Kuvat
Getty Images
Väsyttääkö lapsiperhe-elämä ja arjen pyöritys?
Väsyttääkö lapsiperhe-elämä ja arjen pyöritys?

”Vertaavatko vanhemmat itseään valheelliseen somemaailmaan, jossa pitää esittää täydellistä ulospäin? Onko tämä kaikki aika pois normaalista tylsästä arjesta, jota vanhemmat eivät kestä ja jota lapset rakastavat?” lukijamme pohtii.

Olen miettinyt, miksi nykyään äidit ja isät eivät jaksa tavallista perhe-elämää. Olen seurannut tilannetta, ja kokemusta on niin omista miniöistä kuin sukulaisista ja tutuistakin.

Vaikka olisi ”vain” yksi lapsi, monet vanhemmat ovat jo uupuneita ja masentuneita.

”En kirjoita tätä ylemmyydentuntoisena, vaan aidosti olen kiinnostunut, mikä on eri tavalla nyt kuin vaikka kaksikymmentä vuotta sitten.”

Ilmeisesti kaikilla pitää olla omaa aikaa, pitää saada valvoa ja nukkua pitkään, pitää harrastaa. Tehdään lapsia, puetaan kauniisti, viedään harrastuksiin, kunhan joku muu hoitaisi lapsen arjen. Lapset ovat päivät hoidossa ja viikonloput esimerkiksi mummolassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olen itse ollut yksinhuoltaja useimpien lasteni kanssa. Isää ei näkynyt mailla halmeilla, mutta niin vain onnistuivat siivouspäivät ja kaupassa käynnit lasten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

En kirjoita tätä ylemmyydentuntoisena, vaan aidosti olen kiinnostunut, mikä on eri tavalla nyt kuin vaikka kaksikymmentä tai kolmekymmentä vuotta sitten.

”Festivaalit ja harrastukset eivät katoa minnekään, mutta lapsi on vain kerran lapsi.”

Onko se sosiaalinen media, joka vie vanhempien ajan myös sen suhteen, että pitää elää ”täydellistä” elämää ulospäin? Pitää postata salikuvia, reissukuvia, kuvia kakuista. Vertaavatko he itseään valheelliseen somemaailmaan?

Onko tämä kaikki aika pois normaalista tylsästä arjesta, jota vanhemmat eivät kestä ja jota lapset rakastavat?

Festivaalit ja harrastukset eivät katoa minnekään, mutta lapsi on vain kerran lapsi.

Yhtä lailla kaikki varmasti rakastavat lapsiaan, mutta arki tuntuu olevan vaikeaa. Hienoa tietysti, jos mahdollisimman monelle löytyy auttajia ja lapsenvahteja, eli väsyneitä ja masentuneita autetaan.

Mutta missä on juurisyy?

Apua lapsiperheille

Millaisia ajatuksia kirje herätti? Keskustele alla kommenttikentässä tai lähetä sähköpostia ihmisten.kesken@sanoma.com. Sähköpostiin voit lähettää myös kirjeen omasta aiheestasi. Arvomme kirjoittaneiden kesken syksyn uutuuskirjoja.

Sanoisin että tähän on useampia syitä: ainakin työelämän vaativuus, tietotulva ja perheiden jääminen yksin. Ensinnäkin työelämä on jotain ihan muuta kuin muutama vuosikymmen taaksepäin: työpaikoista kilpaillaan jopa satojen muiden hakijoiden kesken ja kun lopulta saat työn, saatetaan vaatia että olet aina tavoitettavissa. Monilla aloilla (esim. hoitoala) resursseja on myös vähän ja kiire on jatkuvaa. Tämä syö voimia perhe-elämästä. Toisekseen sellaisten asioiden hoitaminen jotka ennen olivat yksinkertaisia, vie aivokapasiteettia ihan eri tavalla kuin ennen. Kun itse olin koululainen (90-luvulla) ei meillä ollut edes reissuvihkoa! Nykyään vanhempien Wilma kilahtelee vähän väliä: kuka leipoisi mokkapaloja, lapsille uintivälineet mukaan, osta nokkahuilu, muista tukiopetus, päällystäkää kirjat, keskiviikkona koulu alkaa ensi viikolla myöhemmin ja tällä viikolla aiemmin jne. loputtomiin. Kolmanneksi: perheet ovat usein hyvin yksin haasteidensa kanssa, koska isovanhemmat ovat iäkkäitä ja kaipaavat jo itsekin tukea, perhe/läheiset asuvat kaukana koska työn perässä on jouduttu muuttamaan, tai kavereilla ei ole aikaa auttaa koska työ vie heidän voimansa.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua! Syitä on toki monia muitakin, mutta nämä varmaan ovat monelle tuttuja.

  • ylös 117
  • alas 9

Kasvattaminen on nykyään niin erilaista kuin ennen. Ennen lapset kulkivat paljon keskenään ja vanhemmat touhusivat omiaan. Nykyään vanhemmat yrittävät oikeasti panostaa kasvatukseen ja tämäkin on tie uupumukseen kun yrittää olla täydellinen vanhempi. En tiedä kuinka paljon aikoinaan vanhemmat syyllistivät itseään siitä kuinka ovat onnistuneet kasvatuksessa. Tunnekasvatusta ei ainakaan tarvinut opettaa ja tämä jos mikä on vaativaa meille nykyajan vanhemmille kun ei ole itse saanut kotoa eväitä siihen miten käsitellä tunteita.

  • ylös 27
  • alas 2
Sisältö jatkuu mainoksen alla