"Hevosta ei voi syyttää esimerkiksi ontumisen näyttelemisestä", sanoo eläintutkija Nora Schuurman.
"Hevosta ei voi syyttää esimerkiksi ontumisen näyttelemisestä", sanoo eläintutkija Nora Schuurman.

SUORAT SANAT. Lemmikki ei vaadi luomuruokaa eikä muotivaatteita. Vaikka eläin ei ymmärräkään sanoja, ystävällinen suhtautuminen on sillekin tärkeää, muistuttaa eläintutkimuksen dosentti Nora Schuurman.

Söpö koira voi olla sairas.

Aiemmin eläinten hellimistä saatettiin paheksua. Erityisesti kissoihin suhtauduttiin väheksyvästi.

Nykyisin saamme osoittaa hellyyttä eläintä kohtaan. Esimerkiksi lemmikin kuoleman aiheuttamasta surusta voi puhua ilman ihmettelyä.

Läheinen suhde aiheuttaa sen, että alamme inhimillistää lemmikkejä. Se ei ole poikkeuksetta huono juttu, sillä sen ansiosta pidämme lemmikeistä hyvää huolta: steriloimme ja rokotamme. Lemmikin asema on nykyään paljon entistä parempi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jalostus on räikein esimerkki eläimen inhimillistämisestä.

Joskus inhimillistäminen menee kuitenkin yli. Räikein esimerkki siitä on jalostus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pyrimme muokkaamaan koiria ja kissoja ihmisille mieluisammiksi ja vaadimme niiden ulkonäöltä vauvamaista söpöyttä. Olemme jalostaneet lyhytkuonoisia koiria, jotka kärsivät hengitysvaikeuksista.

Kieltään ulkona pitävä koira voi näyttää herttaiselta, mutta läähättäminen saattaa olla sille ainoa selviytymiskeino. Myös kissojen vastaavanlainen jalostus on lisääntynyt.

Vaikka jalostuksen epäkohdista puhutaan, ylijalostettuja rotuja hankitaan yhä. Ongelmien valvonta ei toimi riittävän hyvin.

Kontiolahdella asuva eläintutkija kertoo höpöttävänsä lemmikeilleen kuten lapinkoiralleen joka päivä. "Ne eivät ymmärrä sanoja, mutta ei sillä ole väliä."
Kontiolahdella asuva eläintutkija kertoo höpöttävänsä lemmikeilleen kuten lapinkoiralleen joka päivä. "Ne eivät ymmärrä sanoja, mutta ei sillä ole väliä."

Erota eläimen ja ihmisen tarpeet.

Inhimillistämisen motiivi on usein hyvää tarkoittava: haluamme tulkata lemmikkimme käytöstä ja sanoittaa sen tunteita.

Ystävällinen puhe ja rapsuttelu on tärkeää eläimelle.

Itse inhimillistän lemmikkejäni päivittäin höpöttämällä niille, osin huumorilla ja osin vain kommunikoidakseni. Ne eivät ymmärrä sanoja, mutta sillä ei ole väliä. Tärkeää on ystävällinen puhe ja rapsuttelu.

Joskus sekoitamme eläinten ja ihmisten maailman. Näin käy esimerkiksi silloin, kun hevosta syytetään ontumisen näyttelemisestä ja sanotaan, että sillä on huono työ­moraali. Eläin ei ymmärrä ihmisten maailman arvosidonnaisia käsitteitä.

Lemmikki ei välitä muotivillityksistä.

Kulutustottumuksemme heijastuvat lemmikkeihin. Trendikkäät luomu ja lähiruoka kiinnostavat myös eläinten ruuassa. Korostamme yksilöllisyyttä: etsimme ratkaisuja, jotka sopivat juuri minun lemmikilleni. Yhä useammalla on varaa tällaiseen.

Koira ei kaipaa meikkiä.

Kiinnitän joskus huomioni pitkäkarvaisiin koiriin, jotka on sullottu hankalasti talvivaatteisiin. Se on turhaa. Lämpimistä maista tulleiden rotujen vaatettaminen taas voi olla sääolosuhteissamme välttämätöntä.

Kammottavin ylilyönti, johon olen törmännyt, on koirien värjääminen. Koira ei kaipaa meikkiä. Kilpavarustelu on turhaa.

Vapaus on lemmikin luksusta.

Terveen eläimen tarpeiden tyydyttäminen ei vaadi kummia. Lemmikin kanssa on tarkoitus rentoutua, ei stressata.

Ihmisen ja eläimen mieltymykset kohtaavat, kun lähdet lenkille aurinkoiseen luontoon. Luultavasti lemmikkisikin haluaisi olla siellä.

Koirien ja kissojen olisi tärkeä päästä ulkoilemaan vapaina mutta turvallisesti. Lemmikki ei nauti liian valvotusta elämästä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 5/2018.

Nora Schuurman

50-vuotias eläintutkimuksen dosentti asuu miehensä ja lapsensa kanssa Kontiolahdella. Lapinkoiran, hevosen ja kahden ponin omistaja on koukussa saksanpähkinöihin.

Jaakko

Ai ei ymmärrä sanoja? Ja minusta "inhimillistäminen" ja ns. "ylihyvä hoito" eivät ole mikään ongelma vaan päinvastoin kannattaisi keskittyä puhumaan eläinten huonosta kohtelusta, jota ilmenee aivan liian paljon.

  • ylös 10
  • alas 4
Eläinten ystävä

Kyllä syötän koiralleni luomuruokaa,koska en halua tukea lihan tehotuotantoa!

  • ylös 9
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla