Tästäkö tiskiharjalla? Sekin käy, mutta älä harjaa liian lujaa.
Tästäkö tiskiharjalla? Sekin käy, mutta älä harjaa liian lujaa.

Kesällä on kiva lompsia mukavissa muovikengissä, mutta piha- ja mökkipuuhissa ne tuppaavat likaantumaan. Marttojen asiantuntija Teija Jerkku kertoo, kuinka Crocsit ja muut muovikengät kannattaa puhdistaa.

1. Käytä mietoa pesuainetta.

Muovipintaiset jalkineet voi pestä käsin haalealla saippuavedellä. Käsitiskiainekin käy.

Hankaavia, valkaisevia ja liottavia pesuaineita kotitalousneuvoja ei suosittelisi, koska materiaali ei välttämättä kestä käsittelyä.

2. Älä hankaa pilalle.

Pehmeä sieni on paras väline muovikenkien pesemiseen. Tiskiharjakin menee, mutta karkeaa harjaa ei kannata käyttää.

Likaa ja tahroja saattaa saada irti myös kaupoissa myytävillä ihmesienillä.

3. Pesukoneesseen omalla vastuulla.

Kenkien valmistajat eivät suosittele konepesua. Kiellon syynä voi olla, että materiaali ei sitä kestä ja pinta voi kärsiä. Siksi Teija Jerkkukaan ei uskalla suositella muovikenkien pesemistä pyykki- tai tiskikoneessa. Omalla vastuulla voi halutessaan kokeilla.

Huuhteluainetta ei tarvita ja linkouksen voi jättää kokonaan väliin.

Jos kengät laittaa pyykkikoneeseen, kannattaa laittaa joukkoon muutakin pyykkiä kuten pyyhkeitä, jotta kengät eivät kolise niin paljon. Huuhteluainetta ei tarvita. Linkouskierroksia on hyvä vähentää tai jättää linkous kokonaan väliin.

+ Hyvä syy pesupuuhiin: kengät kestävät pidempään

Vaikka muovikengät olisivat vain rennossa mökkikäytössä eivätkä koskaan pääsisi paraatipaikalle, rönttökenkienkin pesemiseen on hyvä syy: pesu pidentää niiden käyttöikää. Pienellä vaivalla voi siis säästää rahaa, kun samat kengät käyvät vuodesta toiseen vaikkapa pihakenkinä.

Pinttynyttä likaa on vaikeampi saada irti.

Jos muovikenkiä ei koskaan pese ja lika ehtii niihin pinttyä, ne voivat myös alkaa haista. Pinttynyttä likaa on lisäksi aina vaikeampi saada irti.

Hellää hoitoa kengilleen antava voi käyttää niihin hoitoaineita, jotka lisäävät kengän kiiltoa ja parantavat joustavuutta. Käyttöohjeista riippuen hoitoaine jätetään yleensä kengän pinnalle toisin kuin pesuaine, joka pestään pois. Muovikengille sopivia hoitoaineita ovat esimerkiksi kuminhoitoaine ja silikoniöljy. Käsitelty pinta hylkii myös paremmin likaa.

Kesä jättää jälkensä.
Kesä jättää jälkensä.

Kesällä tulee sotkua. Vaatteisiin tarttuu ruohoa, suklaajäätelöä, aurinkorasvaa ja vaikka mitä. Marttojen ohjeilla annat tahroille kyytiä. Kahdella täsmäaseella pötkii jo pitkälle: käsitiskiaineella ja sappisaippualla!

Tahrojen poistossa pätee yksi neuvo ylitse muiden: puhdista tahra aina mahdollisimman tuoreena, silloin onnistumisen mahdollisuus on suurin.

”Jos et ehdi puhdistaa tahraa heti, pidä huolta että likaantunut kohta pysyy kosteana. Liota vaatetta tarpeen mukaan vaikka yön yli”, neuvoo toiminnanjohtaja Marja Kuuteri Pirkanmaan Martoista.

”Tahranpoistoaineelle on hyvä antaa vaikutusaikaa, mutta kuivahtaneena tahran pinnalle sen teho on mennyttä.  Lopuksi aina pese vaate pesukoneessa pyykinpesuaineella tekstiilin pesuohjeen mukaisesti.”

Puhdista tahra mielellään heti ja kokonaan.

Marja Kuuterin mukaan olisi hyvä saada tahra kerralla poistettua.

”Jos hankaat sitä useilla eri aineilla voi käydä niin, että lika vain kiinnittyy tiukasti vaatteen kuituihin. Samoin käy tahranpoistoaineille.”

