”Gluteeniton leivonta voi olla vaikeaa, jos haluaa leipoa esimerkiksi kuohkeita pullia, mutta tämän piirakan murotaikinapohja onnistuu aina”, Jasmin Hamid lupaa.
”Gluteeniton leivonta voi olla vaikeaa, jos haluaa leipoa esimerkiksi kuohkeita pullia, mutta tämän piirakan murotaikinapohja onnistuu aina”, Jasmin Hamid lupaa.

Näyttelijä Jasmin Hamidin luottomustikkapiirakka ihastuttaa helppoudellaan, muunneltavuudellaan ja mehevällä maullaan. Syyskesällä perhe herkuttelee mustikkapiirakalla melkein joka päivä.

Tattarijauhoja kourallinen, leivinjauhetta muutama hyppysellinen. Täytteeseen marjoja niin paljon, ettei pohjaa  näy ja sokeria sen verran kuin huvittaa. Näyttelijä ja yksityissijoittaja Jasmin Hamid on tehnyt gluteenitonta mustikkapiirakkaa jo yli kymmenen vuotta. Siksi hän muistaa reseptin ulkoa ja valmistaa piirakan rennosti käsituntumalla. Kuulemma epäonnistua ei voi.

”Leipominen on tarkkaa kemiaa, mutta tämän piirakan kanssa ei ole niin väliä. Sen voi leipaista ohimennen eikä tarvitse paljoa keskittyä”, Jasmin kertoo.

Jasminin mustikkapiirakalla on monia ylivoimaisia etuja. Se on helppo ja nopea tehdä, se säilyy hyvänä monta päivää, ja reseptiä voi varioida sen mukaan, mitä kaapeista löytyy. Mitkä tahansa jauhot käyvät, jugurtin voi korvata kermaviilillä tai kuohukermalla, ja piirakan voi pilkuttaa mustikoiden lisäksi esimerkiksi vadelmilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Minulle tulee piirakasta turvallinen olo. Se on erittäin mehevä, pohjasta rapsakka ja syleilevä. Piirakka ei ole äklömakea, vaan siinä maistuvat taikina ja oman pihan marjat.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jasmin kuvailee itseään hulluksi marjastajaksi. Ensimmäiset aarteet löytyvät muutama metri mökin ovelta. Nykyään mustikoita poimivat myös perheen 3- ja 1-vuotiaat lapset.

”Vähän pitää vielä kouluttaa, etteivät he söisi niin paljoa kuormasta. Mutta olen iloinen, että he haluavat osallistua sekä poimimiseen että leipomiseen.”

Kesällä mustikkapiirakkaa leivotaan viikoittain ja syödään päivittäin. Aamupalaksi kahvin kanssa tai lounaan jälkeen. Se on myös loistava vierasvara. Piirakka on gluteeniton, sillä Jasmin on ollut keliaakikko 20 vuotta.

”Rakkaus leipomiseen kulkee geeneissä. Äitini on leiponut aina paljon, ja siskoni työskentelee kondiittorina. Leipominen on terapeuttista ja hauskaa käsillä tekemistä.”

Mustikkapiirakkaa syödään Jasminin perheessä alkusyksystä lähes päivittäin.
Mustikkapiirakkaa syödään Jasminin perheessä alkusyksystä lähes päivittäin.

Gluteeniton mustikkapiirakka

8 palaa / 45 min

125 g voita

½ dl sokeria

1 muna

1 tl leivinjauhetta

1 dl gluteenittomia tattarijauhoja

2–2½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta

Täyte

4 dl mustikoita

3 dl maustamatonta jugurttia, maitorahkaa, kermaviiliä tai kuohukermaa

1 muna

sokeria oman maun mukaan

Voiteluun

voita ja gluteenittomia korppujauhoja 

 

Kuumenna uuni 180 asteeseen.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää muna sekä tattarijauhot, joihin on lisätty leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää hienoa jauhoseosta joukkoon pienissä erissä koko ajan sekoittaen.

Voitele ja korppujauhota vuoka. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Ripottele pohjan päälle mustikat.

Sekoita valitsemasi maitotuote, muna ja sokeri kulhossa ja kaada seos vuokaan mustikoiden päälle.

Kypsennä piirakkaa uunin alatasolla 30–40 minuuttia. Tarjoa sellaisenaan tai esimerkiksi vaniljajäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

 

Lue Kodin Kuvalehdestä 17/22, mistä muusta sadosta Jasmin innostuu mustikoiden lisäksi. Voit lukea jutun myös digilehdestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla