Anette Palssa, 39, on laillistettu ravitsemusterapeutti, joka miettii hyvinvointia kokonaisuutena ja helpottaa siksi arkea einespinaattiletuilla.
Anette Palssa, 39, on laillistettu ravitsemusterapeutti, joka miettii hyvinvointia kokonaisuutena ja helpottaa siksi arkea einespinaattiletuilla.

Lopeta laihdutuskuuri, ellet aio jatkaa sitä loppuelämääsi, kehottaa ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

ATERIA KERTOO SINUSTA.

Syöminen kertoo arvoistamme enemmän kuin koskaan. Ihminen on sitä mitä hän syö. Joku ei syö uhanalaista tonnikalaa, joku haluaa aina luomua, joku taas ei tahdo maksaa luomusta, mutta ostaa 50 000 euron auton.

Ruokahifistelijöiden lisäksi on ruokahyviksiä. Kaverit eivät laita viherpirtelöiden kuvia Facebookiin siksi, että pirtelöt olisivat niin valtavan hyviä, vaan koska haluavat kertoa itsestään jotakin hyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Työpaikkaravintoloissa syödään tutkitusti paljon terveellisemmin kuin kotona. Tarjolla on terveellistä ruokaa, mutta sekin vaikuttaa, että työkaverit näkevät. Tulee valittua kasvispihvit, vaikka tekisi mieli oskarinleikettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

SYÖ HYVÄ IHMINEN EINEKSIÄ!

Kun joku sanoo, että heidän perheessään ei syödä eineksiä, tekisi mieli kysyä, miksi. Syökää ihmeessä, meillä ainakin syödään! Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta einesten syöminen silloin tällöin on herttaisen yhdentekevää.

Kokonaisuuden kannalta einekset sen sijaan voivat olla hyvin suositeltavia. Ne helpottavat arkea ja edistävät siinä samalla monen äidin mielenterveyttä. Einesten lisäksi myös mikroaaltouuni on suotta huonon syömisen symboli.

Kun kaataa hunajamarinoidut broilerisuikaleet paistinpannulle ja purkista kastiketta päälle, ei tee kotiruokaa yhtään enempää kuin jos lämmittäisi mikrossa einesmakaronilaatikkoa, päinvastoin – valitsisin sen makaronilaatikon ja mikron. Ja joka tapauksessa kasviksia mukaan.

LAIHDUTTAMINEN LIHOTTAA.

Laihdutuskuurit johtavat lihomiseen. Joka laihdutuskuurin jälkeen valtaosa ihmisistä painaa vähän enemmän kuin ennen laihduttamista ja lähtöpainossa pysyminen on entistä vaikeampaa.

Kaalisoppadieetit, ravintopussiateriat ja muut laihdutuskuurit eivät ole hyvä lähtölaukaus kevyempään elämään. Ne lamaannuttavat aineenvaihdunnan niin, että ihminen lihoo entistä herkemmin.

Jos laihduttaessa tuntuu, että et pysty jatkamaan samoin loppuelämääsi, laihdutuskuuri kannattaa lopettaa ja strategia miettiä uusiksi.

VAARA VAANII VYÖTÄRÖLLÄ.

Kiloista pitäisi puhua vähemmän ja senteistä enemmän. Päärynävartaloisilla on onnea: takapuoliläski on pysyvää, mutta lähinnä esteettinen haitta.

Vyötärölihavuus on terveydelle vaarallista, koska se häiritsee sisäelinten toimintaa. Vyötärölihavuuden löysemmät rajat ovat naisilla 90 senttiä ja miehillä 100 senttiä, tiukemmat rajat 80 ja 92 senttiä.

Itse olen ikuinen painoni ja senttieni vartioija. Pidän salaatti- tai keittopäiviä, koska en ole valmis kiristämään syömistäni jatkuvasti ja tarkkailemaan jokaista suupalaa. Painonhallinta on eri asia kuin laihduttaminen.

HYLJEKIN ON RANTAKUNNOSSA.

Muutokset onnistuvat paremmin, kun pitää itsestään. Itseinho ei painonhallinnassa auta. Ruma valokuva itsestä jääkaapin ovessa ei siis toimi, joten laita siihen ennemmin kuva, joka tuo hyvää mieltä.

Ylipaino vaikuttaa moneen asiaan, kuten sosiaalisiin suhteisiin, arvostukseen ja jopa palkkaan. Tämä johtuu kuitenkin osittain siitä, että ylipainoisella on huono itsetunto ja surkea olo, ja se näkyy.

Ulkonäön tai muiden mielipiteiden ei pitäisi antaa rajoittaa elämää. Hyljekin on rantakunnossa. Elämänmuutosta odotellessa kannattaa nauttia elämästä.

 

Onko omissa ruokatavoissasi jokin pielessä, Anette?

”Olen kohtuullinen melkein kaikessa: syön terveellisesti mutta en nipota, herkuttelen mutta en ahmi. Ruuan hankkimisen määrä vain on välillä kohtuuton, jääkaappeihin hukkuu ja unohtuu tavaraa. Ruokaa menee ihan liikaa roskiin, se hävettää. Pyrin vähentämään hävikkiä.”

Kyllä eineksiä voi syödä ja ne voi lämmittää mikrossa aivan kuten Palssa sanoo. Suomalaisten ruokavaliossa on niin paljon suurempia asioita pielessä, että tuolla asialla ei ole käytännössä mitään merkitystä.

.T. toinen ravitsemusterapeutti

  • ylös 37
  • alas 17

Vietin kaksi kokonaista päivää ruokakaupassa ihmisille vinkkejä antaen, mutta siinä samalla sivusta seuraten, millä ostoskärryt täyttyvät. Valitettavan monella ne täyttyivät eineksistä ja muusta valmisruuasta. Kokonaisuutta ei yksi eines pilaa, mutta kun se kokonaisuus tuntuu olevan enemmän tai vähemmän einestä. Moni haluaisi syödä terveellisemmin, muttei tiedä mitä esimerkiksi kasviksista voi valmistaa. Eineksiä kyllä osataan ostaa ilman opettamista ja lisäkehotuksiakin.

Tuija Kauppinen / ArcticKick

 

  • ylös 26
  • alas 27
Sisältö jatkuu mainoksen alla