Tämä pizza ei kaipaa tomaattikastiketta. Sen sijaan pohjalle ladotaan herkullista mozzarellaa ja tuoreita viikunoita.
Tämä pizza ei kaipaa tomaattikastiketta. Sen sijaan pohjalle ladotaan herkullista mozzarellaa ja tuoreita viikunoita.

Tuoreet viikunat ovat syksyn kuningattaria! Tässä viisi ihanaa reseptiä, joissa viikunan maku pääsee oikeuksiinsa.

Suomesta on vaikea löytää tuoreita viikunoita, mutta juuri nyt se onnistuu! Syys-lokakuussa viikunat ovat hyviä ja edullisia eli mitä parhainta sesonkiruokaa.

Näin tunnistat kypsän viikunan

Tuore viikuna on pehmeä, pullea ja väriltään tummaan taittava liila tai vihertävän ruskeaan vivahtava. Sisus on kuorta vaaleampi ja täynnä pieniä suussa rapsahtavia siemeniä. Suutuntuma muistuttaa kiivin ja luumun yhdistelmää.

Viikuna tuntuu suussa hauskasti yhtä aikaa luumulta ja kiiviltä.

Kypsä viikuna on maultaan makea. Se sopii moniin salaatteihin, kuten vuohenjuusto- tai sinihomejuustosalaattiin, piiraisiin, pizzoihin ja hilloihin. Tuoretta viikunaa kannattaa myös viipaloida juustovoileivän päälle tai nauttia ilmakuivatun kinkun kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viikunat voi lohkoa salaattiin raakoina. Lohkot voi myös paistaa voissa paistinpannulla. Neljään osaan halkaistut viikunanpalat ovat kauniita koristeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viikuna syödään kuorineen

Viikunan kuori on hyvin ohut, joten hedelmän voi syödä kuorineen. Ohuen kuoren vuoksi viikunat ovat erittäin herkkiä eikä viikuna kestä kolhuja.

Kuljeta ja käsittele viikunaa varoen. Sen ohut kuori ei kestä kolhuja.

Raaka viikuna on melko mauton. Viikunaa voi kypsyttää uunissa hunajan tai siirapin kanssa. Sen voi myös keittää sokeriliemessä ja tarjota kermavaahdon kanssa.

Tuore viikuna säilyy parhaiten kylmässä, 2–6 asteen lämmössä.

Viisi vastustamatonta viikunareseptiä

Tuoreiden viikunoiden, pinjansiemenien ja sinihomejuuston yhdistelmä on klassikko.

Tuoreet viikunat ja ranskankermavaahto viimeistelevät syksyisen mehevän nautinnon.

Rustiikkisen maalaispiiraan täytteeseen sujahtaa viikunaa.

Parmankinkku-viikunapizza on perjantaipizzojen aatelia.

Meri-Tuulin hurmaava viikunasalaatti ei vaadi vaivannäköä.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla