
Ihanan mausteinen tuoksu leviää kotiin, kun ripautat piparkakun makuja myös donitsitaikinaan. Jos et ole ennen paistanut donitseja uunissa, yllätyt, kuinka helposti se käy.
Nämä hauskat ja nopeat jouluiset uunidonitsit käyvät myös gluteenittomaan ruokavalioon. Jos sille ei ole tarvetta, voit vaihtaa jauhoseoksen vehnäjauhoihin.
Kun otat donitsit uunista, kierittele ne pikantin piparisessa sokerihuurteessa tai pursota päälle makea pikeeri. Uusi, ihana jouluherkku on valmis!
Piparidonitsit
12 donitsia | 30 min
½ dl voisulaa
1¼ dl kermaviiliä
1 muna
1 dl sokeria
¼ tl suolaa
2 tl piparkakkumaustetta
1 tl kardemummaa
3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoa)
1 tl leivinjauhetta
öljyä voiteluun
Sokerointi
75 g voita
1 dl sokeria
2 tl piparkakkumaustetta
Pikeerikuorrutus
1 munanvalkuainen
n. 2 dl tomusokeria
pari tippaa sitruunamehua
koristerakeita
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Yhdistä kulhossa voisula, kermaviili, muna, sokeri ja mausteet. Sekoita jauhoseokseen leivinjauhe. Sekoita jauhot taikinaan.
Öljyä 12-paikkaisen donitsipellin kolot. Lusikoi taikina tukevaan pakastuspussiin ja leikkaa pussin kulma auki. Pursota taikinaa donitsipellin koloihin niin, että ne täyttyvät noin puolilleen. Paista uunissa 7–8 minuuttia, kunnes donitsit ovat juuri ja juuri kypsiä.
Sulata voi sokerointia varten. Sekoita piparkakkumauste sokerin joukkoon. Kasta osa donitseista kuumana ensin voisulaan ja kierittele ne heti perään piparkakkumaustetussa sokerissa.
Valmista lopuksi pikeeri. Vatkaa valkuainen vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja sitruunamehu. Jatka vatkaamista 2–3 minuuttia, kunnes pikeeri on kuohkeaa. Lusikoi pikeeri pursotinpussiin ja koristele osa donitseista jäähtyneenä.
Vinkki! Jos et omista donitsipeltiä, voit käyttää muffinivuokia. Sama pikeeri käy piparkakkujen koristeluun, ja sillä voi myös liimata piparitalon kokoon. Säilytä pikeeri tiiviissä pussissa, jotta se ei kovetu ennen aikojaan.
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/piparileivonta_piparipulla_0.jpg?itok=rtG_k439)
Kun donitsit on leivottu, mitäs sanoisit bostonkakusta, jossa pehmoinen pulla kätkee sisälleen ihanasti rapeutuvaa piparitaikinaa?
Uusien piparkakkuherkkujen reseptit löydät Kodin Kuvalehdestä 22/2020. Tilaajana voit napata ne myös digilehdestämme.