Ruusupuskassa lymyää unohdettua superruokaa! Hillo hivelee silmiä ja maku on upea. Kaupan päälle saa ison tujauksen C-vitamiinia.
Ruusupuskassa lymyää unohdettua superruokaa! Hillo hivelee silmiä ja maku on upea. Kaupan päälle saa ison tujauksen C-vitamiinia.

Innostuin menemään ruusupuskaan vain yhden asian takia. Sain vinkin, että ruusunmarjoista ja omenoista tulisi lakan makuista sosetta. Siinä en onnistunut, mutta hillosta tuli silti älyttömän hyvää ja uusi suosikkini.

Muistan lapsuudestani pitkät illat, kun istuimme mummolan pihassa keräämässä ruusunmarjoja. Silloin jokaikisestä marjasta keitettiin sosetta eikä olisi tullut mieleenkään jättää marjoja pensaisiin.

Toisin on nyt. Vaikka pihassamme kasvaa kurtturuusuja, en ole poiminut marjoja koskaan. En, vaikka kerääminen olisi varmasti helppoa ja nopeaa. Ajatus on kaatunut siihen, miten raskasta ja puuduttavaa muistan ruusunmarjojen perkaamisen olleen.

Ruusunmarja on todellinen terveyspommi! C-vitamiinipitoisuudeltaan se on suomalaisista marjoista paras.

Joka syksy tämä on harmittanut, koska tiedän, että ruusunmarjojen terveellisyys on aivan omaa luokkaansa: ruusunmarja sisältää hurjan määrän C-vitamiinia!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olen myös kuullut väitteen, että ruusunmarjan ja omenan yhdistelmä muistuttaisi maultaan lakkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen joskus kokeillut tehdä porkkanaraasteesta ja karviaisista vastaavaa ”köyhän naisen lakkahilloa”, mutta en ole onnistunut saamaan mausta mitenkään lakkamaista. Olinkin kovin utelias, mitä ruusunmarjan ja omenan yhdistelmästä seuraisi. Nyt olisi ainakin hyvä syy mennä kykkimään ruusupuskaan.

Pikkulusikan varsi auttaa siementen poistamisessa – vaivattomampaa kuin arvelin

Ensimmäinen oivallukseni on, ettei puskassa todellakaan tarvitse kykkiä. Marjat ovat sen verran korkealla, että poimiminen onnistuu seisoviltaan. Valitsen puskista mahdollisimman isot marjat, jotta siementen poistaminen olisi helppoa.

Kotona huuhtelen marjat ja poistan veitsellä tupsut ja kannat. Halkaisen marjat ja aloitan työläimmän vaiheen: siementen poistamisen. Niitä riittää. Vaiva ei kuitenkaan ole niin suuri kuin lapsuudestani muistan.

Käytän siementen poistamiseen pikkulusikan vartta, jolla saan kiepsautettua puolikkaasta kaikki siemenet kerralla pois. Parin litran perkaamiseen menee aikaa lopulta 45 minuuttia. Lopuksi huuhtelen puolikkaat vielä vedellä.

Maku on upea ja väri ihan mieletön – ehdottomasti teen toistekin

Laitan ruusunmarjat kattilaan kiehumaan ja lohkon seuraksi omenoita. 20 minuutissa ne ovat riittävän pehmeitä. Soseutan seoksen sauvasekoittimella aivan sileäksi. Lisään sokeria ja kiehautan. Purkitan hillon ja laitan sen viileään.

Siemeniä poistaessani mietin väkisinkin: mitä järkeä tässä on. Sen jälkeen, kun ensimmäinen satsi ruusunmarja-omenasosetta on kiehunut, taputtelen itseäni olalle. Kyllä kannatti. 

En malta odottaa jäähtymistä vaan maistan hilloa saman tien: se on aivan mielettömän hyvää.

Hillo on hyvin makeaa, mutta ei yhtään imelää vaan jännällä tavalla pehmeän kirpeää.

Maussa ei tosin ole mitään viittausta lakkaan, mutta ei haittaa. Vaiva kannatti silti. Makean maun lisäksi hillon väri on tajuttoman kaunis.

Ruusunmarja-omenahillosta tulee ehdoton suosikkini ja aion mennä ruusupuskaan vielä toistamiseen.

 

Näin käsittelet, säilöt ja käytät ruusunmarjoja

  • Mieto ruusunmarja eli kiulukka sopii soseeksi ja kuivattavaksi. Ruusunmarjaa voi myös syödä sellaisenaan. 
  • Kaikkien ruusujen marjoja voi syödä. Kurtturuusun marjoja löytyy helpoiten.
  • Kiulukat on helpoin kerätä elo-syyskuussa, kun ne ovat  kypsiä, mutta eivät vielä pehmenneitä. Silloin niitä on helpoin käsitellä. Pehmeitäkin marjoja voi käyttää, joten ruusunmarjoja voi kerätä pakkasen tuloon saakka.
  • Ruusunmarjojen väri vaihtelee oranssista punaiseen ja lähes mustaan.
  • Tuoreina ruusunmarjan siemenet kutittavat ikävästi kurkussa. Siemenet ovat kovia eivätkä pehmene edes kypsyessä, joten ne kannattaa poistaa hilloa ja sosetta tehdessä. Parhaiten siemenet saa poistettua pikkulusikan varrella.
  • Viipaloidut marjat voi kuivata ritilällä huoneenlämmössä tai 40-asteisessa uunissa. Jos kuivat ruusunmarjat jauhaa rouheeksi, ei siemeniä tarvitse poistaa.
  • Makoisa yrttijuoma syntyy kuivatuista ruusunmarjoista ja kurtturuusun lehdistä.

Ruusunmarjoja kutsutaan kiulukoiksi. Isot ja pulleat marjat kutsuvat poimimaan.
Ruusunmarjoja kutsutaan kiulukoiksi. Isot ja pulleat marjat kutsuvat poimimaan.
Vierailija

ruusun marjan siemenissa tosi tarkeat aineet reumatikoille, lukekka vaikka vogel elaman tarkoitus.

  • ylös 4
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla