Pakastaminen on hyvä tapa saada sienet talteen.
Pakastaminen on hyvä tapa saada sienet talteen.

Pakastaminen on useimmille sienille sopiva säilöntätapa. Oikein pakastettuja sieniä voi syödä seuraavaan satokauteen saakka.

Rouskut pitää ryöpätä, huuhdella kylmällä vedellä ja valuttaa huolella. Kantarelleista, suppilovahveroista, haperoista ja tateista haihdutetaan enimmät nesteet pienellä lämmöllä pannulla.

Näin pakastat sienet:

  1. Puhdista pakastettavat sienet. Pilko ne pienemmiksi. Keitä kokoon omassa liemessään pannulla, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Kuumennus lopettaa sienten oman entsyymitoiminnan ja niiden säilyvyys paranee.
  2. Kuumennettaessa sienten tilavuus pienenee. Siten ne vievät pakastimessa vähemmän tilaa.
  3. Rouskujen kaltaiset kirpeät sienet keitetään ennen pakastamista.
  4. Kovamaltoiset lajit kuten pienet tatit ja lampaankääpä voidaan pakastaa myös raakana.
  5. Pyri jäädyttämään sienet mahdollisimman nopeasti, koska hitaassa pakastumisessa syntyvät suuret jääkiteet rikkovat sienten solut.
  6. Pakasta keitetyt tai liemessään kiehautetut sienet vasta jäähtyneinä. Sienet voi myös huuhdella kylmiksi.
  7. Jos sieniin on lisätty rasvaa, ne säilyvät pakastettuina kolmisen kuukautta. Muuten niitä voi syödä vaikka vuoden.

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla