Mahtavan monikäyttöinen tarvike!
Mahtavan monikäyttöinen tarvike!

Alumiinifoliosta on paljon iloa ruuanlaitossa. Opi hyödyntämään sitä oikein ja turvallisesti. Tässä kahdeksan kysymystä ja vastausta folion käytöstä.

1. Estääkö folio ruuan kypsymistä?

Ei, vaan pikemminkin nopeuttaa. Tiiviisti folioon kiedottu ruoka kypsyy nopeammin, koska kuuma höyry pysyy sen sisällä. Jos haluat ruuasta rapeampaa, älä kiedo sitä folioon. Foliolla voi suojata esimerkiksi toscapiiraan pinnan paistamisen lopulla, jolloin piirakka kypsyy yhä, mutta pinta pysyy kosteana.

2. Voiko kaikki elintarvikkeet kietoa alumiinifolioon?
Periaatteessa voi. Happamien tai voimakassuolaisten ruokien pinta on kuitenkin hyvä voidella öljyllä ennen folioon kietomista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Voiko foliossa olevan ruuan lämmittää mikrossa?

Se kannattaa tarkistaa mikron käyttöohjeista. Yleisesti ottaen folion käyttöä mikrossa ei suositella. Folio ei saisi olla yhtään rutussa, koska silloin syntyy jännite ja folio alkaa herkästi kipinöidä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Voinko kypsentää ruuan foliossa uunin pohjalla?

Ei kannata. Folio voi tarttua pohjaan kiinni, ja sen sisällä oleva ruoka ja folio voivat palaa. Kuumalla uuninpohjalla folio myös tummuu suotta. Se on vaaratonta terveydelle mutta ikävän näköistä. Kypsennä folioon käärityt ruuat ritilän päällä, riittävän kaukana lämpövastuksista.

Paistamisen jälkeen lihan voi kietoa tiiviisti folioon, joka tasaa sen lämpöä.

5. Voiko foliolla peittää kaikenlaiset astiat?

Foliota ei suositella hopeisten, uushopeisten tai ruostumattomasta teräksestä valmistettujen astioiden päälle, koska ne voivat syöpyä. Tällöin astian ja folion välillä tapahtuu kemiallinen reaktio, jonka seurauksena alumiini liukenee ruokaan ja folioon tulee reikä. Lue foliorullan käyttöohje aina huolellisesti.

6. Miksi paisti kannattaa kääriä folioon uunissa kypsentämisen jälkeen?

Lihan pinta kannattaa ruskistaa ensin kuumalla pannulla ja kypsentää liha sen jälkeen uunissa. Paistamisen jälkeen lihan voi kietoa tiiviisti folioon, joka tasaa lihan lämpöä. Lihasnesteet pysyvät paremmin sisällä, ja liha pysyy kosteana ja mehevänä. Mitä kuumemmassa uunissa liha on paistettu, sitä korkeammaksi lihan lämpötila folion sisällä nousee.

Muista pistää haarukalla muutama reikä sekä perunaan että folioon ennen paistamista, jotta peruna ei ”räjähdä” kuumuudesta.

7. Pitäisikö uuniperuna kypsentää folion sisällä?

Se on makuasia. Folioon käärittynä peruna kypsyy tasaisemmin ja pysyy mehevämpänä. Toisaalta myös rapeakuorinen uuniperuna on hyvää. Muista pistää haarukalla muutama reikä sekä perunaan että folioon ennen paistamista, jotta peruna ei ”räjähdä” kuumuudesta.

8. Soveltuuko alumiinifolio grillaukseen?

Siihen tarkoitukseen on myynnissä vähän paksumpaa grillifoliota, mutta myös tavallista voi käyttää. Folio suojaa ruokaa paistettaessa ja silloin, kun ruoka on jo saanut tarpeeksi väriä. Kun kasvikset, kalan, lihan tai muun öljyllä maustetun raaka-aineen käärii folioon, estää myös rasvan valumisen grillihiilille. Samalla välttää tulenlieskat, jotka antavat ruualle herkästi palaneen maun ja liian tumman pinnan.

Folion uudelleenkäyttö on hyvä idea. Sitten kun folio on loppuun käytetty, se kannattaa kierrättää, jos se ei ole aivan likainen (likaisen voi huuhtoa).

  • ylös 20
  • alas 12
Vierailija

Kuulostaa hyvältä. Minä käytän foliota useamman kuin kerran säästääkseni materiaaleja. Esim. pikaruoka pakataan foliokääreeseen, käytän tuon folion tähteeksi jääneen ruuan päällä jääkaapissa.

  • ylös 14
  • alas 18
Sisältö jatkuu mainoksen alla