Tahranpoistoaineet ovat kehittyneet entistä tehokkaammiksi ja monipuolisimmiksi. Esimerkiksi huonekalujen päällysteisiin ilmaantuneita suttuja voi puhdistaa roll-on-tyyppisillä tahranpoistajilla.

Tavallinen käsitiskiaine tepsii ensiapuna useisiin tahroihin. Myös vanha kunnon sappisaippua, etenkin nestemäisenä, on joka kodin perustuote tahravahinkojen varalta. Muistathan, että voimakkaasti emäksinen sappisaippua ei sovi villan eikä silkin puhdistamiseen.

Joskus tahrat ovat ylivoimaisia. Sellaisia ovat esimerkiksi vanhoihin urheilupaitoihin piintyneet hikijäljet. 

”Pitää hyväksyä se, että vaatteilla on käyttöikänsä.”

Näin puhdistat tavalliset kesätahrat:

Mustikka: Lähtee tuoreena jopa astianpesuaineella ja kuumalla vedellä. Käsitiskiaine kannattaa huuhdella hyvin ennen pesukoneeseen laittamista, sillä se vaahtoaa runsaasti. Jos tahra on jo kuivahtunut, tahranpoistoaine yleensä tepsii. Älä hankaa, tahra voi levitä.

Ruoho: Ruohotahrat, varsinkin kuivuneet, ovat vaikeita. Käsittele tahra ensin sappisaippualla tai tahranpoistoaineella ja pese sitten entsyymipitoisella pyykinpesuaineella. Jos tahra ei irtoa, voit varovasti kokeilla puhdistaa sitä liuottimella kuten Sinolilla.

Vesimeloni: Käsittele tahranpoistoaineella ja pese sitten pesukoneessa ohjeen mukaan. Yleensä toimii.

Aurinkorasva: Rasvatahraan tepsii tahranpoistoaine ja pesu mahdollisimman kuumalla vedellä. Aurinkovoide tahrii usein pyyhkeet, ne kestävät onneksi hyvin kuumalla pesua.

Suklaajäätelö: Käsitiskiaine tai tahranpoistoaine ja pesu kuumassa vedessä auttavat tähänkin. Vaikka kangas ei kestäisi kuumaa, kannattaa kokeilla sitä silti. Tahrainen vaate on pilalla muutenkin, joten riski ei ole suuri.

Paras tapa suojautua roiskeilta ruuanlaitossa on esiliina!

Marinadikastike: Rasvatahraan voi ensiavuksi käyttää käsitiskiainetta. Jos kangas kestää, pese vaate 90 asteen lämpötilassa. Vinkki: Grillipuuhissa ja ruuanlaitossa yleensä paras tapa suojautua roiskeilta on esiliina!

Saippuakuplatahrat: Väriaineiden takia voi istua tiukassa, mutta tahranpoistoaine ja pesukonepesu pesuohjeen mukaan usein tepsivät.

Noki: Noessakin on rasvaa. Sappisaippua ja kuuma vesi ovat hyvä yhdistelmä nokitahrojen poistoon.

Linnunkakka: Värjää vaatteen inhottavasti.  Puhdasta tulee usein sappisaippualla ja kuumalla vedellä. Liotus etikkavedessä voi auttaa. Sopiva sekoitussuhde on litra vettä ja 2 desiä etikkaa.

Hiki: Kainaloiden hikitahrat istuvat tiukassa, varsinkin, jos olet kiinnittänyt ne kiinni kankaaseen silittämällä. Hikitahrat ja myös pinttynyt hienhaju lähtevät etikalla. Sekoita puoli desiä etikkaa viiteen litraan vettä ja liota vaatetta puolisen tuntia. Pese sitten normaalisti. Myös ruokasooda voi toimia: sivele vedestä ja soodasta sekoitettu tahna tahran päälle ja anna vaikuttaa. Huuhtele ja pese pesukoneessa.

Valkoisen paidan voi valkaista kloriitilla, jos kangas kestää. Puuvilla ja pellava kestävät hyvin, elastaani ei, ainakaan laimentamatta.

Oksennus: Huuhtele tahra heti. Yleensä se lähtee sen jälkeen tavallisessa pesussa. Oksennuksen haju kaikkoaa, kun laitat pesuainekoteloon etikkaa huuhteluaineen tapaan.

Maitokahvi: Rasvapohjaiseen tahraan puree tuoreeltaan käsitiskiaine ja kuuma vesi. Kuivahtaneeseen käytä tahranpoistoainetta ja pese kuten tavallisesti. 

Hammastahna: Varsinkin valkaisevien hammastahnojen sinertäväpohjaiset väriaineet tekevät hammastahnatahroista hankalia. Turha yrittää pyyhkiä pyyhkeenkulmalla, pesukoneeseen vaan heti koko vaate.

Meikkivoide ja itseruskettava voide: Tahra imeytyy kankaan kuitujen väliin ja jämähtää sinne. Yritä tahranpoistoaineella tai sappisaippualla ja pesulla. Varaudu sanomaan tahrapaidallesi hyvästit. 

Kaikkia konsteja kannattaa kokeilla, jos flunssa valvottaa.
Kaikkia konsteja kannattaa kokeilla, jos flunssa valvottaa.

Viekö kesäflunssa yöunesi? Halpa ja helppo konsti voi auttaa yskään ja kutisevaan kurkkuun – se on testattu jo monessa polvessa.

Köh köh! Köh köh! Ja kerran vielä: köh köh!

Kuulostaako tutulta?

Yskä ja kurkun kutina piinaavat välillä niin pahasti, ettei yskimiseltä saa yölläkään nukuttua. Edes yskänlääke ei aina auta.

Mutta ihanaa! On konsti, joka auttaa.

Sen kertoi jo lapsuudessani äitini, joka neuvoi sen koko perheelle ja hyvällä menestyksellä. Muistaakseni äitini oli puolestaan oppinut konstin omalta äidiltään.

Ihme tapahtuu: kutina lakkaa! Nukut kuin murmeli.

Näin helppo se on: Ota astiankuivauspyyhe – älä siis käytä paksua froteista vaan mieluummin ohuempaa pyyhettä. Kastele se vesihanan alla läpimäräksi kylmällä vedellä. Kierrä pyyhkeestä vedet pois niin, ettei se valu vettä.

Sen jälkeen asettele pyyhe kaulallesi. Pyyhkeen ei tarvitse ulottua niskan taakse solmuun asti.

Sitten vain nukkumaan, ja ihme tapahtuu: kutina lakkaa! Nukut kuin murmeli. Kokemusta on!

”Hoivan tunteella on hirvittävän iso merkitys”

Mutta mistä konstin teho johtuu? Tekee mieli selvittää, joten soitan ekspertille. Kurkkukivun ja flunssien kanssa tekee työtä lääkärikeskus Mehiläisessä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti Ulla Södervall. Hän kuulee konstista ensimmäistä kertaa.

”Ei tule mieleen, että tällaisesta avusta olisi mitään lääketieteellistä näyttöä. Jos olisi tukirangan vaivoja, silloin kyllä lämmin tai kylmä voi auttaa, jos sitä pidetään paikallaan pidemmän aikaa.”

Södervall arvelee, että kyseessä voi olla myös plasebovaikutus, joka liittyy lämpimiin tunteisiin.

”Äidin opettamaan neuvoon on ehkä liittynyt hoivan tunne, jolla on hirvittävän iso merkitys.”

Avannossakin verisuonet supistuvat. Tulehdusta voidaan vähentää kylmällä.

Mutta hetkinen: pitkään yskinyt kollegakin kokeili juuri niksiä, ja hänenkin köhänsä rauhoittui. Eikä ollut äitiä konstia kertomassa.

Södervall jää miettimään. Tulehdusreaktiota ainakin lihaksista voidaan saada kylmällä taltutettua.

”Onhan esimerkiksi avannossa käymisellä valtavasti vaikutuksia: kylmässä verisuonet supistuvat, ja sen jälkeen ne taas oikein avautuvat. Happi kiertää ja kaikki lähtee liikkeelle. Sikäli ainakin tulehdusta voidaan kylmällä vähentää.”

”Ei siitä mitään haittaakaan voi olla!”

Konstia kokeillut kollega puolestaan mietti, että kyse voisi olla kosteuden eikä kylmän vaikutuksesta: mitä jos rätti toimiikin niin kuin höyryhengitys, pikkuhiljaa kosteutta vapauttaen?

Södervall ei lämpene selitykselle: rätistä ei hänestä pääse nousemaan höyryä juurikaan. Hän miettii, että kyse voisi olla myös hermostosta, johon nenän tukkoisuus voi jollain lailla vaikuttaa. Tutkimusta tarvittasiiin kuitenkin lisää ennen kuin Ulla Södervall lähtisi märän rätin puolestapuhujaksi.

”Mutta jos se auttaa, eihän siitä mitään haittaakaan voi olla!”

Kesäflunssasta kärsivälle Södervall ehdottaa ennemmin tutumpia apukeinoja: juo riittävästi, helpota tukaluutta kipulääkkeillä ja lepää.

”Viruksen aiheuttamaa flunssaa ei voi varsinaisesti lyhentää. Mutta tablettina tai suihkeena käytetty sinkkiasetaatti saattaa lyhentää sen kestoa ja helpottaa oireita.”