Ekstramehevien lihapullien salaisuus on niiden koostumuksessa – älä unohda korppujauhoja ja kypsennä pullerot miedossa lämmössä.
Ekstramehevien lihapullien salaisuus on niiden koostumuksessa – älä unohda korppujauhoja ja kypsennä pullerot miedossa lämmössä.

Tiesitkö, että lihapullat kannattaa tehdä erittäin pehmeästä taikinasta ja paistaa matalassa lämpötilassa? Entä vältätkö korppujauhoja? Lue ruokabloggaajamme Meri-Tuuli Väntsin viisi lihapullaniksiä ja lupaamme, että löydät täysin uuden (ja parhaan!) tavan tehdä lihapullasi.

Vinkki 1: Korppujauhoja (tai leipää) ei saa unohtaa

Korppujauhojen tai leivän tehtävä on sitoa lihasta tihkuvaa rasvaa. Etenkin karitsasta ja possusta tulee kumipalloja, jos taikinassa ei ole mitään sidosainetta pitämässä kiinni juoksevaksi muuttuvasta rasvasta.

Lihapullataikina kiittää, kun käytät siihen kuivat leivänkannikat.

Varsinaisia korppujauhoja ei tarvitse hankkia. Säästä sen sijaan kaikki leivänkannikat ja käytä ne lihapullataikinaan. Mahtava lopputulos syntyy, kun kuivan leivän liottaa ja repii maustemassan joukkoon soseutettavaksi.

Vinkki 2: Älä luista sipulin kuullottamisessa

Kuullota sipuli kunnolla, pari minuuttia ei riitä. Sipulin täytyy olla täysin läpikuultavaa, eikä se saa rouskua suussa yhtään. Vasta sitten sipuli tuo ruokaan makean täyteläisen maun eikä tunnu inhottavalta syödessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vinkki 3: Soseuta maustemassa tehosekoittimessa sileäksi

Kuohkean ja maukkaan taikinan salaisuus on tehosekoitin. Kuullotettu sipuli, mausteet, kananmuna ja nesteessä liotettu leipä soseutetaan koneella sileäksi. Nesteenä voi käyttää niin lihalientä, maustamatonta jugurttia kuin perinteistä kermaviiliä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maustemassa kannattaa sekoittaa jauhelihaan käsin, jotta lihamassasta tulee mahdollisimman tasaista.

Vinkki 4: Jätä lihapullataikina hyvin pehmeäksi

Mehukkaat lihapullat syntyvät mahdollisimman pehmeästä taikinasta. Niin pehmeästä, josta ei saisi käsin muotoilemalla palloja. Sen sijaan pullat pyöritetään kahdella lusikalla ja nostetaan suoraan uunipellille tai kastikkeeseen. Käytä lusikkaa aina välillä kylmässä vesikipossa niin taikina irtoaa lusikasta paremmin.

Vinkki 5: Kypsennä lihapullat miedossa lämmössä

Lihapullat on kätevintä kypsentää uunissa. Mutta ei todellakaan ole aivan sama, missä lämpötilassa sen tekee. Lihapullat rakastavat miedon lämpöistä uunia, vain 160-asteista. Ja syy on tässä: kun lihapullat kypsentää näin, välttää sen lihapullien ympärille muodostuvan harmaanvalkoisen pitsireunuksen, joka leviää leivinpaperille.

Uunipelti ei täyty harmaasta möhnästä, kun kypsennät lihapullat matalassa lämmössä.

Aivan värittömiin pulliin ei tarvitse tyytyä: kun lihapullat ovat kypsiä, voi uunin lämpötilaa nostaa (ja käyttää jopa grillivastusta) ja ottaa pullien pintaan herkullisen paistuneen pinnan.

Tee Meri-Tuulin intialaisittain maustetut ja uunissa haudutetut lihapullat tällä reseptillä:

Jos haluat perinteisempää, testaa klassisia mummon lihapullia:

Bobble Poof Earflap

Laitan levän sijaan kauraryynejä lihapullataikinaan. Kaurahiutaleet voi vähän hienontaa jauhomaiseksi. Samoin yllä mainittu sipulin käsittely todella hienoksi on tärkeää. Tulee supermaukkaita lihapullia. Mummin ja äidin resepti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla