Omena-kaurapaistoksessa omenat saavat päälleen voista, sokerista ja kaurahiutaleista tehdyn kuoren.
Omena-kaurapaistoksessa omenat saavat päälleen voista, sokerista ja kaurahiutaleista tehdyn kuoren.

Tuoksu, jota rakastan: uunissa kypsyvä omena! Omena-kaurapaistos on ehdottomasti yksi alkusyksyn parhaista asioista, jota ei voi hehkuttaa liikaa.

Pihamme nuorimmainen, kahdeksanvuotias omenapuu teki tänä syksynä ensimmäisen kunnon sadon. Omenat ovat isoja ja juuri sopivan happamia eli täydellisiä omena-kaurapaistokseen.

Aikuisten paistoksen kruunaa loraus calvadosta.

Perinteisen omena-kaurapaistoksen juju on ohjeen yksinkertaisuudessa ja nopeudessa. Uunivuokaan lohkotaan omenoita ja päälle sekoitetaan kaurahiutaleista, sulatetusta voista ja sokerista seos. Ainesten määriä voi vaihdella sen mukaan, miten makeaa tekee mieli ja keitä on syömässä.

Isot kaurahiutaleet tekevät pinnasta rapean

Tavallisen sokerin korvaan useimmiten fariinisokerilla tai siirapilla, hunajakin käy. Aikuisten kesken paistoksen joukkoon lorahtaa calvadosta ja ripaus kanelia tai kardemummaa. Jos toiveissa on todella tuhti paistos, pilkon päälle hasselpähkinöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Omenoita ei tarvitse kuoria, riittää kun ne huuhtaisee ja pilkkoo lohkoiksi siemenkohdan ympäriltä. Ihan pieneksi omenoita ei kannata pilkkoa, koska silloin omenat lähinnä soseutuvat ja happaman omena maku jää kokematta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isot kaurahiutaleet toimivat paistoksessa parhaiten, koska ne pysyvät suht irtonaisina ja saavat rapean pinnan. Pikakaurahiutaleet kannattaa unohtaa, koska niistä tulee lähinnä mössöä.

Talvenkin herkku: lohko omenoita pakkaseen

Parasta paistos on lämpimänä suoraan uunista. Tykkään paistoksesta sellaisenaan, mutta toki vaniljakastike kruunaa herkun.

Omenoiden tilalla voi käyttää tuoreita luumuja, nektariineja ja aprikooseja. Myös pakastemarjat sopivat paistokseen. Sekoita tällöin marjojen joukkoon perunajauhoja, jotta vuokaan ei kerry niin paljon nestettä.

Vinkki! Lohko omenoita sellaisenaan pakkaseen ja käytä ne talvella paistokseen. 

Tee omena-kaurapaistos tällä reseptillä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla