Tutkijan kuvailemassa maailmassa koulukiusaamisen voi välttää pukeutumalla tietyllä tavalla. Tärkeää on siis valita oikeanlaiset vaatteet. Onko todella näin, pohtii toimituspäällikkö Mari Markkanen.
Tutkijan kuvailemassa maailmassa koulukiusaamisen voi välttää pukeutumalla tietyllä tavalla. Tärkeää on siis valita oikeanlaiset vaatteet. Onko todella näin, pohtii toimituspäällikkö Mari Markkanen.

Tutkija antoi nuorille pukeutumisohjeen, jolla välttää kiusatuksi tuleminen. Hänen kuvaamansa maailma on varmasti totta, mutta pitääkö siihen vain alistua?

Aamuradiossa puhuttiin koulukiusaamisesta, vääränlaisista vaatteista.

Äänessä oli kauppatieteiden tohtori Samil Aledin, joka on tutkinut nuorten ja brändien suhdetta. Siitä suhteesta tutkija antoi hyvin yksioikoisen kuvan: nuoren on sulauduttava massaan, joukosta ei saa erottua, jos ei halua tulla kiusatuksi.

Haastattelusta jäi omituinen olo. Aledin kuvasi siinä julman maailman. Samasta kertoo Pelastakaa Lapset ry:n tuore kysely, jonka mukaan peräti 70 prosenttia vähävaraisten perheiden lapsista on kokenut kiusaamista. Kiusaajat tunnistavat köyhyyden juuri vaatteista ja tavaroista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valju olo jäi siitä, että tohtori Aledin esitti tällaisen maailman realiteettina, jota vastaan ei kannata taistella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niille vanhemmille, joilla ei ole rahaa ostaa lapsilleen kalliita merkkivaatteita, tutkija antoi selkeän ohjeen:

”Tärkeää on välttää niitä merkkejä, joita ei pitäisi lapsella olla teinien mielestä. Eli juuri nämä markettimerkit.”

Ja sama neuvo vielä lapsille:

”Pysyy sellaisena neutraalina, niin todennäköisyys, että joudut kiusaamisen kohteeksi on selkeästi pienempi.”

Aledin on puhunut asiasta laajemminkin Ylen haastattelussa, jonka mukaan ”pukeutumisessa ääripäiden välttäminen on nuorelle turvallinen tie”.

Turvallisia vaatemerkkejä ovat kuulemma H&M, Nike, Puma ja Adidas.

”Ne ovat turvallisia, koska et erotu suuntaan etkä toiseen.”

Sulaudu siis massaan. Älä erotu. Hyväksy muiden mielivalta. Yritä miellyttää heitä. Osta hyväksyntä.

Eräs Aledinin jututtama 14-vuotias tyttö kertoo, että hänellä on koulussa kavereita silloin, kun hänellä on merkkilaukku, mutta jos hänellä on merkittömät vaatteet, häntä ei vaivauduta edes moikkaamaan.

Eiväthän tuollaiset ole kavereita, vaan typeriä hännystelijöitä! Sitä tutkija ei kuitenkaan sanonut.

Tietenkin jotkut harvinaisen kypsät teinit voivat hänen mielestään ”pitää päänsä (ja markettivaatteensa) ja ottaa kaiken kiusaamisen vastaan”.

”Mutta on se aika kova tie.”

Sulaudu siis massaan. Älä erotu. Hyväksy muiden mielivalta. Yritä miellyttää heitä. Osta hyväksyntä.

Näinkö todella?

Tohtorihan tuli myös sanoneeksi: Oma vikasi, jos sinua kiusataan. Mitäs laitoit tyhmät markettivaatteet!

Aika kovalta tieltä tuntuu tämäkin tie. Eikö sitä vastaan tosiaankin kannata taistella? Miten?

.

Täytyy sanoa, että olivat "bränditutkijan" mielipiteet niin luokattomia, että noin miedoilla vasta-argumenteilla ei ehkäpä olisi edes kannattanut julkaista tuollaista roskaa. Ulkosuomalaisena en voi uskoa, että Suomi on nykyisin niin pinnallinen maa, että tuollaisia mielipiteitä kukaan edes kehtaa ääneen sanoa. Jollei mitään muuta ole kuin merkit, niin syvällä rämmitään!

  • ylös 33
  • alas 11
Mummi vaan

Vai pitäisikö olla "kouluasut"? Samantyyppiset colleget, farkut tms. ettei erotu joukosta? En tiedä, mutta ihmetyttää, mitä enemmän kiusaamisesta puhutaan ja sitä tutkitaan, niin sehän vaan tuntuu lisääntyvän ja muuttuvan pahemmaksi! Aikuiset ovat keinottomia!

  • ylös 19
  • alas 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla