Anette Palssa, 39, on laillistettu ravitsemusterapeutti, joka miettii hyvinvointia kokonaisuutena ja helpottaa siksi arkea einespinaattiletuilla.
Anette Palssa, 39, on laillistettu ravitsemusterapeutti, joka miettii hyvinvointia kokonaisuutena ja helpottaa siksi arkea einespinaattiletuilla.

Lopeta laihdutuskuuri, ellet aio jatkaa sitä loppuelämääsi, kehottaa ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

ATERIA KERTOO SINUSTA.

Syöminen kertoo arvoistamme enemmän kuin koskaan. Ihminen on sitä mitä hän syö. Joku ei syö uhanalaista tonnikalaa, joku haluaa aina luomua, joku taas ei tahdo maksaa luomusta, mutta ostaa 50 000 euron auton.

Ruokahifistelijöiden lisäksi on ruokahyviksiä. Kaverit eivät laita viherpirtelöiden kuvia Facebookiin siksi, että pirtelöt olisivat niin valtavan hyviä, vaan koska haluavat kertoa itsestään jotakin hyvää.

Työpaikkaravintoloissa syödään tutkitusti paljon terveellisemmin kuin kotona. Tarjolla on terveellistä ruokaa, mutta sekin vaikuttaa, että työkaverit näkevät. Tulee valittua kasvispihvit, vaikka tekisi mieli oskarinleikettä.

SYÖ HYVÄ IHMINEN EINEKSIÄ!

Kun joku sanoo, että heidän perheessään ei syödä eineksiä, tekisi mieli kysyä, miksi. Syökää ihmeessä, meillä ainakin syödään! Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta einesten syöminen silloin tällöin on herttaisen yhdentekevää.

Kokonaisuuden kannalta einekset sen sijaan voivat olla hyvin suositeltavia. Ne helpottavat arkea ja edistävät siinä samalla monen äidin mielenterveyttä. Einesten lisäksi myös mikroaaltouuni on suotta huonon syömisen symboli.

Kun kaataa hunajamarinoidut broilerisuikaleet paistinpannulle ja purkista kastiketta päälle, ei tee kotiruokaa yhtään enempää kuin jos lämmittäisi mikrossa einesmakaronilaatikkoa, päinvastoin – valitsisin sen makaronilaatikon ja mikron. Ja joka tapauksessa kasviksia mukaan.

LAIHDUTTAMINEN LIHOTTAA.

Laihdutuskuurit johtavat lihomiseen. Joka laihdutuskuurin jälkeen valtaosa ihmisistä painaa vähän enemmän kuin ennen laihduttamista ja lähtöpainossa pysyminen on entistä vaikeampaa.

Kaalisoppadieetit, ravintopussiateriat ja muut laihdutuskuurit eivät ole hyvä lähtölaukaus kevyempään elämään. Ne lamaannuttavat aineenvaihdunnan niin, että ihminen lihoo entistä herkemmin.

Jos laihduttaessa tuntuu, että et pysty jatkamaan samoin loppuelämääsi, laihdutuskuuri kannattaa lopettaa ja strategia miettiä uusiksi.

VAARA VAANII VYÖTÄRÖLLÄ.

Kiloista pitäisi puhua vähemmän ja senteistä enemmän. Päärynävartaloisilla on onnea: takapuoliläski on pysyvää, mutta lähinnä esteettinen haitta.

Vyötärölihavuus on terveydelle vaarallista, koska se häiritsee sisäelinten toimintaa. Vyötärölihavuuden löysemmät rajat ovat naisilla 90 senttiä ja miehillä 100 senttiä, tiukemmat rajat 80 ja 92 senttiä.

Itse olen ikuinen painoni ja senttieni vartioija. Pidän salaatti- tai keittopäiviä, koska en ole valmis kiristämään syömistäni jatkuvasti ja tarkkailemaan jokaista suupalaa. Painonhallinta on eri asia kuin laihduttaminen.

HYLJEKIN ON RANTAKUNNOSSA.

Muutokset onnistuvat paremmin, kun pitää itsestään. Itseinho ei painonhallinnassa auta. Ruma valokuva itsestä jääkaapin ovessa ei siis toimi, joten laita siihen ennemmin kuva, joka tuo hyvää mieltä.

Ylipaino vaikuttaa moneen asiaan, kuten sosiaalisiin suhteisiin, arvostukseen ja jopa palkkaan. Tämä johtuu kuitenkin osittain siitä, että ylipainoisella on huono itsetunto ja surkea olo, ja se näkyy.

Ulkonäön tai muiden mielipiteiden ei pitäisi antaa rajoittaa elämää. Hyljekin on rantakunnossa. Elämänmuutosta odotellessa kannattaa nauttia elämästä.

 

Onko omissa ruokatavoissasi jokin pielessä, Anette?

”Olen kohtuullinen melkein kaikessa: syön terveellisesti mutta en nipota, herkuttelen mutta en ahmi. Ruuan hankkimisen määrä vain on välillä kohtuuton, jääkaappeihin hukkuu ja unohtuu tavaraa. Ruokaa menee ihan liikaa roskiin, se hävettää. Pyrin vähentämään hävikkiä.”

Vierailija

Olet sitä mitä syöt

Vietin kaksi kokonaista päivää ruokakaupassa ihmisille vinkkejä antaen, mutta siinä samalla sivusta seuraten, millä ostoskärryt täyttyvät. Valitettavan monella ne täyttyivät eineksistä ja muusta valmisruuasta. Kokonaisuutta ei yksi eines pilaa, mutta kun se kokonaisuus tuntuu olevan enemmän tai vähemmän einestä. Moni haluaisi syödä terveellisemmin, muttei tiedä mitä esimerkiksi kasviksista voi valmistaa. Eineksiä kyllä osataan ostaa ilman opettamista ja lisäkehotuksiakin. Tuija Kauppinen /...
Lue kommentti
Iida Mäkikallio, 25, työskentelee tunnetaito- ja vuorovaikutus­valmentajana. Hän opiskelee psykologiaa ja kouluttaa Filosofian Akatemia -yrityksessä. Iida ohjaa flow-joogaa ja harrastaa tanssia ja luonnonvesissä uimista.
Iida Mäkikallio, 25, työskentelee tunnetaito- ja vuorovaikutus­valmentajana. Hän opiskelee psykologiaa ja kouluttaa Filosofian Akatemia -yrityksessä. Iida ohjaa flow-joogaa ja harrastaa tanssia ja luonnonvesissä uimista.

Osaatko lohduttaa oikein? Ystävää tarvitaan kanssakulkijaksi, ei ongelman ratkaisijaksi.

Siedä epämukavuutta.

Toista lohduttaessa joutuu haavoittuvaan asemaan. Lohduttajan on etsittävä itsestään se paikka, jossa tuntee, miltä toisesta tuntuu. Jos omat hankalat tunteet ovat vaikeita kohdata, lohduttamisen voi kokea kiusallisena.

Parasta kuitenkin olisi, jos pystyisi vain sietämään toisen kipua.

Silloin lohduttaja voi haluta kääntää puheen iloisiin asioihin, ratkaista ongelman tai etsiä sille syyllisen. Parasta kuitenkin olisi, jos pystyisi vain sietämään toisen kipua. Riittää, että on paikalla ja ilmaisee toiselle, ettei hän ole yksin.

Pidä valokeila ystävässä.

Kun tarkoitamme lohduttaa, päädymme joskus kertomaan vielä kauheamman jutun tyyliin ”ei tuo vielä mitään, kun minulle kävi näin”. Jos puhut enemmän kuin lohdutusta kaipaava ystäväsi, tilanne on todennäköisesti mennyt vinksalleen. Valokeila on kääntynyt sinuun.

Joskus käy myös niin, ettei ystävän ongelma tunnu itsestä kovin vakavalta. Silloin lohduttaja saattaa pyrkiä luomaan perspektiiviä ja muistuttaa, että surevalla on kuitenkin terveytensä, työnsä tai parisuhteensa.

Ystävän kokemus voi olla erilainen kuin sinun kokemuksesi.

Niin ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä silloin toisesta voi tuntua, ettei kukaan ymmärrä hänen kipuaan.

Avain empaattiseen kohtaamiseen on ymmärtää toista hänen kokemuksensa kautta. Se voi olla erilainen kuin sinun kokemuksesi.

Et ole vastuussa olon paranemisesta.

Moni kokee epäonnistuneensa, jos ei osaa antaa neuvoja, jotka helpottaisivat apua kaipaavan oloa. Kukaan ei kuitenkaan ole vastuussa siitä, että toiselle tulee parempi mieli.

Lohduttaja on erillinen ihminen.

Tärkeintä on kulkea toisen rinnalla, jotta tämä uskaltaa tuntea ja olla kokemustensa keskellä. Lohduttaja on tilanteessa erillinen ihminen.

Mahdollisesti voit auttaa käytännön ­asioissa, mutta vasta, kun toisen tunne on kokonaan kuultu – kenties vasta seuraavana päivänä. Silloin voit kysyä vaikka näin: ”Haluaisitko, että mietitään yhdessä eri vaihtoehtoja?”

Älä vähättele ystävän mokia.

Joskus ystävä kaipaa apua häpeässään. Jos ystävä kertoo häpeävänsä jotain, mitä hän on vaikkapa möläyttänyt työkaverilleen, mitä teet? Väitätkö, että eihän tuo niin paha ollut? Sanotko niin, vaikka ystävä olisikin sanonut jotain todella satuttavaa?

Kaikki voivat epäonnistua ja tehdä tyhmiä asioita.

Vähättelyn sijaan olisi parempi todeta, että hitsi vieköön, nyt tuntuu varmasti pahalta, koska tuo ei kyllä mennyt nappiin.

Kaikki voivat epäonnistua ja tehdä tyhmiä asioita. Jos lohdutat vähättelemällä mokaa, ystäväsi saattaa esimerkiksi jättää pyytämättä anteeksi, vaikka olisi syytä.

Aina ei pidä halata.

Moni lohduttaja miettii, pitäisikö halata.

Jotkut eivät halua fyysistä kontaktia tunnekokemuksen keskellä. Toiset taas ehdottomasti tarvitsevat kosketusta ja paijaamista.

Yrityksen ja erehdyksen kautta voi oppia aistimaan, milloin on kosketuksen aika. Aina voi myös kysyä, saako halata.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 16/18.

Aikuiset haluavat lapsista nopeasti isoja, osaavia ja menestyviä, Liisa Lohilahti sanoo.
Aikuiset haluavat lapsista nopeasti isoja, osaavia ja menestyviä, Liisa Lohilahti sanoo.

Lapsuutta ei arvosteta, vaikka se on elämän tärkein vaihe, sanoo opettaja ja päiväkodin johtaja Liisa Lohilahti.

Lapsi on viisas.

Pienen lapsen kyky katsoa maailmaa on viehättävä. Pienissä ihmisissä elää viisaus! He eivät vain kykene vielä sanoittamaan havaintojaan, joten me aikuiset tulkitsemme heitä siksi usein väärin.

Luulemme, ettei lapsilla ole taitoa analysoida maailmaa. Siinä me aikuiset astumme harhaan, sillä pienet ihmiset ovat äärimmäisen tarkkanäköisiä.

Ihmisen luovuus on parhaimmillaan lapsuudessa. Mitä vanhemmiksi tulemme, sitä enemmän se surkastuu. Alamme elää odotusten mukaisesti, ”järkevästi”. Ihmisestä kehittyy rajoittunut aikuinen, kuten Antoine de Saint- Exupéryn Pikku Prinssi -tarinakin kertoo.

Kuka tahansa ei sovi opettajaksi.

Opettajat voisivat vähentää lasten käytöshäiriöitä, kiusaamista ja itsetunto-ongelmia olemalla sydämellisempiä ja aidompia. Ei pidä vain suorittaa virkaa ja opettaa.

”Kuka tahansa ei sovi opettajaksi. Opettajan työ edellyttää erityistä herkkyyttä.”

Lapsen kehitys haavoittuvasta päiväkoti-iästä noin yhdeksään ikävuoteen on äärimmäisen tärkeä minäkuvan ja identiteetin kannalta. Lasta kasvattavalla aikuisella on merkittävä rooli, eikä kuka tahansa sovi opettajaksi. Opettajan työ edellyttää erityistä herkkyyttä, tunneälyä.

Opettajan tulisi ymmärtää, että lämminhenkinen ja vuorovaikutteinen kasvatus innostaa oppimaan. Lapsi kokee vuorovaikutuksen kunnioituksena.

Lapsilta vaaditaan liikaa.

Aikuiset haluavat lapsista nopeasti isoja, osaavia ja menestyviä. Lapsuutta ei arvosteta, vaikka se on ihmiselämän tärkein vaihe.

Lisäksi aikuinen tuppaa omalla kiireellään ohittamaan lapsen kysymykset.

”Aikuisen pitää olla aidosti kiinnostunut lapsen maailmasta.”

Uteliaisuutta tulee tukea ja vastaamaan kannattaa pysähtyä. Ei se hetki ole sinun elämästäsi pois. Ehdit imuroida myöhemminkin.

Millään pedagogiikalla ei ole merkitystä, jos aikuinen ei ole aidosti kiinnostunut lapsen maailmasta.

Esiintyminen petraa itsetuntoa.

Esiintyminen, vaikkapa koulun tai päiväkodin näytelmässä tai omalle perheelle kotona, on iloinen ja luonnollinen osa elämää. Lasta pitää tukea hänen tarpeessaan esiintyä.

Keskipisteenä oleminen vahvistaa arempien lasten itsetuntoa. On kuitenkin tärkeää, ettei lasta arvostella tai pakoteta esiintymään.

”Esityksen jälkeen ei saisi tulla tuomiota siitä, oletko hyvä vai millainen.”

Esiintyminen kilpailun nimissä ei ole hyväksi pienelle lapselle. Kilpailuihin kuuluva arviointi luo lapselle suorituspaineita, ja hän kokee olevansa joko hyvä tai huono. Kumpikaan ei ole hyväksi pienen lapsen minäkuvan kehitykselle.

Kilpailu helposti vääristää minäkuvaa kohtuuttomasti ja voi johtaa itsekkyyteen tai erilaisiin traumoihin.

Pienelle lapselle esiintymisen tulee olla leikinomainen tilanne, jossa ei haittaa, vaikka kaikki ei mene niin nappiin. Esityksen jälkeen ei saisi tulla tuomiota siitä, oletko hyvä vai millainen. Taputetaan sille, että jes, rohkaistuit!

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 15/2018.

51-vuotias oululainen opettaja ja päiväkodin johtaja lataa akkujaan korkealentoisilla ajatuksilla ja filosofisella keskustelulla viinilasin äärellä.

Vierailija

”Vastaa, jos lapsi kysyy – ehdit imuroida myöhemminkin”, sanoo päiväkodin johtaja Liisa Lohilahti

Ja sitten kun keskeytät imuroinnin vastataksesi lapselle niin seuraavaksi joku asiantuntija toisessa lehdessä messuaa kun lapsia ei opeteta odottamaan ja kaikki pyörii lapsen ympärillä ja siitä seuraa käytöshäiriöitä. Vanhemmuudessa vain yksi on varmaa: jonkun mielestä pieleen menee kuitenkin.
Lue kommentti
Neljän lapsen äiti Lapista

”Vastaa, jos lapsi kysyy – ehdit imuroida myöhemminkin”, sanoo päiväkodin johtaja Liisa Lohilahti

Tärkeintä on toia vanhempana niin että arvostaa itseään ja muita läheisiä ihmisiä, myös lapsia. Arvostus näkyy vuorovaikutuksessa, pysähdytään , kuunnellaan ja vastataan. Jos et heti pysty, kerro lapselle, milloin ehdit vastata ja muista pitää lupauksesi. Tärkein mielipide , jota sinun pitää kuulla, on lapsesi mielipide. Pieni lapsi ei osaa sitä aina sanoin ilmaista, mutta lapsen ilo ja tyytyväisyys ohjaa toimimaan oikein. Pettymyksiäkin pitää tuottaa, jotta niistä selviämistä voi turvallisesti...
Lue kommentti