Tyhjät seinät vai kokoelma muistoja? Tauluja ei kannata ripustella ihan miten sattuu. Tässä muutama sijoitteluidea ja nippu kiinnityksen nyrkkisääntöjä.

Pienet taulut viihtyvät ryhmässä

Sivupöydän yläpuolelle kerätyt taulut ripustetaan pöydän muotoa mukailevan ovaalin muotoon, jotta kokonaisuudesta tulee levollinen. Ripusta tärkein taulu paraatipaikalle vasempaan reunaan ja katselukorkeudelle, sillä katseleminen aloitetaan usein vasemmalta. Ripusta taulut mieluummin pöytää kapeammalle kuin yli sen ääriviivojen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  • Taulut jäsentävät tilaa. Suuri taulu näyttää hyvältä ainoana, mutta pieniä tauluja kannattaa kerätä kokoelmaksi tai käyttää niitä pienemmissä tiloissa kuten käytävissä ja kapeissa seinissä, jotta ne eivät häviä suureen seinäpintaan.


  • Taulun tunnelman täytyy sopia tilaan. Intiimi teos alastomasta talon emännästä ruokapöydän vieressä saattaa herättää hyvää keskustelua mutta voi aiheuttaa myös vaivaantuneisuutta.


  • Taulun keskikohdan on oltava katseen korkeudella asukkaiden mittojen mukaan. Usein taulut ripustetaan liian korkealle tai alas.


  • Mittasuhteilla voi leikitellä: lastenhuoneessa taulut kannattaa sijoittaa lapsen, ei aikuisen, katselukorkeudelle.


  • Jos tauluja sijoitetaan ympäri huonetta, tulisi taulujen ala- tai yläreunojen olla samalla korkeudella.


  • Yhdenmukaisuutta tilaan saat kehyksillä, jotka ovat samaa väriä tai tyyliä. Silloin ei haittaa, vaikka taulujen aiheet olisivat eri maailmasta ja sävyiltään erilaisia.


  • Valo vaikuttaa taulun tunnelmaan. Katsele taulua läheltä ja kaukaa ja eri valaistuksessa, ennen kuin päätät loppusijoituspaikan.

Teksti Hanna Haavisto, kuvat Arto Vuohelainen

Sisältö jatkuu mainoksen alla