Kotimme on täynnä kemikaaleja, ja niitä on paljon myös lastenhuoneissa. "Kun vähentää lelujen määrää, myös kemikaalikuorma kevenee", sanoo Joutsenmerkin kemikaaliasiantuntija Terhi Uusitalo.

Kemikaaleja on kaikkialla.

Altistumme haitallisille kemikaaleille joka päivä ja joka paikassa. Siksi on tärkeää pohtia, miten voimme vähentää kemikaalikuormaa arjessa.

Haitalliset kemikaalit vaikuttavat terveyteemme monin tavoin: pienimillään vaikutukset voivat olla esimerkiksi ihoärsytystä. Pahimmillaan kemikaalit voivat häiritä hormonitoimintaa, aiheuttaa syöpää tai muuttaa perimäämme niin, että siitä aiheutuu mutaatioita seuraavissa sukupolvissa.

Mieti, onko kaikki kodin elektroniikka sinulle tarpeellista. Elektroniikkalaitteista vapautuu huoneilmaan palonsuoja-aineita, jotka ovat hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisesti pienet lapset ja lemmikit altistuvat huonepölyn kautta kemikaaleille. Kissoista on löydetty huomattavia kemikaalipitoisuuksia, sillä kissat nuolevat huonepölyä turkistaan. Lapset taas leikkivät lattiatasossa. Imuri on lapsi- ja eläinperheessä paras kaveri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanha kännykkä ei ole lelu.

Muoviastioissa on kätevä säilyttää ruokia jääkaapissa, mutta niitä ei kannata laittaa mikroon. Muovissa on lisäaineita, joista vapautuu lämmetessä kemikaaleja. On turvallisempaa lämmittää ruoka posliiniastiassa.

Uusissa vaatteissa puolestaan on homeenesto- ja pintakäsittelyaineita, jotka voivat ärsyttää ihoa. Siksi uudet vaatteet kannattaa aina pestä ennen käyttöä.

Ei ole merkitystä, onko aine luonnosta vai laboratoriosta, kunhan se on turvallinen.

Luomumerkki ruuassa ja tekstiileissä takaa sen, että niissä on vähemmän haitallisia aineita. Myös Joutsenmerkkiä kannattaa suosia. Joutsenmerkin saaneissa tuotteissa on mahdollisimman vähän ylimääräisiä kemikaaleja.

Varsinaisia kodin kemikaalipesiä ovat lastenhuoneet. Lelujen määrää vähentämällä myös kemikaalikuorma kevenee.

Ole varovainen etenkin vanhojen lelujen kanssa, niin ihania kuin ne ovatkin. 1970–1980-luvuilla ei ollut samanlaisia asetuksia leluille kuin nykyisin. Vanhoista barbeista ja My Little Ponyista on löytynyt tutkimuksissa paljon kemikaaleja. Myöskään vanhat kännykät eivät sovi lasten leluiksi. Niissä on monia aineita, joita nykyinen leluasetus ei hyväksyisi.

Turvallisuus on tärkeintä.

Kosmetiikkaa koskevat EU-säädökset ovat puutteellisia. Arkiset tuotteet voivat sisältää vähän mitä sattuu. Esimerkiksi aurinkovoiteiden UV-filtterit ovat usein aineita, jotka häiritsevät hormonitoimintaa.

Itse vältän kosmetiikan käyttöä enkä käytä esimerkiksi suihkusaippuaa rutiininomaisesti.

Tavalliselta kuluttajalta saattaa mennä meikkihyllyllä sormi suuhun. Luonnonkosmetiikka on usein monella tapaa hyvä valinta, mutta moni voi herkistyä tuotteissa käytettäville kasviuutteille eivätkä luonnonaineetkaan ole haitattomia ympäristössä.

Kemistinä ajattelen, että ei ole merkitystä, onko aine peräisin luonnosta vai laboratoriosta, kunhan se on turvallinen ihmiselle ja ympäristölle.

 

 

T_

En lähtisi yleistämään kaikkia muoviastioita mikrokielteisiksi, kun varta vasten tehtyjä, turvallisia tuotteita valmistetaan myös. Ruokaa voi myös tehdä mikrossa, ei vain lämmittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla