilkkakirjoituksia.

Riikka Korteahon nettikiusaaja tuomittiin käräjäoikeudessa kunnianloukkauksesta sakkoihin. Senkin jälkeen kiusaajat jatkoivat haukkumista.

Nyt riittää. Niin Riikka Korteaho, 19, ajatteli.

Riikkaa oli jo kuukausia kiusattu netissä. Hän toimi moderaattorina Facebookin suljetussa keskusteluryhmässä, jonka kautta kiusaajat olivat ottaneet hänet silmätikukseen. Joka päivä jotkut julkaisivat Riikkaa pilkkaavia kommentteja ja kuvia tai lähettelivät hänelle ilkeitä yksityisviestejä.

Yksi kiusaajista oli erityisen sinnikäs. Kun Riikka pyysi häntä lopettamaan haukkumisen, tämä vastasi vain ilkeilemällä ja julkaisi Riikan viestit muiden nähtäväksi. Julkinen kiusaaminen jatkui pyynnöistä huolimatta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Riikasta tuntui, että kaikki muut keinot oli jo käytetty. Hän päätti tehdä kiusaajastaan rikosilmoituksen ja viedä asian oikeuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Päätös ei helpota pahaa oloani tai poista sitä henkistä kärsimystä, jota olen kokenut.”

Riikkaa kiusannut nainen tuomittiin toukokuun alussa Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa kunnianloukkauksesta 20 päiväsakkoon sekä 1000 euron korvauksiin kunnianloukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

”Toivoin todella paljon, että kiusaaja saa tuomion ja ajattelin, että olisin sen jälkeen ihan huippuiloinen. Totta kai olen iloinen, mutta oloni on todella ristiriitainen. Päätös ei helpota pahaa oloani tai poista sitä henkistä kärsimystä, jota olen kokenut”, Riikka sanoo.

Myös sen Riikka on jo ehtinyt huomata, että kaikkia kiusaajia käräjäoikeuden tuomiokaan ei kiinnosta.

”Kun tieto kiusaajani tuomiosta tuli, jotkut huutelivat netissä, että minä vain nolaan itseni pahemmin”, Riikka kertoo.

Muun muassa tällaisia viestejä kiusaajat kirjoittivat sosiaaliseen mediaan.
Muun muassa tällaisia viestejä kiusaajat kirjoittivat sosiaaliseen mediaan.

Vuosien piina

Riikan kiusaaminen alkoi netissä loppuvuodesta 2016. Kiusaajat haukkuivat Riikan ulkonäköä. Hän sai kuulla olevansa rotta, majava, huora ja vitun ruma ämmä.

Riikkaa on kiusattu haukkumalla myös koulussa, ensimmäisestä luokasta lähtien. Lapsena Riikka ei aina edes tiennyt, mitä kiusaajien sanat tarkoittivat. Nyt hän tiesi.

Kun kiusaajia poistettiin Riikan moderoimasta Facebook-ryhmästä, nämä siirtyivät nimittelemään Riikkaa toisiin ryhmiin. Riikan mukaan sadat ihmiset haukkuivat häntä ja tykkäilivät kiusaajien kommenteista. Jotkut lähettivät Riikalle yksityisviesteissä pyyntöjä tappaa itsensä.

”Kauheaa, että joudun sanomaan näin, mutta onneksi minulla on todella rankka koulukiusaamistausta. Ilman sitä en olisi varmaan kestänyt tätä nettikiusaamista”, Riikka sanoo.

”Kiusaaminen on tehnyt minusta ehkä vähän vainoharhaisen. En uskalla tutustua ihmisiin tai jakaa asioitani uusille ihmisille, koska pelkään, että niitä levitetään eteenpäin.”

Kiusaajat ovat netin kautta löytäneet tiensä myös Riikan muuhun elämään. Netissä Riikan kasvokuvia on levitetty niin laajalle, että moni tunnistaa hänet.

Riikka kertoo, että kiusaajat ovat saattaneet ottaa hänestä ulkona kuvia tai kirjoittaa netissä, että näkivät hänet tekemässä kaupungilla jotain muuta kuin mitä hän oikeasti oli tekemässä.

”Kiusaaminen on tehnyt minusta ehkä vähän vainoharhaisen. Jos joku tuijottaa minua kaupungilla, rupean heti miettimään, ottaako se ihminen minusta kohta kuvan tai tekee jotain muuta.”

”En uskalla tutustua ihmisiin tai jakaa asioitani uusille ihmisille, koska pelkään, että niitä levitetään eteenpäin – kuten lähettämiäni viestejä on levitelty. Tinderissäkin jotkut ovat tykänneet profiilistani vain sen takia, että ovat päässeet lähettämään minulle viestin, kuinka ruma olen tai että ’hei sä olet se ämmä, jota kaikki haukkuu’.”

Mikä saa ihmiset omilla nimillään kirjoittamaan tällaisia viestejä?
Mikä saa ihmiset omilla nimillään kirjoittamaan tällaisia viestejä?

Kiusaaminen ei hiljennä

Koska Riikkaa kiusattiin koulussa koko peruskoulun ajan, hän tietää, että koulukiusaamisessa ja nettikiusaamisessa on erityisesti yksi ero.

”Koulussa kiusaajia ei loppupeleissä ole niin paljon, jos vertaa määrää nettiin. Netissä jutut leviävät nopeasti, ja yhtäkkiä sadat aivan tuntemattomat ihmiset käyvät kimppuun.”

Netissä ei myöskään ole opettajia, jotka voisivat puuttua kiusaamiseen, Riikka muistuttaa.

Tällä hetkellä Riikka käy lukiota, ja osa hänen kiusaajistaan opiskelee samassa lukiossa.

Riikka kertoo, että on yrittänyt ottaa kiusaamisen puheeksi lukion kanssa, mutta vastaukseksi on sanottu, ettei koulu voi tehdä mitään, kun kiusaaminen tapahtuu netissä.

”Puhumiseen tietysti liittyy aina se riski, että kiusaaminen pahenee.”

Riikan mielestä oppilaitokset eivät voi pestä käsiään tapauksissa, joissa luokkakavereiden välinen kiusaaminen tapahtuu netissä.

”Tähän pitäisi tulla joku muutos. Nykyään jo ala-astelaisilla on puhelimet, ja luulen, että kiusaaminen tulee menemään yhä enemmän sitä kohti, että kiusataan netissä. Jonkun minua vaikutusvaltaisemman ihmisen pitäisi ottaa tästä asiasta koppi.”

Riikkakaan ei aio lopettaa kiusaamisesta puhumista. Ei niin kauan kuin siitä on hyötyä muille.

”Saan koko ajan hirveästi kiitosta muilta kiusatuilta. Tulee olo, että puhun muidenkin puolesta ja pystyn auttamaan antamalla vertaistukea. Puhumiseen tietysti liittyy aina se riski, että kiusaaminen pahenee. Kiusaamiseni on kuitenkin niin massiivista, että en välttämättä edes huomaa sitä eroa.”

Vaikka Riikan kiusaajan saama käräjäoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen, Riikka uskoo, että se on silti selkeä viesti kiusaajille: netissä toisen haukkuminen voi olla rikos.

Vierailija

En tiedä lukeeko Riikka kommentteja täältä, mutta ehkä toimitus välittää viestit hänelle. Hienoa Riikka, että uskalsit tehdä rikosilmoituksen. Et nolaa itseäsi yhtään, pikemminkin nämä kiusaajat ovat noloja rassukoita. Toivon sinulle aurinkoisia päiviä, toivottavasti kiusaajat ottavat opikseen.

  • ylös 759
  • alas 27
Vierailija

Kyllä koulu voi puuttua asiaan tekemällä rikosilmoituksen. Ainakin tyttäreni tapauksessa näin tehtiin ja asioihin puututtiin todella nopeasti ja kovin ottein

  • ylös 384
  • alas 32
Sisältö jatkuu mainoksen alla