Omena-kaurapaistoksessa omenat saavat päälleen voista, sokerista ja kaurahiutaleista tehdyn kuoren.
Omena-kaurapaistoksessa omenat saavat päälleen voista, sokerista ja kaurahiutaleista tehdyn kuoren.

Tuoksu, jota rakastan: uunissa kypsyvä omena! Omena-kaurapaistos on ehdottomasti yksi alkusyksyn parhaista asioista, jota ei voi hehkuttaa liikaa.

Pihamme nuorimmainen, kahdeksanvuotias omenapuu teki tänä syksynä ensimmäisen kunnon sadon. Omenat ovat isoja ja juuri sopivan happamia eli täydellisiä omena-kaurapaistokseen.

Aikuisten paistoksen kruunaa loraus calvadosta.

Perinteisen omena-kaurapaistoksen juju on ohjeen yksinkertaisuudessa ja nopeudessa. Uunivuokaan lohkotaan omenoita ja päälle sekoitetaan kaurahiutaleista, sulatetusta voista ja sokerista seos. Ainesten määriä voi vaihdella sen mukaan, miten makeaa tekee mieli ja keitä on syömässä.

Isot kaurahiutaleet tekevät pinnasta rapean

Tavallisen sokerin korvaan useimmiten fariinisokerilla tai siirapilla, hunajakin käy. Aikuisten kesken paistoksen joukkoon lorahtaa calvadosta ja ripaus kanelia tai kardemummaa. Jos toiveissa on todella tuhti paistos, pilkon päälle hasselpähkinöitä.

Omenoita ei tarvitse kuoria, riittää kun ne huuhtaisee ja pilkkoo lohkoiksi siemenkohdan ympäriltä. Ihan pieneksi omenoita ei kannata pilkkoa, koska silloin omenat lähinnä soseutuvat ja happaman omena maku jää kokematta.

Isot kaurahiutaleet toimivat paistoksessa parhaiten, koska ne pysyvät suht irtonaisina ja saavat rapean pinnan. Pikakaurahiutaleet kannattaa unohtaa, koska niistä tulee lähinnä mössöä.

Talvenkin herkku: lohko omenoita pakkaseen

Parasta paistos on lämpimänä suoraan uunista. Tykkään paistoksesta sellaisenaan, mutta toki vaniljakastike kruunaa herkun.

Omenoiden tilalla voi käyttää tuoreita luumuja, nektariineja ja aprikooseja. Myös pakastemarjat sopivat paistokseen. Sekoita tällöin marjojen joukkoon perunajauhoja, jotta vuokaan ei kerry niin paljon nestettä.

Vinkki! Lohko omenoita sellaisenaan pakkaseen ja käytä ne talvella paistokseen. 

Tee omena-kaurapaistos tällä reseptillä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Omena-kaurapaistos
Resepti
Omena-kaurapaistos
Mehevin lohi on juuri sopivasti punervaa.
Mehevin lohi on juuri sopivasti punervaa.

Uunilohi on yksi rakastetuimmista kotiruuista. Kolmella niksillä vältät kalan ylikypsentämisen ja saat tutusta ruokalajista entistäkin mehukkaamman.

1. Kypsennä miedolla lämmöllä

Säädä uuni 150 asteeseen. Matalassa lämmössä kala muhii kypsäksi lempeästi. Jos haluat pinnan ruskistuvan, käytä 200 asteen lämpöä ja lyhennä kypsennysaikaa.

2. Odota hetki

Käytä pehmeän makuista merisuolaa ja anna sen imeytyä kalan pintaan 10 minuuttia ennen kypsentämistä.

3. Anna punertaa

Valmiin lohen täydellinen sisälämpötila on 42–50 astetta. Digitaalinen paistolämpömittari helpottaa arviointia. 42-asteinen kala punertaa sisältä reilusti. 50-asteinen on kypsää, mutta mehevää. Yli 60-asteisesta kalasta tulee ylikypsää ja kuivaa.

Tee perinteinen uunilohi tällä reseptillä – löydät ohjeesta myös kolme ihanaa maustamisvinkkiä!

Artikkeli jatkuu alapuolella
Perinteinen uunilohi
Resepti
Perinteinen uunilohi

 

Omenamuffinit sopivat erinomaisesti pitkille aamiaisille ja iltapäiväkahveille. Ne valmistuvat lähes yhtä nopeasti kuin pannullinen kahvia.
Omenamuffinit sopivat erinomaisesti pitkille aamiaisille ja iltapäiväkahveille. Ne valmistuvat lähes yhtä nopeasti kuin pannullinen kahvia.

Syksyn nopeimmat ja helpoimmat muffinit maustetaan kanelilla ja kardemummalla. Mehevyyden takaa omenasose ja maku on ihanan maustekakkumainen.

Huikea omenakausi jatkuu aina vaan ja mehukkaita omppuja riittää vieläkin soseeksi ja piirakaksi!

Näihin muffineihin saa omenasosetta kulutettua mahtavalla tavalla: sose tuo taikinaan mehevyyttä, mutta omenan maku ei tule esiin liikaa. Omenasoseen ansiosta taikina ei kaipaa edes kananmunaa ja rasvaakin kuluu vain pieni loraus.

Helppojen muffinien kaava: sekoita, pyöräytä, paista

Muffineihin on helppo ihastua, koska työvaiheita on vain muutama: sulata rasva (tai käytä öljyä, jolloin tämänkin vaiheen voi unohtaa), sekoita kuivat aineet ja pyöräytä sekaisin soseen kanssa. Taikinaa ei kannata sekoittaa yhtään ylimääräistä, ettei se sitkisty.

Omenasoseesta tehdyt muffinit ovat maidottomia, kananmunattomia ja gluteenittomia.

Nämä omppumuffinit maustoin perinteisesti kanelilla ja kardemummalla. Jauhoina käytin tummaa gluteenitonta jauheseosta sekä gluteenittomia kauraleseitä.

Sain siis muffineista kätevästi maidottomia, kananmunattomia ja gluteenittomia. Muffineista tulee tietysti herkullisia myös käyttämällä tavallisia vehnäjauhoja ja pieniä kaurahiutaleita.

Muffinit säilyvät mehevinä useita päiviä

Samaan tapaan kuin suosituissa mustikkamuffineissa, myös näissä muffinin pinta on ihanan rapea juuri paistamisen jälkeen. Jos rapeuden kanssa ei ole niin tarkka, näitä muffineita kelpaa jemmata pari päivää: muffinien mausteinen maku vain syvenee ja muffinien rakenne säilyy hyvänä ja kosteana.

Jos muffinit haluaa pakastaa, kannattaa käyttää isoja vuokia, jotta muffinit eivät kuivahda.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Supernopeat omenamuffinit
Resepti
Supernopeat omenamuffinit